StoryEditor

Mesežnikov: Fico sankcie nechápe

02.09.2014, 00:00
Autor:
jmjm
Maďarsko, Slovensko, Česko sa ukázali ako „slabé články“

Oslabenie záujmov Slovenska, ohrozenie dobrých vzťahov so susedmi či podcenenie veľkého rizika. To všetko môže priniesť odmietavý postoj štátov, ako je Slovensko, k sankčnej politike Európskej únie proti Rusku. Okrem Bratislavy pochybujú o nastolenej stratégii trestania Moskvy aj Budapešť a Praha.

Zaslepenie záujmami

Odborníci vyčítajú slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi zaslepenosť ekonomickými záujmami či obavami pred zastavením dodávok plynu z východu. „Myslím, že nechápe, ako sa vyvíja dnešná situácia, a ani nedokáže pochopiť komplexnosť celého konfliktu,“ povedal prezident Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov. Podľa neho je sankčná politika Bruselu proti Kremľu otázka hodnôt. A tu sa ukazuje, že Fico nie je ten vrcholový politik, ktorý by bol schopný riadiť Slovensko v takejto krízovej situácii. „Zameriava sa len na ekonomické dôsledky. Pritom je tu veľká hrozba, že zastavenie dodávok plynu z Ukrajiny bude o pol roka len menej významná téma,“ dodáva Mesežnikov s tým, že prípadné vypuknutie riadnej vojny medzi Ukrajinou a Ruskom by našu krajinu poškodilo oveľa viac ako problémy s prísunom energetických komodít. Mesežnikov sa preto negatívne pozerá aj na postoj Budapešti či Prahy, ktoré takisto vyjadrili pochybnosti o zmysluplnosti sankcií proti Rusku. „Niekedy to pripomína snahu vyťažiť a nájsť výhodu vo veľmi nebezpečnej situácii. Situácii, ktorá môže týchto politikov veľmi prekvapiť,“ konštatoval Mesežnikov.


Čítajte aj: Ako hodnotíte možnosť odmietnutia sankcií proti Rusku, ktoré zvažuje Robert Fico?


Hra o Vyšehrad

Rozdielne názory môžu podľa expertov podkopať snahy Vyšehradskej štvorky o získanie silnejšieho slova v Európskej únii. Kým totiž Poľsko vo veľkom sankcie podporuje a nebráni sa ich rozšíreniu, ďalší traja členovia vrátane Slovenska sú skôr opačného názoru. „To bude určite zdrojom na ochladenie vzťahov v tomto zoskupení štátov. Za určitých okolností to môže spôsobiť zastavenie spolupráce na úrovni V4,“ myslí si český politológ Jiří Pehe.

Podľa neho navyše krajiny, ktoré spochybnili sankčné smerovanie, hrajú Putinovu hru. Ruský prezident potreboval zistiť, kde sú slabé články únie, a tie teraz môže zneužiť na lobovanie proti prehlbovaniu sankcií voči Moskve. „Bohužiaľ, potvrdzuje sa, že v krajinách ako Maďarsko, Česko a Slovensko vedia ešte stále efektívne pôsobiť ruské agentúrne siete. A štáty bývalej rakúsko-uhorskej monarchie opäť ukázali nespoľahlivosť. V histórii sa postarali o viacero nečakaných problémov,“ konštatoval Pehe.

V hre je dôvera

Slovensko hazarduje so svojou povesťou spoľahlivého partnera. Zhodujú sa na tom odborníci s tým, že Západ sa na nás môže začať pozerať podozrievavo. „Viem si predstaviť, že ak sa situácia zhorší, môže prísť Slovensko o prístup k určitým informáciám. Napríklad zo strany Severoatlantickej aliancie,“ hovorí Pehe. Mesežnikov nepredpokladá, že by sa Slovensku napriek snahe podarilo presadiť zastavenie sankcií proti Rusku. Aj keby mali negatívny dosah na našu ekonomiku. „Najväčšiu škodu pre Slovensko môže priniesť práve táto snaha sankcie zastaviť,“ uzatvára prezident Inštitútu pre verejné otázky.

01 - Modified: 2006-10-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poprava v škole
01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 03 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 04 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 09:45