StoryEditor

Útek afganského strelca posmelí Taliban

16.07.2013, 00:00
Útek afganského vojaka, ktorý minulý týždeň zaútočil na slovenskú misiu v Kandaháre, môže motivovať k podobným činom ostatných teroristov.

Myslia si to odborníci, podľa ktorých útok na spojeneckých vojakov a následný útek muža, čo strieľal na našich vojakov, len posilní sebavedomie talibov takéto činy zopakovať. Včera totiž saudskoarabský portál Gulftoday.ae priniesol informáciu, že ešte v nedeľu utiekol z väzenia na prísne stráženej vojenskej základni útočník, ktorý zabil nášho vojaka Daniela Kavuliaka a šiestich zranil.

Táto situácia podľa analytikov len potvrdzuje, že afganské ozbrojené zložky či polícia nie sú pripravené prevziať zodpovednosť za ochranu krajiny, keďže mnohí z nich sú nelojálni.

„Spojeneckí vojaci sa dostali do pozície, že nevedia, kedy sa afganskí vojaci obrátia so zbraňou v ruke proti nim,“ uviedol pre HN bývalý šéf českej kontrarozviedky Andor Šándor.

Útek s komplicom
Muž, ktorý útočil na našich vojakov, podľa prvotných informácií vnikol do afganskej armády. V nedeľu mu pri úteku pomáhal jeho kolega z armády, ktorý strážil jeho väzenskú celu. Dvojici sa podľa vrchného veliteľa afganskej armády generála Abdula Hameeda podarilo vykĺznuť zo základne, keď predstierali, že zadržiavaný páchateľ je chorý a treba ho odviesť do vojenskej nemocnice.

Podľa odborníkov podobný postup nebol použitý prvýkrát. Afganské ministerstvo obrany útek vyšetruje. Náš rezort očakáva, že celá záležitosť ohľadne úteku väzneného vojaka bude vyšetrená dôkladne. „Veríme, že bude čoskoro zadržaný a vydaný do rúk spravodlivosti,“ reagovala hovorkyňa rezortu Martina Balleková. Podľa bývalého šéfa slovenskej armády a exporadcu Slovenska pri NATO Mariána Mikluša sa Afganec vrátil k svojej skupine, kde bude odteraz pôsobiť ako radikálny ozbrojenec. V afganskej armáde je však podľa neho ešte dosť prívržencov Talibanu, alebo iných skupín, aby sa podobné situácie zopakovali. „Je potrebné brať to ako zlyhanie afganských bezpečnostných a spravodajských zložiek, ktoré nedokážu zabrániť prieniku týchto ľudí medzi vojakov,“ povedal Mikluš.

Majú svojich všade
Podľa Šándora to však ani nie je možné. Miestni vojaci chodievajú domov za svojimi rodinami a nikto nedokáže podľa neho odsledovať, s kým sa naozaj stretávajú. „Na to by museli byť v teréne nasadené ďalšie tisíce ľudí.“ Podľa Mikluša konajú koordinovane a snažia sa dostať do novovzniknutých zložiek. „Najväčším problémom je, že majú svojich ľudí všade, v armáde, v polícii, v strážnych službách, aby si pomáhali, ako sa to stalo napríklad aj teraz,“ upozornil bývalý šéf našej armády.

Či bude NATO na posledné udalosti v Afganistane reagovať, si Mikluš netrúfa predpovedať. Razantné zmeny však podľa neho nemôžeme očakávať. „Predpokladám, že sa bude postupovať podľa plánu,“ dodal. Počas budúceho roka by sa mali spojenecké vojská z krajiny zmietanej nepokojmi postupne sťahovať, zostať by mali len inštruktori a policajti. Pred časom takýto postup avizoval americký prezident Barack Obama. USA majú na misii najviac vojakov – 63-tisíc.

01 - Modified: 2004-11-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Powell: Z ministra prezident? 02 - Modified: 2004-11-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Študentská nuda
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 05:17