StoryEditor

Fico chce zakázať vývoz vody. Aj zmenou ústavy

08.07.2014, 10:22
Autor:
tasr, stltasr, stl
Žiadna iná vláda takéto opatrenia nikdy neurobila, vyhlásil premiér Robert Fico.

Vládny Smer-SD plánuje zakázať vývoz slovenskej pitnej, minerálnej a geotermálnej vody nielen novelou vodného zákona, ale aj zmenou Ústavy SR. Oznámil to dnes premiér Robert Fico na tlačovej konferencii v Bratislave spolu s ministrom životného prostredia Petrom Žigom.

Vláda chce novelizáciou upraviť článok štyri, ktorý hovorí o nerastnom bohatstve, vodách, prírodných liečivých zdrojoch či jaskyniach ako o majetku štátu, s ktorým nemožno nakladať. "Chceme tento článok doplniť o ustanovenie, vďaka ktorému nebude možné z územia SR vyvážať ani pitnú vodu, ani geotermálnu vodu, ani minerálnu vodu," konkretizoval predseda vlády SR.

Novela má zastaviť pochybnosti

Zákaz by sa mal týkať vývozu cez potrubie alebo cisternu. Výnimka sa má vzťahovať na extrémne humanitárne situácie. "Keď bude potrebné rozhodnúť, že treba niekomu pomôcť," doplnil Fico, ktorého vláda mieni chrániť aj výrobcov slovenských minerálnych a stolových vôd.

Novelizácia má zastaviť pochybnosti o tom, či chce vláda skutočne chrániť vodu, alebo s ňou mieni kšeftovať. Opozícia obviňuje kabinet z možnej privatizácie vody na základe novely vodného zákona, ktorá má umožniť vláde zakázať vývoz vody do zahraničia.


Premiér Robert Fico. Snímka: TASR/M. Svítok

Návrh na zmenu Ústavy SR podá vláda hneď po tom, ako parlament posunie novelu vodného zákona do druhého čítania. K tomu by malo dôjsť dnes či v stredu (9.7.). Definitívne by mal parlament o úprave vodného zákona hlasovať až potom, ako rozhodne o zmene Ústavy SR.

Voda je strategická surovina

Fico opätovne zdôraznil, že jeho kabinet považuje vodu za strategickú surovinu a ako prvý ju takto aj definuje. „Žiadna iná vláda to nikdy neurobila," zdôraznil premiér s tým, že jeho vláda sa usiluje, aby Slovensko nikdy neprišlo o svoju vodu.

Jeho slová potvrdil aj minister Žiga. Novelizácia ústavy by podľa neho mohla byť napísaná tak, že prevod a preprava vody mimo územia SR je okrem mimoriadnych situácií zakázaný. Minister pripomenul, že dnes neexistuje mechanizmus, ktorý by vývozu vody do zahraničia zabránil. Zavádza ho až jeho novela. "Ide nám len o to, aby sme chránili vodu pre našich ľudí, pre ďalšie generácie," vyhlásil.

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo žiada Fica, aby okamžite stiahol novelu vodného zákona z parlamentu. "Inak sa ukáže, že Smeru ide o vývoz vody, nie o jeho zákaz a hrá s občanmi neúprimnú a falošnú hru," reagoval na dnešné vyjadrenia premiéra Fica a ministra Žigu. Rozhodnutie zakázať vývoz vody aj v Ústave SR označil za výsledok "poctivej opozičnej práce" a "silného tlaku verejnosti aj opozície".

01 - Modified: 2006-07-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O druhom pilieri sa rokuje
01 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 05 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:25