StoryEditor

Privatizácia vody a revanš Fica za Kisku. Opozícia varuje pred návrhom Smeru

02.07.2014, 13:02
Autor:
tasr, stltasr, stl

Novela vodného zákona umožní legálne, aj keď protiústavne, vyvážať pitnú vodu do zahraničia. Myslí si to poslanec Martin Chren (nezaradený), ktorý varuje pred privatizáciou vody.

Voda do zahraničia
"Prvýkrát sa umožňuje vo veľkom vyčerpať vodu, previesť ju vodovodom do zahraničia, kde ju cudzinci vypijú, vylejú, spláchnu. Podľa zákona to bude stále majetok Slovenskej republiky, ale používať ju budú v zahraničí," vysvetlil Chren.

Takýto postup podľa neho znamená len to, že sa voda ide privatizovať. "Jednoznačne to znamená, že sa v rozpore s ústavou budú slovenské vody predávať do zahraničia a privatizovať, aj keď budú z ministerstva tvrdiť, že nie," povedal Chren.

Nové poplatky za vodu
Zsolt Simon z Mostu-Híd upozorňuje na nové poplatky, ktoré sa majú platiť za odbery na zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy, podzemnej vody určenej na prepravu alebo prevod vody, prírodnej liečivej vody a prírodnej minerálnej vody.

Tieto poplatky podľa neho zvýšia ceny minerálnej vody aj zeleniny a tiež môžu pripraviť o prácu tisícky ľudí. "Najlepšie by ste urobili, keby ste vzali svoj zákon späť a prepracovali ho," odkázal ministrovi životného prostredia Petrovi Žigovi Simon.

Poslanec Mostu-Híd súhlasí s reguláciou tak, aby voda neodchádzala zo Slovenska, ale nesúhlasí s riešením, ktoré zvýši ceny minerálok a zeleniny. Podobný názor má aj Chren, ktorý podporuje stiahnutie novely a jej prepracovanie.

Revanš za podporu južného Slovenska
Simonov stranícky Kolega Gabriel Csicsai vidí za krokmi rezortu životného prostredia revanš Roberta Fica za prehru s Andrejom Kiskom v prezidentských voľbách. „Zaujímavou zhodou okolností je, že poplatky budú postihovať poľnohospodárov v okresoch, kde vo voľbách získal výraznú podporu súčasný prezident Andrej Kiska, ktorý práve na juhu Slovenska v druhom kole hlasovania s prehľadom zdolal svojho protikandidáta - Roberta Fica,“ dodal poslanec Mosta-Híd.

Ku kritikom sa pridal aj poslanec za OĽaNO Igor Hraško, ktorý začal svoje vystúpenie netradične - v kroji zaspieval slovenskú hymnu. "Voda nie je tovar, je to dedičstvo, ktoré treba chrániť." povedal Hraško.

Žiga privatizáciu odmieta
Minister Žiga odôvodňuje reguláciu vývozu pitnej vody potrebou chrániť Slovensko pred jej nekontrolovaným vývozom a drancovaním vodných zdrojov. Tvrdenia opozície a mimovládnych organizácií o privatizácii vody odmieta.

"Tvrdenie, že novela prináša privatizáciu, je klamstvo a nezmysel," zdôraznil s tým, že voda je a musí zostať majetkom štátu. Ako dodal, cieľom právnej normy nie je podpora obchodu, ale regulácia, ktorá v súčasnosti chýba.

01 - Modified: 2006-07-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Udalosti 20. 7. 2006
01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:47 - Feat.: - Title: Kde sa zarába najviac na vode? Zisky nafúkli na západe Slovenska, na juhu zas spľasli (+ prehľad 14 miest) 03 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 04 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:48