StoryEditor

Politológ: Proti Ficovi majú šancu postúpiť štyria kandidáti

10.01.2014, 12:24
Autor:
tasr, stltasr, stl

Preferenčne najsilnejším kandidátom na post prezidenta Slovenskej republiky je súčasný premiér Robert Fico (Smer-SD) a je pravdepodobné, že zástupcovia pravice budú nadchádzajúce voľby prezentovať ako referendum o jeho osobe. V reakcii na zverejnené mená osobností, ktoré sa prihlásili do boja o Prezidentský palác, to pre TASR povedal politológ Juraj Marušiak.

"Súboj sa bude orientovať na osobu Roberta Fica. To môže pre neho znamenať nevýhodu v tom, že bude napádaný z viacerých strán a zároveň bude ako premiér niesť zodpovednosť za všetky minulé kauzy vlády, ktorú vedie," poznamenal. Nevýhodou pravice bude veľké množstvo kandidátov. "Sme svedkami otvorenej dezintegrácie pravicového tábora," povedal politológ.

Slabým miestom pravice bude podľa neho moment prechodu z prvého do druhého volebného kola. "Môže sa stať, že sa jeden z kandidátov pravice do druhého volebného kola síce prebojuje, ale nie všetci voliči pravicových kandidátov, ktorí nepostúpili, sa s ním dokážu stotožniť," poznamenal s tým, že takíto voliči sa na druhom volebnom kole jednoducho nezúčastnia.

Robert Fico má za sebou integrovanú ľavicu, v prípade postupu do druhého kola mu však hrozí problém, s akým sa Smer-SD stretol v regionálnych voľbách v Banskej Bystrici. "Voliči si môžu myslieť, že ich kandidát má víťazstvo isté a druhé kolo volieb podcenia," poznamenal Marušiak.

Čo sa týka kandidátov, ktorí majú reálnu šancu postúpiť do druhého kola prezidentských volieb, okrem Roberta Fica sú to podľa Marušiaka najmä filantrop Andrej Kiska, expolitik Milan Kňažko, nezávislý poslanec Radoslav Procházka a kandidát Ľudovej platformy Pavol Hrušovský.

Na margo vysokého počtu kandidátov, ktorí v parlamente predložili petície, prípadne poslanecké podpisy na svoju kandidatúru Marušiak poznamenal, že to nie je prekvapivý jav. "Aj do parlamentných volieb išiel pomerne vysoký počet subjektov," povedal s tým, že očakáva u mnohých, najmä občianskych kandidátov, pomerne ostré vymedzovanie sa voči súčasnej slovenskej politike ako takej.

Do boja o Prezidentský palác sa prihlásilo dovedna 15 kandidátov. Ich kandidatúry sa preverujú. Ak splnia všetky podmienky, bude mať Slovensko podľa hovorcu predsedu Národnej rady (NR) SR Pavla Chovanca rekordný počet prezidentských kandidátov.

Oficiálnymi prezidentskými kandidátmi sú nateraz premiér Robert Fico (Smer-SD), filantrop Andrej Kiska, expredseda KDH Ján Čarnogurský, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), poslanec NR SR za SaS Peter Osuský, Jozef Behýl a expolitik Milan Kňažko.

Kandidatúru s petičnými hárkami podali aj nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, nominant SMK Gyula Bárdos, Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, Stanislav Martinčko, kandidát KSS Ján Jurišta, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a poslankyňa NR SR Helena Mezenská z OĽaNO.

Voľba prezidenta SR je priama a dvojkolová. Prvé kolo sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca. Pokiaľ v ňom ani jeden kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu. Skladať ho bude 15. júna, kedy sa skončí funkčné obdobie súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi.

01 - Modified: 2005-11-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: MOL plánuje rozsiahlu expanziu
01 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 02 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 03 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu? 04 - Modified: 2024-04-07 09:24:37 - Feat.: - Title: Hnutie Republika reagovalo na výsledky volieb: Pellegrini zvíťazil aj vďaka mobilizácii vlastencov 05 - Modified: 2024-04-07 14:08:27 - Feat.: - Title: Pôjde v Radičovej šľapajách alebo povedie nové SDK? Korčoka lákajú viaceré strany
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:28