StoryEditor

Terorizmus zbližuje Fica s opozíciou

25.11.2015, 23:00
V rámci protiteroristických opatrení narastie aj počet policajtov.

Premiér Robert Fico chystá tretiu zmenu ústavy počas tohto volebného obdobia. A vyzerá to tak, že aj napriek chýbajúcim siedmim poslancom bude opäť úspešný. Najmenej dve opozičné strany nemajú k súčasnému návrhu výhrady. „Ak sa ukáže, že ide o zákony na boj s terorizmom, tak to vieme podporiť,“ povedal predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Poslanecký klub strany má v parlamente momentálne 14 členov, čo by stačilo na schválenie novely ústavy. Podľa Bugára si počkajú na konkrétny návrh. V podobne pozitívnom duchu sa vyjadril aj Ľubomír Galko zo strany Sloboda a Solidarita. Podľa neho poslanci SaS s najväčšou pravdepodobnosťou podporia včerajšie Ficove návrhy.

Okrem úpravy článku ústavy je na stole aj ďalších 16 opatrení. Medzi nimi napríklad aj to, že súd môže poslať podozrivého z terorizmu alebo súvisiacich trestných činov do väzby bez udania dôvodu. Inými slovami, sudca by v takomto prípade neposudzoval, či podozrivý môže ujsť, ďalej páchať trestnú činnosť alebo ovplyvňovať svedkov, ale putoval by rovno za mreže.

Kritické hlasy

Nie všetci sa chcú viezť v legislatívnom vlaku boja proti terorizmu. Návrhy predsedu vlády skritizoval ako celok predseda strany Skok Juraj Miškov. Podľa neho sú návrhy na sprísnenie ústavy aj zákonov iba predvolebnou kampaňou. „Na Slovensku máme dostatočne prísne zákony, stačí trvať na ich vymožiteľnosti,“ hovorí Miškov. Vláda teda štyri hlasy poslancov Skoku nezíska.

Fico chce presadiť prísnejšie protiteroristické zákony v skrátenom legislatívnom konaní. „Návrhy konkrétnych noviel predložia ministri na piatkovom rokovaní vlády,“ povedal premiér a dodal, že o zmenách poslanci Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnú na budúci týždeň.

Zrýchlený proces sa nepáči poslancom z Kresťanskodemokratického hnutia. Hoci nespochybňujú, že treba zmeniť niektoré zákony, nesúhlasia s krátkou lehotou na ich prijatie. „Do parlamentných volieb je dostatok času, aby sme tieto návrhy prerokovali v štandardnom procese, keďže aj sám premiér sa vyjadril, že Slovensko nie je v priamom ohrození,“ povedala hovorkyňa KDH Nataša Žembová.

Viac policajtov do ulíc

Faktom je, že druhá vláda Roberta Fica počas tohto volebného obdobia neprijímala výraznejšie zákony, ktorými by posilňovali bezpečnosť štátu. Hoci vláda nechce nič podceniť, podľa premiéra je úroveň ohrozenia Slovenska nízka. Preto je otázne, či takéto sprísňovanie zákonov nemohlo počkať na novú vládu, ktorá vzíde z parlamentných volieb v marci 2016. Svedčia o tom aj slová bezpečnostného analytika Stredoerurópskeho inštitútu pre politiku Jaroslava Naďa, ktorý hovorí, že ovocie zo zmien príde najskôr o pol roka až o rok. „Pokojne by to počkalo na novú vládu,“ myslí si Naď.

Okrem spomínaných opatrení chce vláda zvýšiť aj počet policajtov. Konkrétne návrhy majú byť predložené v stredu budúci týždeň na ďalšom rokovaní vlády. Minister vnútra Robert Kaliňák naznačil, že do zboru by mali byť prijaté stovky nových príslušníkov. Fico by chcel zvýšiť aj počet ľudí v 5. pluku špeciálneho určenia. Tento krok by v horizonte dvoch-troch rokov mal stáť zhruba 60 miliónov eur, povedal Kaliňák.

01 - Modified: 2007-11-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dobrému dielu má rozumieť aj laik
01 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 02 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 03 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 04 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 05 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 15:42