StoryEditor

Bratislava nie je Slovensko, musíme rozprávať o rozdieloch, vyhlásil Kažimír

31.05.2015, 15:57
Autor:
SITASITA

Slovensko sa má lepšie, ako sa malo pred troma rokmi, sme na tom tak, ako si zaslúžime. Povedal to dnes v relácii V politike na TA3 minister financií Peter Kažimír. "Vyšli sme z následkov krízy, mali sme od roku 2009 jasné problémy a keď sa pozrieme na čísla, ľudia pracujú a nestrácajú a to je kľúčová vec," poznamenal s tým, že jednoznačne tu je lepšie. Pripomenul rast reálnych miezd. "Je to to, čo cítite na svojej peňaženke, môžte si kúpiť viac," doplnil. Ako však šéf rezortu sám uviedol, nie je naivný. Slováci podľa neho mentálne patria k nespokojným skupinám národov, čo je možno vnútorné prekliatie.


Snímka: sk.wikipedia.org

Podľa jedného z rebríčkov je Bratislava šiesty najbohatší región v Európskej únii, čo sa podľa Kažimíra zdá byť neuveriteľné. "Bratislava nie je Slovensko ako celok a preto potrebujeme otvorene hovoriť aj o tých rozdieloch. Počúvam okolo seba názory, že kašľať na naše východné regióny, dôležité je, ako sa máme my tu a problémy východu sú neriešiteľné. Je to vrchol egoizmu a neprípustný postoj," vysvetlil v relácii.

Rebríček však podľa neho ukazuje, aké rozdiely v tejto krajine sú. Časť ľudí žije podľa Kažimíra relatívne dobre, dokonca na európske pomery, v niektorých veciach máme naozaj výhody, no inde existujú problémy zaostávania.

Veľká časť ľudí sa však má dobre, poznamenal. Ako minister financií v TA3 ďalej povedal, úlohou politikov je vytvárať podmienky na to, aby väčšina mohla žiť v prostredí, kde sa dvíha životná úroveň, kde je ochotná zakladať rodiny, rodiť a vychovávať deti. "No nepatrím k ľuďom, ktorí si myslia, že môžeme zachrániť každého, väčšinovo tu však problémy stále zotrvávajú," upozornil.

Ako na slová šéfa rezortu financií nadviazal poslanec NR SR Ivan Švejna (Most-Híd), sú ľudia, ktorí sa majú lepšie, ale aj ľudia, ktorí sa majú horšie a na vlastnej koži pocítili napríklad zvyšovanie daní či stropov odvodov. "Sú ľudia, ktorí majú menej, no je to individuálna záležitosť," poznamenal člen parlamentného výboru pre financie a rozpočet.

Keď sa podľa jeho slov porovnáme so štátmi v rámci Európskej únie, niektoré veci máme lepšie, no čo sa týka nezamestnanosti, stále sme na chvoste únie. Občania viac nakupujú, no pravdou je, že rastie zadlženosť, čo nie je dobré, upozornil poslanec. "Každá minca má dve strany a treba sa tak na vec pozrieť z oboch strán," dodal.

Pri rebríčku, podľa ktorého je Bratislava bohatý región, by bol opatrný. Švejna si myslí, že regióny na Slovensku sa veľmi líšia. "Bratislava je hlavné mesto, je tu viac príležitostí. Nemôžeme však povedať, že sme spokojní, keď máme okresy, v ktorých je vysoká nezamestnanosť, pričom sme na chvoste nielen nezamestnanosti, ale aj dlhodobej nezamestnanosti," uviedol v relácii V politike. Dodal, že nezamestnanosť v krajinách V4 klesá rýchlejšie ako u nás.

01 - Modified: 2007-06-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šiesta tenistka sveta príde na Slovensko
01 - Modified: 2024-04-18 08:24:41 - Feat.: - Title: Po kríze začal opäť vynášať biznis s vodou. V Bratislave na nej zarobili milióny, v Trnave ich zase stratili 02 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 03 - Modified: 2024-04-12 14:19:49 - Feat.: - Title: Nemci prišli za lacnou silou a obsadili slovenskú ikonu socializmu. Teraz sa sami posielajú do konkurzu 04 - Modified: 2024-04-08 22:09:49 - Feat.: - Title: Štátna akciovka mala rekordný rok, prekonala poštu aj diaľničiarov. Saková je s vedením aj tak nespokojná 05 - Modified: 2024-03-15 13:34:48 - Feat.: - Title: Najlepší rok v histórii tatranského kolosu. Zvládli nástrahy počasia, karty ešte zamiešajú vodné svety
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 00:17