StoryEditor

Plachtince sa môžu kedykoľvek zopakovať

Peter Kunder, analytik Aliancie Fair Play, v rozhovore pre HN

Politicky citlivé kauzy by si zaslúžili postup, kde by verejnosť nemala mať dôvody na pochybnosti, či tú kauzu niekto nechce úmyselne zamiesť pod koberec, tvrdí pre HN Kunder.

Národná kriminálna agentúra pred časom odmietla vyšetrovanie kauzy Horné Plachtince. Ministerstvo vnútra preverilo postup vyšetrovateľa a nenašlo žiadne pochybenia. Je to v poriadku?

Mohlo dôjsť k porušeniu zákona o verejnom obstarávaní, ale nemuselo ísť o trestný čin. Pri takom trestnom čine treba dokázať úmysel. Preukázať ho nie je jednoduché nikde na svete, nieto ešte u nás.

Trestné oznámenie riešila kriminálna agentúra, jej postup kontrolovalo ministerstvo vnútra, kauza Plachtince vznikla na ministerstve vnútra. Dalo sa očakávať aj iné rozhodnutie kontrolných orgánov?

Toto celé je o tom, či vyšetrovateľ má procesnú slobodu len deklarovanú alebo aj v skutočnosti. A toto systém nezabezpečí.

Policajti to zastavili ešte predtým, ako Úrad pre verejné obstarávanie vykonal v danej veci kontrolu.

Malo by to byť opačne, ale Úrad pre verejné obstarávanie sa môže vyjadriť len k tomu, či tam bol porušený zákon o verejnom obstarávaní, a nemôže povedať nič viac. Ak by aj Úrad pre verejné obstarávanie našiel porušenie zákona o verejnom obstarávaní, ale nebol tam dokázateľný úmysel mariť obstarávanie, nie je možné dostať prípad pred súd.

Bol v tomto prípade porušený zákon?

Podľa mňa k porušeniu európskej smernice o verejnom obstarávaní došlo.

Úrad pre verejné obstarávanie dostal podnet v apríli minulého roka. Podklady od Regionálnej obstarávacej agentúry si vyžiadali až teraz, prešiel teda rok, je to normálne?

To šialene pomalé tempo naznačuje veľkú nechuť s tým niečo urobiť.

Je v poriadku, ak úrad, ktorý sa tvári ako nezávislý, nie je schopný doriešiť medializovanú kauzu ani po roku?

Je to ďalší prejav toho, že úrad nefunguje tak, ako má, ani po zmene vedenia. Politicky citlivé kauzy by si zaslúžili postup, kde by verejnosť nemala mať dôvody na pochybnosti, či tú kauzu niekto nechce úmyselne zamiesť pod koberec. Práve naopak – mali by pri tomto veľmi svižne pracovať.

Nebolo by práve aj pri policajnom vyšetrovaní stanovisko úradu kľúčové?

Úrad svojím rozhodnutím mohol vylúčiť, že ide o trestný čin, ak by nenašiel porušenie zákona. Ja by som na to rozhodnutie počkal.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 18:57