StoryEditor

Každý druhý v našich väzniciach je Róm, vyhlásil Fico

11.01.2014, 15:15
Autor:
tasr, stltasr, stl

Hoci sa oficiálne štatistiky o národnosti osôb vo výkone trestu odňatia slobody nerobia, prax ukazuje, že každý druhý človek vo väzení je Róm. Keď sa však polícia snaží v tejto komunite zasahovať, okamžite sa dostane pod tlak médií, mimovládnych organizácií, či najnovšie ombudsmanky Jany Dubovcovej. V dnešnej relácii RTVS Sobotné dialógy to na margo policajného zásahu v Moldave nad Bodvou povedal premiér Robert Fico (Smer-SD).

Dodal, že sa stotožňuje so stanoviskom podpredsedu vlády a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), podľa ktorého polícia mala právo použiť pri zásahu donucovacie prostriedky. "Keď niekto porušuje zákon, kradne a nie je schopný zachovať ani elementárny poriadok, musí prísť legálny nástroj nátlaku v podobe donucovacích prostriedkov," konštatoval predseda vlády.

"Nechápem, prečo má byť niekto, kto použije zákonné prostriedky, okamžite perzekvovaný. Nech sa to prešetrí, na to sú normálne orgány. Ale prečo pani Dubovcová chodí politikárčiť?" opýtal sa. Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová totiž považuje policajný zásah v Moldave nad Bodvou za neprimeraný, o čom chcela hovoriť na rokovaní vlády. Nedostala však slovo s odôvodnením, že na jej vystúpenie nie sú splnené zákonné podmienky. "Na vláde vôbec nemala byť. Materiál si vyžiadala od Prezídia Policajného zboru. Zákon hovorí jasne, keď nie je spokojná s rozhodnutím Prezídia, má sa obrátiť na nadriadený orgán. Nadriadený orgán je ministerstvo vnútra," upozornil premiér.

"Bol som niekoľko rokov predsedom väzenskej komisie. Poznám všetky väznice na Slovensku. Dobre viete, že sa neeviduje, kto je Róm, a kto nie je Róm. Ja vám garantujem, že každý druhý vo výkone trestu odňatia slobody je Róm," zdôraznil. "Ak tu máme približne desať percent rómsku populáciu a týchto desať percent nám tvorí polovicu vo väzniciach, tak to o niečom hovorí. Ja tiež uznávam sociálne korene kriminality, ale sú to často násilné trestné činy," zdôraznil Fico.

Dodal, že jeho vláda robí systémové kroky na riešenie tohto problému, to však nestačí. "To je téma, ktorú Slovensko nemôže samo zvládnuť, musí mať podporu zahraničia," zdôraznil.

"Rómovia nemajú len práva, ale musia mať aj povinnosti," konštatoval dnes premiér. Na margo novoprijatého zákona o hmotnej núdzi, podľa ktorého budú sociálne odkázaní občania musieť za svoje dávky odrobiť 32 hodín mesačne vo verejnoprospešných prácach, povedal, že môže mať vplyv aj na zníženie kriminality. "Tvrdím, že tých 60 eur majú dostať, ale prečo by za ne nemohli urobiť niečo verejnoprospešné? Podľa nás je veľmi veľa ľudí na dávke v hmotnej núdzi a pracujú v zahraničí. Chceme vyčistiť veci, ktoré sa týkajú evidencie nezamestnaných a chceme týchto ľudí tlačiť aj do slušného správania sa. Viažeme vyplácanie dávky v hmotnej núdzi aj na slušné správanie sa," povedal premiér.

01 - Modified: 2005-11-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: USA sa nechcú vzdať škodlivých pesticídov
01 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 02 - Modified: 2024-04-07 07:36:35 - Feat.: - Title: Slovenskí Rómovia v Bruseli vystúpili pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov 03 - Modified: 2024-03-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Načo sa snažiť, pre nich budeme stále len Cigáni. Ženy vo vlaku slovne napadli rómske deti, zastala si ich len sprievodkyňa 04 - Modified: 2024-03-04 12:12:36 - Feat.: - Title: Volvo ukázalo na slovenský problém 05 - Modified: 2024-02-29 10:24:06 - Feat.: - Title: Volvo má obrovský záujem zamestnávať Rómov. Urobíme všetko pre to, aby sa to podarilo, vraví Tomáš
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 14:34