StoryEditor

Ficova vláda krajinu neposunula, zhodnotil politológ

13.04.2015, 15:59
Autor:
TASRTASR

Vláda SR pod vedením Roberta Fica (Smer-SD) pre rozvoj krajiny za tri roky činnosti príliš veľa neurobila a krajinu neposunula. Na druhej strane pozitívami jej pôsobenia sú politická stabilita a dodržanie rozpočtovej disciplíny, v čom sme dobrí. Pre TASR to dnes uviedol politický analytik Ján Baránek v reakcii na hodnotenie troch rokov kabinetu, ktoré prezentoval premiér Fico.

Baránkovi sa nepáči, že voči strednej triede boli prijaté opatrenia, ktoré nie sú v jej prospech. "Stále chýba zásadná zmena volebného zákona, stále máme jeden volebný obvod. Vláda tiež posilňuje úlohu štátu tam, kde by nemala a obmedzuje tak samostatnosť a slobodu podnikateľov," vytýkal Baránek, ktorému chýba aj podpora strednej vrstvy a silnejší boj s korupciou.

"Stále nebol za korupciu odsúdený žiaden politik, čo by znamenalo, že u nás to neexistuje, hoci škandálov bolo veľa. O úspechu by som nehovoril ani pri podpore rodín a populačnej krivky, čo spôsobí do budúcna obrovské problémy," varoval.

Na margo premiérovej ponuky alternatívy stabilného vládnutia Baránek uviedol, že voliči Smeru-SD na to počúvajú. "Vláda aj preto, že ide o jedinú stranu, nečelila hrozbe rozpadu. Jej volič na stabilitu reflektuje veľmi pozitívne," povedal analytik.

Kritiku a strašenie pred nástupom pravice zo strany predsedu vlády považuje Baránek za samozrejmé aj vzhľadom na blížiace sa voľby.

Premiérov výrok, že pravica zruší viaceré opatrenia zo sociálnych balíčkov, navyše Baránek označil za sčasti pravdivý. "Neviem si predstaviť, že by ostali pri pravici vlaky zadarmo či iné veci, ktoré sú efektívne len na rozdávanie peňazí. Pre každého voliča je však najlepšia vláda, ktorá rozdáva. Nerozmýšľajú až tak sofistikovane, kto to kedy v budúcnosti splatí. A napriek dôkazom, ako Grécko, myslenie ľudí zostáva rovnaké," dodal.

Politológ Michal Horský zvolil pri hodnotení troch rokov Ficovej vlády porovnanie s kabinetom Ivety Radičovej. "Vláda Roberta Fica jednoznačne dominuje z hľadiska stability. Jeho kabinet, samozrejme, nebol vystavený koaličným tlakom a mohol pokojne prezentovať výsledky svojej práce. Rezervou tejto vlády je, že na možnosti, ktoré mala, mohla pôsobiť viac reformne," myslí si.

Ako rovnocenné vníma obe vlády z hľadiska zahraničnej politiky. "Oba kabinety obstáli a plnili naše záväzky," poznamenal Horský.

Politológovi sa však nepáči Ficovo útočenie na pravicu. „Namiesto politologických hodnotení a varovaní pred zlepencami by sa mal sústrediť na vecné a záväzné prísľuby svojich budúcich krokov," odporučil.

01 - Modified: 2007-05-09 16:48:00 - Feat.: 0 - Title: Nízkonákladové aerolínie easyJet prepravili v apríli 3,09 milióna cestujúcich
01 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 02 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 03 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili 04 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 05 - Modified: 2024-04-24 09:21:21 - Feat.: - Title: Vláda odmietla návrhy kandidátov na sudcov Všeobecného súdu a súdu pre ľudské práva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 13:23