StoryEditor

Robíme všetko pre to, aby sme peniaze Z Bruselu dostali

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák v rozhovore pre HN.

Minister vnútra Robert Kaliňák povedal, že jednou z priorít v druhej polovici vládnutia bude riešenie rómskej problematiky. Čo bude obsahom toho riešenia?

Minulý rok sme naštartovali kopec vecí, ktoré sa teraz začínajú realizovať.

Ide o projekty zamerané na všetky regióny?

Prevažne Banskobystrický, Prešovský a Košický kraj.

Z akých peňazí to financujete?

Projekty, ktoré sme naštartovali minulý rok, idú zo štátneho rozpočtu. Robíme to preto, aby sme nabrali reálne skúsenosti s týmito programami, aby sme dokázali efektívne využiť eurofondy, ktoré k nám prichádzajú z Európskej komisie na roky 2014 až 2020.

Tá suma predstavuje 300 miliónov eur, na čo reálne ich použijeme?

Na výstavbu školskej infraštruktúry – základné a materské školy, pre nás je veľmi kľúčové použiť ich aj na predškolskú výchovu. Budeme ich môcť použiť na riešenie bytovej situácie, súčasťou sa stane program svojpomocnej výstavby. Použijeme ich na komunitné centrá aj na technickú asistenciu pre obce. Pôjde aj o terénnu prácu, zdravotných asistentov, vysporiadanie pozemkov.

Niekto bude musieť tie projekty pripraviť a potom na ne dohliadať. Kto to bude zastrešovať?

Zo šiestich ministerstiev, ktoré spravovali peniaze pre Rómov, teraz sme ich sústredili pod jeden operačný program Ľudské zdroje na ministerstve práce. Využívať ich bude môcť úrad splnomocnenca, ktorý patrí pod ministerstvo vnútra.

Koľko peňazí ide dnes na Rómov?

Vieme povedať, čo šlo cez nás. Úrad splnomocnenca dal vlani 1,5 milióna eur,1 milión sme dostali z ministerstva financií na školy a na zdravotných asistentov 350-tisíc.

Budeme mať istotu, že milióny, ktoré k nám prídu z Bruselu, použijú sa tam, kde sa majú použiť?

Nastavili sme toto programové obdobie tak, aby sa peniaze nezneužili a aby sa reálne v rómskych komunitách niečo spravilo.

Máme podmienku z Bruselu, akým spôsobom musíme tie peniaze použiť?

Zatiaľ prebiehajú formálne aj neformálne konzultácie s Európskou komisiu dobre. Budeme sa snažiť vyhovieť pripomienkam, ktoré nám komisia dá. Robíme všetko pre to, aby sme tých 300 miliónov na túto tému dostali, bez požehnania komisie to však nepôjde.

Prečo sa vláda začína zaoberať rómskou problematikou až v druhej polovici svojho obdobia?

Potrebovali sme nejaký čas na to, aby sme tie projekty pripravili, premysleli. Plus sme potrebovali zohnať peniaze na ich realizáciu.

Spomínali ste vysporiadanie pozemkov, pôjde v tomto prípade aj o novú legislatívu?

Chceme najprv vyskúšať, ako to bude fungovať v praxi, možno v piatich obciach, a potom pristúpime aj k legislatívnej úprave. Slovensko nemá žiadnu reálnu skúsenosť s vysporiadaním pozemkov pod rómskymi osadami. Chceme to riešiť ako komplexný problém.

Akým spôsobom chcete, aby sa tie pozemky vysporiadali?

Hovoríme o zámene pozemkov. Vlastníkom pozemkov, ktorí sa dlhodobo nevedia dostať k svojmu majetku, ponúkne štát iný pozemok. Ten pozemok následne prejde pod obec a obec ich bude odpredávať Rómom alebo ich bude prenajímať.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 16:52