StoryEditor

Kontrolóri dali sestrám za pravdu

17.05.2013, 00:00
Nemocnice porušovali zákony. Zdravotníci dostávali na výplatách menej, ako mali.

 Namiesto toho, aby lekárom a sestrám zvýšili platy podľa zákona, viaceré nemocnice svojich zamestnancov o mzdy ukracovali. Porušili tak nielen platnú legislatívu, ale aj kolektívne dohody, zistili kontroly NKÚ. V zariadení v Hlohovci napríklad určili dvom lekárom nižšiu mzdu, ako mali podľa zákona dostať. Platy niektorých sestier zase nedosahovali ani minimálny mzdový nárok, iné sestry ju zase dostávali po lehote splatnosti.

„Ďalej bolo zistené, že Nemocnica s poliklinikou Hlohovec zaradila sedem sestier do nižšieho stupňa náročnosti práce, ako prislúcha podľa prílohy k Zákonníku práce,“ konštatuje Najvyšší kontrolný úrad.

Ten vo vybraných nemocniciach preveroval, ako použili vládou rozpustenú 50-miliónovú rezervu určenú na platy. Kontrolu začal z vlastnej iniciatívy po tom, čo sa zdravotníci sťažovali, že ich zamestnávatelia oberajú o peniaze.

Prišli už aj odmeny
Riaditeľ hlohoveckej nemocnice Jozef Sobotovič tvrdí, že nemali peniaze na to, aby zdravotníkom platili tak, ako mali. „Nemali sme zaplatené energie, plyn, chceli nás už odpájať, tak nebol priestor na nejaké zvyšovanie platov,“ povedal Sobotovič s tým, že žiadne ponosy od sestier nemal. „Od mája tohto roka už však majú platy tak, ako majú mať. V decembri aj v januári dokonca dostali odmeny.“

Nemocnica bola podľa Sobotoviča ku koncu minulého roka zhruba v 500-tisícovej strate, dnes je v miernom zisku. Za sebou však ťahá dlh dva milióny eur.

Nedostali príplatky
Porušenia konštatoval úrad aj v popradskej nemocnici, kde zdravotníkom zahrnuli nárokovateľnú zložku mzdy do minimálnych mzdových nárokov. Za nárokovateľnú zložku sa v tomto prípade považuje príplatok za riadenie. Ten niektorým vedúcim zamestnancom dokonca nepriznali vôbec. Niektoré sestry zase nemali príplatok za zmennosť zahrnutý do hrubej mzdy.

Riaditeľ nemocnice Jozef Tekáč hovorí, že si nie je vedomý žiadnych porušení. Podľa neho NKÚ poslali svoje vysvetlenia, no neboli zohľadnené. „Kolektívna zmluva Nemocnice Poprad, a.s., upravuje aj mzdové podmienky v zmysle platných právnych predpisov. Ďalšia nárokovateľná zložka mzdy patrí vo výške vychádzajúcej najmä z kritérií systému hodnotenia pracovného miesta pre jednotlivé kategórie zamestnancov, tak sestier, ako aj lekárov,“ vysvetľoval HN Tekáč. Dodal, že sestry dostávajú mzdy podľa ich zákona, aj keď ho Ústavný súd pozastavil.

Zástupcov zdravotníkov výsledky kontrol neprekvapili. „To, že nemocnice obchádzajú zákon je nám známa vec. Snažíme sa to riešiť, ale, žiaľ, výsledok jen stále taký, ako skonštatoval NKÚ,“ povedal predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. „Samozrejme, že sa to deje. Nemocnice sa snažia v prvom rade šetriť na zamestnancoch a najzraniteľnejšou skupinou sú práve sestry, ale aj ostatní zdravotnícki pracovníci,“ dodala viceprezidentka Slovenskej komory sestier Iveta Lazorová. Sestrám tak, ako Visolajský, odporúča brániť sa súdnou cestou, svojim členom zároveň ponúkajú právne poradenstvo.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 15:46