StoryEditor

Sulík vyzval Kisku: Zákon o odpadoch vráťte do parlamentu

02.04.2015, 16:45
Autor:
TASRTASR

Opozičná SaS vyzýva prezidenta SR Andreja Kisku, aby nepodpísal nový zákon o odpadoch. Liberáli totiž tvrdia, že parlamentom schválená právna norma nie je v záujme občanov.

"Opakujeme, že napriek niekoľkým pozitívam zákon obsahuje viacero negatív. Najmä vytvorenie monopolu pri zbere a spracovaní druhotných surovín, či vyššie poplatky pre občanov," zdôvodnil predseda SaS Richard Sulík.

SaS: Zákon treba vrátiť do parlamentu

Pripomenul, že nespokojnosť s prijatou podobou zákona o odpadoch vyjadrila aj Rada Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na svojom rokovaní 25. marca.

Jej členovia rovnako odporučili požiadať prezidenta Andreja Kisku, aby zákon nepodpísal vzhľadom na jeho dosah na mestá a obce a najmä občanov.

Podľa SaS výhrady voči zákonu mala aj Európska komisia, čo dala najavo v liste ministrovi životného prostredia Petrovi Žigovi (Smer-SD).

"Žiadame prezidenta, aby zákon vrátil na opätovné prerokovanie do NR SR. Tvrdíme, že právna norma o odpadoch bola šitá horúcou ihlou a sme presvedčení, že naše obavy sa naplnia," zdôraznil Sulík.

Liberáli sú presvedčení, že zákon o odpadoch v takejto podobe čaká veľmi rýchla novelizácia. "Spôsob, akým bol vládny návrh spracovaný a predložený do parlamentu, to množstvo pozmeňujúcich návrhov, poukazuje na amaterizmus ministerských úradníkov. Aplikačná prax podľa nás čoskoro potvrdí to množstvo problémov, na ktoré upozorňujeme," dodal europoslanec.

Podobnú výzvu adresovali hlave štátu minulý týždeň aj poslanci za KDH a Most-Híd. Za najzásadnejšiu výhradu považujú presun zodpovednosti za dotrieďovanie odpadu z výrobcov na obce. "Podľa smerníc EÚ sa o všetok vzniknutý odpad má postarať výrobca. Následkom týchto zmien bude zvýšenie miestnych poplatkov, čo pocítia všetci občania," píšu sa v liste prezidentovi.

Nové pravidlá

Šéfovia oboch poslaneckých klubov sú presvedčení, že schválený zákon nebol pripravený kvalifikovane a viaceré jeho ustanovenia budú v praxi mimoriadne finančne zaťažovať mestá a obce. V závere listu Pavol Abrhan (KDH) a László Sólymos (Most-Híd) konštatujú, že zákon o odpadoch je pre Slovensko krokom späť, a preto by mal byť vrátený Národnej rade SR.

Nový zákon o odpadoch má predstavovať reformu v odpadovom hospodárstve. Zámer nastaviť úplne nové pravidlá v tejto oblasti priniesol odpor z mnohých strán. Ruší sa napríklad Recyklačný fond a platenie recyklačných poplatkov výrobcami a dovozcami.

O vytriedený a vyseparovaný odpad sa majú po novom starať výrobcovia prostredníctvom organizácií zodpovednosti výrobcov. Podľa envirorezortu sa tým má odľahčiť obciam a mestám, ktoré majú teraz na starosti všetok komunálny odpad. Ľudia by mali platiť iba za odpad, ktorý nevytriedia a nevyseparujú.

 

01 - Modified: 2007-05-01 12:02:00 - Feat.: 0 - Title: Odborári na oslavách 1. mája podporili novelu Zákonníka práce
01 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 02 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 03 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 17:03