StoryEditor

O kandidatúre do europarlamentu som nerozmýšľal

04.12.2013, 22:56
Mikuláš Dzurinda (na snímke), expremiér a nový šéf Centra pre Európske štúdie, pre HN:

Aká bude vaša úloha ako predsedu Centra pre Európske štúdie?

Je to stále mladá inštitúcia, priestor na osobnú angažovanosť je teda široký. Chcel by som, aby sme boli schopní nielen odpovedať na problémy, ktoré sa objavujú, ale aby sme ich boli schopní aj predvídať a vopred ponúknuť riešenia.

 

 

Čo konkrétne chcete presadzovať?

Musíme vyberať témy a ponúkať čo najpravdivejšie odpovede z hľadiska hodnôt ako sloboda, demokracia či ochrana ľudských práv. Napríklad čo sa týka situácie na Ukrajine, sporu medzi tendenciou šetriť a míňať a mnoho ďalších.

 

Bude priestor aj na lobing?

Lídri sa rozhodujú z veľkej časti na základe argumentov. Ak im ich ponúkneme, je to lobing? Môžeme to aj takto poňať, ale myslím si, že im to môže veľmi pomáhať. Osem rokov som chodil medzi európskych lídrov, s ktorými sme hľadali odpovede na ťažké otázky, teda viem, že aj oni neraz ocenia politické odporúčania.

 

Posilní vaša pozícia postavenie SDKÚ-DS v rámci Európskej ľudovej strany?

Ťažko sa mi to odhaduje. Toto nebola nominácia SDKÚ-DS, ale voľba Prezídia Európskej ľudovej strany a nominácia na základe osobnej voľby.

 

Beriete to teda tak, že ste post získali ako osoba, nie ako člen SDKÚ, ktorý by ju v európskej politike mohol potiahnuť?

Nedá sa to takto spájať. Bola to voľba medzi konkrétnymi ľuďmi, nie medzi politikmi nominovanými materskými politickými stranami.

 

Ako často budete v Bruseli?

Neviem to teraz odhadnúť, ale je nesporné, že často. Chcem byť aktívny, chcem tam byť prítomný, aby ma medzi sebou vnímali spolupracovníci, a chcem sa aj stretávať s európskymi lídrami.

 

Ešte vždy ste poslancom slovenského parlamentu, ako to chcete stíhať?

Uvoľnil sa mi čas, ktorý som venoval spolupráci so srbskou vládou. Ten by som teraz chcel venovať Bruselu.

 

Post šéfa think-tanku môže byť dobrým odrazovým mostíkom. Máte ďalšie politické ambície v európskej politike?

Neviem na to odpovedať, lebo o tom nerozmýšľam. Môžem vám prezradiť len jedno. Táto pozícia nebola moja ambícia, ponuka prišla zvonka.

 

Od koho?

To už sú dôverné veci.

 

Neuvažujete o kandidatúre do europarlamentu?

Myslím si, že na to som už odpovedal.

01 - Modified: 2005-10-11 09:32:00 - Feat.: 0 - Title: Mimovládky považujú infozákon za dôležitý nástroj verejnej kontroly
01 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 03 - Modified: 2024-04-11 20:49:02 - Feat.: - Title: Europarlament odobril rozpočtové hospodárenie Eurokomisii a jej agentúram. Záväzky majú rekordnú výšku 04 - Modified: 2024-04-11 12:36:16 - Feat.: - Title: Poslanci europarlamentu schválili reformu trhu s elektrinou, má chrániť spotrebiteľa pred kolísaním cien 05 - Modified: 2024-04-10 21:21:51 - Feat.: - Title: Europarlament predlžil pravidlá boja proti sexuálnemu zneužívaniu detí online, pomôže platformám ho odhaliť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 16:30