StoryEditor

Únia zasahuje do života ľudí viac, ako je únosné, myslí si Sulík

06.05.2014, 14:53
Autor:
tasr, stltasr, stl

Je najvyšší čas zobudiť ľudí a jasne poukázať na to, že Európska únia (EÚ) zasahuje do života bežných ľudí i občanov viac, ako je to únosné. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to povedali kandidáti SaS na europoslancov, ktorí zdôraznili, že je potrebné zastaviť regulačné šialenstvo Bruselu.

Ako zdôraznil líder kandidátky SaS v eurovoľbách Ján Oravec, problém nadmernej regulácie je jeden z najväčších problémov, ktorý v súvislosti so súčasnosťou EÚ existuje. Ako príklad uviedol to, že od roku 2010 museli členské štáty do vnútroštátnej legislatívy implementovať 3600 smerníc EÚ. "To znamená, že právne systémy sa rozrástli o 13 miliónov slov," upozornil Oravec. Členka kandidátky SaS Lucia Nicholsonová zdôraznila, že SaS vníma členstvo SR v Európskej únii za pozitívne, avšak strana je na pozícii eurorealistov. "Preto voláme po reformách EÚ," zdôraznila Nicholsonová, ktorá za reformné kroky považuje okrem iného zníženie počtu úradníkov a odmietnutie plazivého centralizmu".

Oravec doplnil, že v rámci programu SaS pred eurovoľbami majú konkrétne opatrenia na zníženie nadmernej regulácie EÚ. "V novej Európskej komisii (EK) by sa jeden z komisárov mal venovať iba znižovaniu nadmernej regulácie, takisto pri predkladaní novej smernice by mala EK minimálne jednu alebo dve dovtedajšie smernice zrušiť," priblížil návrhy SaS Oravec. Richard Sulík dodal, že práve problém nadmernej regulácie zo strany EÚ by mal byť motiváciou, prečo sa zúčastniť na eurovoľbách a dať hlas tým, ktorí chcú tento stav zmeniť. Skritizoval pritom vládnucu stranu Smer-SD, ktorá podľa jeho slov tento problém vôbec nerieši, ale ani ho za problém nepovažuje. "Svedčí o tom tiež to, že nepredložila pred eurovoľbami žiadny svoj program a za svojho lídra si zvolila eurokomisára Šefčoviča, ktorý je stelesnením tejto súčasnej bruselskej tragédie," povedal Sulík.

SaS zároveň dnes vyhodnotila súťaž o cestu do Bruselu na Deň Európy, v ktorej mali respondenti uviesť najväčšiu absurditu EÚ. Ako informoval Sulík, do ankety sa zapojilo celkovo 2406 respondentov. "Približne polovica z nich - 1206 respondentov označilo za najväčšiu absurditu snahu EÚ regulovať veľkosť záchodových nádržiek," prezradil Sulík. Na druhom mieste je podľa jeho slov zákaz používať obrázky medvedíkov a sloníkov na škatuliach so sušeným mliekom a na treťom mieste je rozhodnutie o trojmiliardovej dotácii EÚ pre Grécko na dostavbu diaľničnej siete, hoci má Grécko najväčší počet kilometrov diaľnic na jedného obyvateľa.

01 - Modified: 2006-05-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Riga je metropolou Pobaltia
01 - Modified: 2024-04-11 20:49:02 - Feat.: - Title: Europarlament odobril rozpočtové hospodárenie Eurokomisii a jej agentúram. Záväzky majú rekordnú výšku 02 - Modified: 2024-04-11 12:36:16 - Feat.: - Title: Poslanci europarlamentu schválili reformu trhu s elektrinou, má chrániť spotrebiteľa pred kolísaním cien 03 - Modified: 2024-04-10 21:21:51 - Feat.: - Title: Europarlament predlžil pravidlá boja proti sexuálnemu zneužívaniu detí online, pomôže platformám ho odhaliť 04 - Modified: 2024-04-10 17:31:29 - Feat.: - Title: "Dôležitosť Únie ukázal aj covid" Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 08:27