StoryEditor

Pellegrini: Víťazstvo nad nacizmom považujeme za významnú udalosť v dejinách

09.05.2015, 19:12
Autor:
TASRTASR

Je neprípustné, aby sme po 70. rokoch prekrúcali dejiny a dávali priestor glorifikácii predstaviteľov fašistického režimu, oživovali ich uniformy, pozdravy a heslá. Vyhlásil to dnes predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Smer-SD) počas pietneho aktu kladenia vencov na bratislavskom Slavíne, zorganizovaného pri príležitosti 70. výročia ukončenia 2. svetovej vojny v Európe.

"Považujem za svoju povinnosť to vždy pripomínať. Len odvaha a túžba našich otcov po rovnosti, slobode a živote v mieri, ktorá vyústila do Slovenského národného povstania, dokázala zmeniť situáciu a prispieť k porážke fašizmu," povedal Pellegrini. Pripomenul, že mnohí z našich predkov zaplatili za našu slobodu najvyššiu cenu.

"Práve podľa schopnosti obetovať sa treba posudzovať človeka aj národ. Ich krvou boli očistené naše mená a na konci vojny sme sa mohli postaviť na stranu víťazov," zdôraznil Pellegrini. Podľa jeho slov je historickým faktom, že to boli vojaci Červenej a rumunskej armády, ktoré oslobodili našu krajinu. "Za to im bude vždy patriť naša úcta a vďaka," vyhlásil.

Pellegrini zároveň prečítal tohtotýždňové vyhlásenie NR SR k 70. výročiu od konca 2. svetovej vojny v Európe: "Národná rada SR považuje víťazstvo nad nacizmom a fašizmom v 2. svetovej vojne za najvýznamnejšiu udalosť v dejinách 20. storočia, ktorú je potrebné si s úctou a vďakou pripomínať.

Občania SR si hlboko vážia obetu všetkých vojakov či partizánov a vyjadrujú hlbokú úctu všetkým žijúcim vojnovým veteránom, ktorí oslobodili naše územie od nacizmu. NR SR vyjadruje úprimnú vďačnosť všetkým príslušníkom národov vtedajšieho Sovietskeho zväzu, ktorí priniesli najväčšie obete, ale aj príslušníkom ďalších národov a národností, ktorí prispeli k porážke nacizmu. Zároveň vyjadruje úctu aj všetkým civilným obetiam a s hlbokou ľútosťou si pripomína pamiatku všetkých obetí ideológie nacizmu, ktoré počas 2. svetovej vojny boli prenasledované.

NR SR vyzýva predstaviteľov európskych štátov, aby podporovali kroky smerujúce k udržaniu mieru v Európe a aby mieru, ako najvyššej civilizačnej hodnote, podriadili všetky svoje slová, rozhodnutia a činy".

Na pietnom akte sa pred pamätníkom poklonili aj vojnoví veteráni, členovia vlády, poslanci NR SR za Smer-SD spolu so Štefanom Kuffom (OĽaNO), veľvyslanci či predstavitelia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

01 - Modified: 2007-05-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spojila ich práca s deťmi
01 - Modified: 2024-04-13 14:06:52 - Feat.: - Title: Pellegrinimu zablahoželal k víťazstvu v prezidentských voľbách aj čínsky prezident 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 05:28:52 - Feat.: - Title: Podporili sme Pellegriniho aj preto, že nešiel cestou boja, tvrdí Šimkovičová 04 - Modified: 2024-04-07 21:08:57 - Feat.: - Title: Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev 05 - Modified: 2024-04-08 06:47:18 - Feat.: - Title: Fico hovorí o možnom "treste Západu" za nezvolenie Korčoka do úradu, poukázal aj na antikampaň opozície
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:46