StoryEditor

Nižšie dane by zvýšili náš predaj, hlásia potravinári

17.07.2014, 10:59
Autor:
tasr, stltasr, stl

Zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny vytvára jeden z predpokladov na zvyšovanie ich predaja na území SR, nezaručuje však zvýšený predaj u nás vyrobených potravín. Uviedol to pre TASR tlačový hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislav Nemec.

Prípadné zavedenie tohto opatrenia by sa podľa neho totiž vzťahovalo na všetky predávané potraviny, teda aj na tie, ktoré pochádzajú zo zahraničia, pričom ich podiel na celkovom predaji už dlho osciluje okolo 50-% hranice, čím vytláčajú z vnútorného trhu domáci tovar.

"Je však pravdou, že vysoká úroveň DPH u nás pôsobí nepriaznivo na spotrebiteľské ceny vo všeobecnosti a určitým spôsobom prispieva k cestám našich občanov do zahraničia v rámci tzv. nákupnej turistiky. Na druhej strane nemožno bagatelizovať ani tvrdenia odporcov znižovania DPH na niektoré vybrané tovary, vrátane potravín, podľa ktorých jeho aplikácia nezaručuje primeraný pokles spotrebiteľských cien, a tým aj zvýšenie ich dostupnosti pre obyvateľstvo," zdôraznil.

Viaceré domáce i zahraničné praktické skúsenosti podľa Nemca naozaj potvrdzujú, že nižšia DPH buď nepriniesla žiadne zníženie cien pre spotrebiteľov, alebo len minimálne, priam zanedbateľné. "To znamená, že na tomto kroku stratil štát vo forme nižších príjmov štátneho rozpočtu, spotrebiteľ z neho prakticky neprofitoval a celý alebo rozhodujúci pozitívny efekt si prisvojil niekto iný, predovšetkým sektor distribúcie a obchodu," podčiarkol.

Znižovanie DPH v období konsolidácie verejných financií a poklesu ich deficitu podľa jeho slov predstavuje obzvlášť citlivé rozhodnutie s ťažko kvantifikovateľným efektom - azda len s výnimkou výpadkov príjmov štátneho rozpočtu. "V súčasnej situácii asi nie je reálne uvažovať o znížení DPH na všetky potravinové položky colného sadzobníka, pretože štátny rozpočet by sa tým ochudobnil minimálne o 300 miliónov eur ročne, prípadne aj viac. Uplatnenie nižšej DPH na vybrané položky colného sadzobníka by tento dopad znížilo primerane ich zastúpeniu na predaji potravín," dodal.

Zníženie DPH na niektoré základné potraviny sa do zákona snaží presadiť opozičný nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Hlina, ktorý plánuje návrh novely zákona o DPH predložiť na septembrovú schôdzu parlamentu. Podľa neho by sa sadzba DPH na základné čerstvé potraviny mala znížiť na 10 %. Znížená sadzba DPH by sa podľa jeho slov mala uplatniť na potraviny v nespracovanom stave, ako je mlieko, čerstvá zelenina a ovocie, mäso, vajcia, nesladená stolová a minerálna voda, prípadne maslo a chlieb.

01 - Modified: 2006-08-08 08:30:00 - Feat.: 0 - Title: Pri výbuchu na irackom trhovisku zahynulo desať ľudí
01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 02 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 05 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:49