StoryEditor

Borec vymyslel fintu na eurofondy

09.05.2013, 00:00
Justícia. Minister chce nakúpiť náramky pre väznov za 27 miliónov z peňazí EÚ.

Pri nákupe elektronických náramkov pre obvinených a odsúdených plánuje minister spravodlivosti Tomáš Borec využiť eurofondy. To sa dosiaľ zdalo nemožné.

Rezort sa snaží projekt za 27 miliónov eur (s DPH) nastaviť tak, aby sa dal chápať aj ako služba verejnosti, čo samotný monitoring domácich väzňov vylučuje. Minúť chce 18- krát viac ako jeho predchodkyňa Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS), ktorá podobný projekt rozbiehala. Tá však rátala len s financovaním zo štátneho rozpočtu. Legislatívny garant Jaroslav Ivor tvrdí, že program informatizácie spoločnosti (OPIS) zahŕňa aj použitie peňazí na zvýšenie bezpečnosti občanov a na prevenciu kriminality. „V tomto smere je to absolútne vyhovujúci projekt,“ domnieva sa.

Nič nie je isté
Súlad s cieľmi OPISu ešte len bude posudzovať úrad vlády a ministerstvo financií. „Ak sa rokovania budú naďalej vyvíjať pozitívne, očakávame podpísanie zmluvy o nenávratnom finančnom príspevku v jesenných mesiacoch,“ vraví hovorkyňa Borecovho rezortu Jana Zlatohlávková.

Žitňanská plánovala podstatne menej. V koncepcii väzenstva, ktorú schválila vláda v roku 2010 uvažovala s prvotnou investíciou iba vo výške 1,5 milióna eur. Susedná Česká republika chcela monitoring odsúdených zaviesť za tretinovú sumu. Tender v prepočte za 8,9 miliónov eur však minulý týždeň minister spravodlivosti Pavel Blažek zrušil. Po rozsiahlej prezidentskej amnestii, ktorá preriedila väznice u našich susedov, sa ukázalo, že je predimenzovaný. 


„Šialená suma“
„Zdá sa mi to byť šialená suma,“ reaguje na plány svojho nástupcu Žitňanská. Borec tvrdí, že projekt podstatne rozšíril, systém mieni nasadiť aj do netrestnej oblasti. Náramky na nohu by tak mohli v budúcnosti napríklad dostať aj domáci násilníci, či futbaloví chuligáni s uloženým zákazom priblíženia. „Český a slovenský projekt nejde takto zjednodušene porovnávať,“ uviedla na margo samotných plánovaných výdavkov hovorkyňa českého rezortu spravodlivosti  Štěpánka Čechová.

Žitňanská plánovala v úvode nákup 500 náramkov. Český minister Blažek uvažoval o rovnakom množstve, ktoré by mohlo narásť až na štvornásobok v priebehu piatich rokov. Borec hovorí o počte tisíc až dvetisíc monitorovaných osôb ročne. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:25