StoryEditor

Na zníženie platu by mal prezident prísť sám

23.07.2013, 00:00

Slovenský prezident má v postkomunistických krajinách EÚ najvyšší plat. Zarába viac ako 9-tisíc eur, priemerný plat Slovákov je 786 eur. Nemal by plat ústavného činiteľa odzrkadľovať stav ekonomiky v krajine?
Určite by slovenská verejnosť prijala veľmi pozitívne, keby vlastnou iniciatívou prezidenta došlo k prehodnoteniu výšky jeho platu. Tu sa ukazuje štátnickosť. On by na takéto veci mal prísť sám. Ústavní činitelia si zmrazili platy, ale je to väčšinou len hra na znižovanie platov, ale reálne k tomu nikdy neprišlo. Bez ohľadu na komparáciu s ostatnými krajinami, by bolo sympatické zo strany prezidenta, keby reflektoval na aktuálnu ekonomickú situáciu.

Ako napríklad český prezident Miloš Zeman, ktorý plánuje 30 percent svojho platu posielať na splácanie štátneho dlhu?

Je to sympatické. Ale tu nejde ani tak o osobu Ivana Gašparoviča, pretože on bude vo svojom kresle už len desať mesiacov. Skôr si myslím, že to mohla byť zaujímavá téma pre ostatných prezidentských kandidátov.

Čiže by mali prísť oni s nápadom znížiť si platy po nástupe do funkcie?
Áno. Jedna vec je, aký by to malo reálny dosah na rozpočet, ale pokiaľ ide o prezidenta ako hlavu štátu, má to aj symbolickú rovinu. Ide o to, že prezident má byť empatický, súcitiť s obyvateľstvom. A je pravda, že tento prezident to neurobil, nemal potrebu na hospodársku krízu reflektovať.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 14:23