StoryEditor

Opozícia našla u Maďariča podozrivý tender

20.03.2013, 16:22
Autor:
TASRTASR
Aktualizované | Daniel Krajcer kritizoval postup rezortu kultúry pri tendri. Ukázal aj dôkazy.

Opoziční členovia mediálneho výboru parlamentu sa rozhodli podať na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie pre podozrenie z marenia úlohy verejným činiteľom. Dôvodom podľa nich majú byť pochybenia rezortu kultúry, v dôsledku ktorých hrozia Slovensku významné finančné straty. Na dnešnom spoločnom brífingu opozičných členov výboru to vyhlásil Daniel Krajcer (SaS).

Padne trestné oznámenie
"Trestné oznámenie podáme v najbližších dňoch,"
povedal Krajcer s tým, že Ministerstvo kultúry (MK) SR podľa neho nepostupovalo pri dohľadávaní potrebných dokumentov v súlade so zákonom a verejným záujmom. Dodal, že ministerstvo pod vedením Mareka Maďariča (Smer-SD) podľa jeho názoru urobilo chybu, keď so spoločnosťou Tender Media Group (TMG) podpísalo koncom roka 2012 dohodu o urovnaní sporu a uznalo platnosť staršej zmluvy.

Túto zmluvu ešte v roku 2010 podpísal za rezort kultúry Maďarič a Krajcer, ktorý na post ministra nastúpil po parlamentných voľbách, ju krátko nato vypovedal. Exminister Krajcer zároveň novinárom predložil kópiu výpovede, ktorú TMG poslal, ako aj kópiu notársky overenej doručenky. "Ministerstvo nepostupovalo v súlade so zákonom a verejným záujmom pri dohľadávaní príslušných dokumentov. Ale na základe toho, že ich údajne nenašlo, sa rozhodlo, že uzavrie túto dohodu o urovnaní," povedal Krajcer.

Na poznámku TASR, že MK neargumentovalo neexistenciou výpovede, ale jej neplatnosťou z formálnych dôvodov, Krajcer oponoval, že argumentom ministerstva bolo, že "nenašli výpoveď v spise". Zároveň upozornil, že TMG sa proti výpovedi v príslušnej lehote neodvolala a až koncom minulého roka dosiahla uznanie starej zmluvy od ministra Maďariča.

Hrozba pre kultúru
"Slovenská kultúra čelí reálnej hrozbe, že môže prísť o miliardy korún na základe protiprávneho konania ministerstva kultúry v rámci projektu digitalizácie kultúrneho dedičstva,"
zhrnul Krajcer. Dodal, že podľa neho hrozí, že Európska komisia nepreplatí Slovensku eurofondy určené na digitalizáciu, a to buď čiastočne, alebo dokonca celú sumu. "Druhá alternatíva je tá, že nám preplatí, ale následne bude žiadať, aby ich SR vrátila späť do štátneho rozpočtu," dodal Krajcer.

Suma eurofondov, o ktorú išlo v roku 2010, keď rezort kultúry podpísal s Tender Media Group pôvodnú zmluvu, dosahovala 217 miliónov eur. Aktuálne ide o 170 miliónov eur.

170 miliónov bez tendra
Podľa Jozefa Viskupiča (OĽaNO) je problém v tom, že v minulom roku sa chcelo do tendrov na digitalizáciu prihlásiť viacero subjektov. Keďže MK SR uznalo platnosť starej zmluvy z roku 2010, túto možnosť stratili.

"Toto je nástenkový tender bez nástenky. MK SR chce rozdeliť 170 miliónov eur bez akéhokoľvek tendra, len na základe zmluvy o urovnaní," upozornil Viskupič, podľa ktorého nie je možné spätne uznať platnosť raz právoplatne vypovedanej zmluvy. "Nehovoriac o tom, že firmy, ktoré sa už buď zapojili, alebo sa chceli zapojiť do jednotlivých verejných obstarávaní, ktoré sa teraz rušia, už teraz napádajú postup ministerstva. Sú medzi nimi aj zahraničné firmy, ktoré sa sťažujú dokonca aj na OLAF," vyhlásil László Solymos (Most - Híd).

Opoziční členovia mediálneho výboru vychádzajúc z pravidla, ktoré umožňuje zvolať rokovanie na základe žiadosti jednej tretiny jeho členov, zvoláva mimoriadne rokovanie parlamentného výboru pre kultúru a médiá. "Chceme požiadať o účasť aj ministra kultúry, aby nám vysvetlil, z akého dôvodu postupoval, ako postupoval," povedal Pavol Abrhan (KDH).

Poslankyňa SDKÚ-DS Magda Vášáryová pripomenula, že ona protestovala už v roku 2010 pred ministerstvom kultúry proti podpísaniu pôvodnej zmluvy. Krajcer ju neskôr vypovedal, lebo bola podľa neho v rozpore s cieľmi Operačného programu Prioritná os 2, Digitalizácia kultúrneho dedičstva.

Tender Media Group
Ministerstvo kultúry (MK) SR koncom roka 2012 urovnalo spor s konzorciom Tender Media Group, ktoré namietalo neplatnosť výpovede zo zmluvy na poskytovanie služieb v súvislosti s digitalizáciou a hrozilo súdnym procesom. Zmluvu s Tender Media Group vypovedal bývalý minister kultúry SR Daniel Krajcer (SaS). Na internetovej stránke rezortu kultúry to v decembri 2012 uviedol referát styku s médiami MK SR.

Tender Media Group namietala neplatnosť výpovede a ako dôvod uviedla najmä hmotnoprávne pochybenia pri spôsobe a doručení výpovede. "Tender Media Group oznámila MK SR zámer uplatniť si svoje nároky súdnou cestou, a to podaním žaloby, ktorou si bude uplatňovať náhradu škody a ušlého zisku vo výške 2.317.997 eur, ako aj podaním návrhu na nariadenie predbežného opatrenia, ktorým súd zakáže MK SR vyhlásiť nové verejné obstarávanie na predmet základnej zmluvy až do času, kým právoplatne nerozhodne o žalobe," uviedol rezort kultúry. Podľa právnych posudkov, ktoré si dalo ministerstvo vypracovať, je "uskutočnenú výpoveď nevyhnutné považovať za neplatný právny úkon".

"Preto MK SR, aby predišlo riziku veľkých finančných škôd, ako aj možnosti zastavenia digitalizácie kultúrneho dedičstva prostredníctvom predbežného súdneho opatrenia, uzavrelo dohodu o urovnaní so spoločnosťou Tender Media Group. Touto sa dohodlo na tom, že základná zmluva trvá a že uzatvorením tejto dohody Tender Media Group netrvá na uplatnenej náhrade škody a ušlého zisku," informoval v decembri 2012 rezort kultúry. "Treba pripomenúť, že minister kultúry Marek Maďarič podpísal spomínanú základnú zmluvu v roku 2010 po transparentnom procese verejného obstarávania, ktorého súlad so zákonom potvrdil na základe kontroly Úrad pre verejné obstarávanie," uviedol referát styku s médiami MK SR.

Maďarič sa bráni

Ak je v súvislosti s digitalizáciou kultúrneho dedičstva možné hovoriť o škandále, alebo o kauze, je to škandál exministra kultúry za SaS Daniela Krajcera. V reakcii na dnešné vyhlásenie opozičných členov mediálneho výboru parlamentu to uviedol šéf rezortu kultúry Marek Maďarič (Smer-SD).     

"Vo vzťahu k digitalizácii kultúrneho dedičstva som bol doteraz veľmi ohľaduplný k svojmu predchodcovi Danielovi Krajcerovi (SaS). Dnes na tlačovej konferencii opoziční poslanci narozprávali veľa nezmyslov, bolo tam množstvo zavádzania, najmä z úst pána poslanca Krajcera," vyhlásil Maďarič.     

Krajcer dnes spolu s ďalšími opozičnými členmi mediálneho výboru parlamentu deklaroval, že podajú na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie pre podozrenie z marenia úlohy verejným činiteľom. Dôvodom podľa nich majú byť pochybenia rezortu kultúry pri urovnaní sporu s konzorciom Tender Madia Group (TMG) ohľadom digitalizácie kultúrneho dedičstva.     

Maďarič pripomenul, že základnú zmluvu na digitalizáciu s medzinárodným konzorciom Tender Media Group síce podpísal krátko pred voľbami v roku 2010, podpisu však predchádzala medzinárodná súťaž a verejné obstarávanie bolo dodatočne preverené Úradom pre verejné obstarávanie. Po tom, ako po voľbách do kresla ministra kultúry nastúpil Daniel Krajcer, zmluvu vypovedal, podľa Maďariča však právne spochybniteľným spôsobom. "Ak pán Krajcer ako minister vypovedal túto základnú zmluvu takým spôsobom, že právne posudky hovoria o jej neplatnosti, tak sú dve možnosti. Buď je pán Krajcer úplný babrák, alebo ju takto vypovedal zámerne," vyhlásil Maďarič.     

Dodal, že minulý rok jeden z členov konzorcia TMG informoval rezort kultúry o tom, že napadnú platnosť výpovede a zároveň budú žiadať predbežným opatrením zastaviť celú digitalizáciu. "Ak niekto ohrozil obrovské finančné čiastky, bol to pán exminister Krajcer," vyhlásil Maďarič. Dodal, že sa na základe právnych posudkov rozhodol spor s TMG urovnať. Zároveň upozornil, že celkový objem prostriedkov na externú digitalizáciu je okolo 40 miliónov eur a nie 170, ako dnes uvádzali opoziční poslanci.     

Opoziční členovia mediálneho výboru parlamentu sa rozhodli podať na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie pre podozrenie z marenia úlohy verejným činiteľom. Dôvodom podľa nich majú byť pochybenia rezortu kultúry, v dôsledku ktorých hrozia Slovensku významné finančné straty. Na dnešnom spoločnom brífingu opozičných členov výboru to vyhlásil Daniel Krajcer (SaS).     

"Trestné oznámenie podáme v najbližších dňoch," povedal Krajcer s tým, že Ministerstvo kultúry (MK) SR podľa neho nepostupovalo pri dohľadávaní potrebných dokumentov v súlade so zákonom a verejným záujmom. Dodal, že ministerstvo pod vedením Mareka Maďariča (Smer-SD) podľa jeho názoru urobilo chybu, keď so spoločnosťou Tender Media Group (TMG) podpísalo koncom roka 2012 dohodu o urovnaní sporu a uznalo platnosť staršej zmluvy.

01 - Modified: 2024-03-18 18:30:00 - Feat.: - Title: Parlament ázijského tigra ukázal na slovenskú húfnicu. Jeden z poslancov však varuje: Je nevyhovujúca 02 - Modified: 2024-03-15 15:07:06 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Slovenské kanóny Zuzany sú vo finále tendra v Brazílii. V hre je obrovská zmluva 03 - Modified: 2024-02-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Kľúčový obchvat na západe Slovenska sa tendruje už päť rokov. Poliaci očakávajú, že sa začne súťažiť odznova 04 - Modified: 2023-12-28 13:25:04 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Súťaž na stacionárne radary zrušíme a vyhlásime nanovo 05 - Modified: 2023-08-10 10:28:37 - Feat.: - Title: BILLA si v tendri vybrala novú kreatívnu agentúru
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 11:58