StoryEditor

Európa nechce počuť pravdu, že niektoré štáty podporujú vojnu v Sýrii, vyhlásil Fico

13.09.2015, 13:45
Autor:
TASRTASR
Európska únia nechce zvolať mimoriadny summit k téme utečencov, pretože sa bojí pravdy. Niektoré krajiny totiž podporujú občiansku vojnu v Sýrii.

V diskusnej relácii v TA3 V politike to dnes uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD). Podľa jeho slov v prípade utečencov ide o najhoršiu krízu od druhej svetovej vojny a nemali by o nej rozhodovať iba úradníci v Bruseli.

"Prečo nechcú zvolať summit? Summit nechcú zvolať preto, lebo sa boja pravdy. Nechcú hovoriť o tom, že sú tu členské štáty EÚ, ktoré podporujú občiansku vojnu v Sýrii, odkiaľ pochádza veľké množstvo ľudí, ktorí prichádzajú do Európy. Summit nechcú zvolať preto, lebo by počuli pravdu o tom, že Líbya bola zbombardovaná talianskymi, francúzskymi a španielskymi stíhačkami,“ uviedol Fico. Ďalším dôvodom nezvolania summitu je podľa neho aj to, že by sa veľmi ťažko rodili jednomyseľné rozhodnutia. "Keď bolo treba bojovať za banky, keď bolo treba bojovať za peniaze pre Grécko, tak sme summity zvolávali zo dňa na deň a pri takejto veľkej humanitárnej kríze, pri ktorej ide o podstatu Európy, nie sme schopní summit zvolať," kritizoval premiér.

Fico v diskusii odmietol, že by Slovensko nebolo solidárne s utečencami. "Každý jeden človek, ktorý je ohrozený vojnou alebo je ohrozený hladom, by na území tejto krajiny našiel prístrešok, pokiaľ by takýto človek o to požiadal," dodal.

O utečeneckej kríze hovoril Fico podľa vlastných slov aj s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom počas jeho minulotýždňovej návštevy Slovenska. Premiér mu predstavil riešenie krízy. "Je potrebné vojensky začať stabilizovať situáciu v Sýrii a Líbyi. Ak je treba, podobne ako v Afganistane, sme pripravení poskytnúť primeraným spôsobom vojenské jednotky, ako aj finančnú, technickú a materiálnu pomoc," priblížil. Ďalším príspevkom SR je pomoc iným krajinám pri ochrane schengenských hraníc. Slovensko je podľa premiéra taktiež pripravené finančne prispieť krajinám, do ktorých prichádzajú utečenci.

Podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára Slovensko musí pomáhať utečencom, pričom povinné kvóty nie sú dobrým riešením. "My stále hovoríme o solidarite a skutočnú solidaritu fakticky suplujú občianske aktivity a rôzni ľudia, ktorí aj pomáhajú finančne alebo materiálne," uviedol Bugár. Zdôraznil, že Európa už čelí nielen utečeneckej, ale aj humanitárnej kríze. "Kvóty sa vrátili preto na stôl, lebo fakticky dobrovoľná solidarita zlyhala," dodal.

Bugár sa taktiež pridal ku kritike EÚ. "Európska únia nemôže byť rýchla len v prípade gréckej krízy, ale aj v tomto prípade humanitárnej krízy," vysvetlil. Na summite by sa podľa jeho slov malo hovoriť aj o Schengene, pretože taký, ako ho dnes poznáme, už nebude.

Premiér taktiež informoval, že šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) na pondelkovom (14.9.) rokovaní ministrov vnútra EÚ odmietne povinné kvóty. "Zajtra bude minister vnútra SR a podpredseda vlády Robert Kaliňák vetovať politické závery tejto rady, pretože považujeme za absolútne nelogické, že sa celá diskusia sústredila iba na kvóty, nikto nechce hovoriť o príčinách," dodal Fico.

01 - Modified: 2007-09-17 08:30:00 - Feat.: 0 - Title: Budvar mieri k predaju, o cene sa bude licitovať
01 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 03 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 04 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska 05 - Modified: 2024-04-06 15:12:39 - Feat.: - Title: Nemecká vláda sa dohodla na zavedení platobných kariet pre žiadateľov o azyl
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:25