TASR/František Iván
StoryEditor

Režim na hraniciach sa od pondelka upraví, Mikasov úrad zverejnil vyhlášku

16.07.2021, 15:25
Autor:
redredTASRTASR
Zmeny sa týkajú ľudí po prvej dávke očkovania. 

Režim na hraniciach sa od pondelka 19. júla upraví. Úrad verejného zdravotníctva zapracoval do vyhlášky výhrady Ústavného súdu. 

Pre nezaočkovaných platí aj naďalej karanténa po príchode zo zahraničia. Môžu ju ukončiť na piaty deň PCR testom, ktorý hradí štát. Očkovaní karanténu nariadenú nemajú.

​Zmeny sa týkajú ľudí po prvej dávke očkovania. Mení sa definícia plne zaočkovanej osoby.

Očkovaní prvou dávkou sa už v prvý deň po návrate budú môcť dať otestovať PCR testom a pri negatívnom výsledku ukončiť karanténu.

Prechodné ustanovenia sa týkajú len tých, ktorí sa zaočkovali pred 9. júlom a budú platiť dva týždne. 

Na tých, ktorí sa zaočkovali po 9. júli, sa prechodné ustanovenie vzťahovať nebude. "Pre uvedené osoby platí povinnosť domácej karantény, pričom test proti COVID-19 je možné podstúpiť najskôr na piaty deň. Ak je výsledok testu negatívny, karanténa sa končí," uvádza úrad. 

​Za plne zaočkovanú osobu sa bude považovať:

  • osoba najmenej 14 dní ale nie viac než 12 mesiacov po aplikácii druhej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 s dvojdávkovou schémou,
  •  osoba najmenej 21 dní ale nie viac než 12 mesiacov po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 s jednodávkovou schémou,
  •  osoba najmenej 14 dní a nie viac než 12 mesiacov po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19, ak bola prvá dávka očkovania proti ochoreniu COVID-19 podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19.

Ľudia, ktorí vycestovali do zahraničia bezprostredne po aplikovaní prvej dávky vakcíny, sa môžu bez povinnosti karantény vrátiť na územie Slovenska do pondelka 19. júla 2021 do 6:00.

Pravidlá pre pendlerov

Pre pendlerov bude platiť do 1. septembra výnimka z karantény, ak sa zaregistrujú na e-hranici, majú potvrdenie od zamestnávateľa a negatívny výsledok PCR testu nie starší ako sedem dní. 

Zaočkovaní pendleri sa negatívnym výsledkom testu preukazovať nemusia. 

Reakcia na rozhodnutie Ústavného súdu

Úrad verejného zdravotníctva reagoval na pozastavenie účinnosti vyhlášky Ústavným súdom a obnovenie platnosti a účinnosť vyhlášky z júna, ktorá pri karanténnych opatreniach pri vstupe na Slovensko rozlišuje krajiny podľa cestovateľského semafora na zelené, červené a čierne.

Hygienici spresnili, že novou vyhláškou sa nastaví približne rovnaký režim na hraniciach, ako je v súčasnosti, so zapracovanými výhradami Ústavného súdu.

„Cieľom novej vyhlášky je predísť významným zmenám na hraniciach pre šírenie infekčnejšieho variantu delta, ktorý je už v mnohých krajinách dominantný, a je potrebné na to v záujme ochrany zdravia ľudí predvídavo reagovať,“ doplnila hovorkyňa Daša Račková s tým, že v praxi nenastane návrat k Vyhláške č. 218 (k trojfarebnému cestovateľskému semaforu), ktorej platnosť Ústavný súd obnovil, aby predišiel prípadnému právnemu vákuu v pandemickej legislatíve.

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička 03 - Modified: 2024-03-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Vedci preskúmali muža, ktorý absolvoval 217 očkovaní 04 - Modified: 2024-03-15 11:44:09 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ je tu, nevylučuje sa ani vznik lokálnych epidémií 05 - Modified: 2024-03-06 21:55:37 - Feat.: - Title: Vedci v Nemecku skúmali muža, ktorý sa dal 217-krát očkovať proti covidu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:43