StoryEditor

Konflikt záujmov: Vďaka novému zákonu si niektorí prilepšia

28.09.2004, 00:00
Strata mandátu, prípadne pokuta až do výšky 12-násobku príjmu hrozí od 1. októbra verejným funkcionárom. Na druhej strane poslanci NR SR, ktorí sú aktívni v komunálnej politike, už za "starostovanie" budú môcť dostávať mzdu v plnej výške. Po deviatich rokoch fungovania predchádzajúceho zákona o ochrane verejného záujmu a siedmich neúspešných pokusoch zmeniť ho, totiž začína platiť nová norma, ktorá má chrániť záujem verejnosti pred záujmami verejných funkcionárov.
Na zákon mala ešte v máji nadviazať novela rokovacieho poriadku, podľa ktorej mali byť rokovania výboru pre nezlučiteľnosť funkcií vždy prístupné verejnosti. Na poslednej schôdzi NR SR poslanci schvaľovanie novely presunuli o ďalší mesiac.

Dvojaký meter
V parlamente zviedol boj o znenie zákona minister spravodlivosti Daniel Lipšic. Hneď po schválení tejto normy vyhlásil, že bude iniciovať zmeny, ktoré ju sprísnia. S poslancami sa nevedel dohodnúť najmä na počte hlasov, ktoré rozhodnú, či došlo k porušeniu zákona. Lipšic žiadal, aby stačila nadpolovičná väčšina všetkých členov výboru, poslanci tento počet zvýšili na tri pätiny prítomných členov - údajne z obavy pred politickým zneužitím tohto nástroja. Paradoxne na potrestanie starostu či primátora bude stačiť nadpolovičná väčšina hlasov v zastupiteľstve. Predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií štátnych funkcionárov Igor Federič si myslí, že všetky rozhodnutia v parlamente majú politický charakter. Preto by bol radšej, keby o sankciách pre verejných funkcionárov rozhodovala nezávislá inštitúcia - napríklad Najvyšší kontrolný úrad SR.

Deklarovanie konfliktu
Osobný alebo stranícky záujem budú odteraz musieť deklarovať verejní funkcionári napríklad pri rokovaní v parlamente. Aj v tomto prípade bude dodržiavanie tohto ustanovanie najmä na verejnej kontrole. "Pokiaľ z pléna niektorý poslanec vysloví podozrenie, že jeho kolega je na veci zainteresovaný, bude tento musieť vec vysvetliť," tvrdí Jarjabek. Podľa Federiča budú tento aspekt veľmi pozorne sledovať poslanci počas rokovania. "Ak sa im to nepodarí, verím, že to odsledujú médiá," poznamenal.

Niektorí si prilepšia
Podľa novej úpravy budú môcť poslanci NR SR, ktorí sú zároveň starostami a primátormi, dostávať za obe funkcie plné platy. Doteraz za komunálnu funkciu inkasovali minimálnu mzdu. Federič tvrdí, že vo väčšine členských krajín únie nie sú obmedzenia v oblasti príjmov, verejnosť vie, odkiaľ a koľko peňazí verejný činiteľ inkasoval. "Z tohto modelu sme vychádzali aj my," poznamenal. V parlamente sedí 12 poslancov, ktorí sú zároveň starostami a primátormi. Zaujímavé v tejto situácii je, že v susednej ČR momentálne uvažujú práve o zákaze súbehu dvoch platov za dve rôzne funkcie v prípade poslancov a senátorov, ktorí sú aktívni aj v komunálnej politike. Podľa Jarjabka väčším problémom ako súbeh platov je samotný súbeh funkcií. Zakázať ho však nechce - bolo by to vraj proti tým, ktorí dve funkcie stíhajú. Riešenie vidí v tom, aby poslanci v danej obci mali právo požiadať poslanca, aby ďalej vykonával funkciu v NR SR, prípadne ho z komunálnej funkcie odvolať.

Stíhame
Poslanci, ktorí sú zároveň v komunálnej politike, vravia, že súbeh funkcií im problém nerobí. Ján Pataky (SDKÚ) je poslancom v NR SR, v parlamente Prešovského samosprávneho kraja a zároveň je starostom obce Hertník. "Ak by som to nestíhal, občan mi to veľmi rýchlo spočíta vo voľbách," tvrdí. Peniaze zo starostovania dáva do fondu starostu, ktorý rozdeľuje podľa potreby obce.

Primátori a starostovia medzi poslancami NR SR
Tibor Bastrnák (SMK) Komárno
Jaroslav Baška (Smer) Dohňany
Anton Danko (nez.) Poprad
Ján Dlhopolček (HZDS) Hlohovec
Imrich Hamarčák (ANO) Stropkov
Vladimír Horák (SDKÚ) Holíč
Mikuláš Juščík (KSS) Habura
Pavol Kubovič (SDKÚ)  Bratislava-Ružinov
József Kvarda (SMK) Čekovce
Ján Pataky (SDKÚ) Hertník
János Szigeti (SMK) Búč
Tibor Tóth (SDKÚ) Vráble
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 15:17