StoryEditor

Poslanci chcú vidieť, ako Nesrovnal vyrieši problém s PKO

26.02.2015, 18:46
Autor:
TASRTASR

Bratislavskí mestskí poslanci chcú vidieť, ako plánuje primátor Ivo Nesrovnal (nezávislý) riešiť problém s Parkom kultúry a oddychu (PKO). Do mája si vyžiadali jeho návrh opatrení a postupov i to, ako chce vyriešiť súdne spory medzi hlavným mestom a spoločnosťou Henbury Development, vlastníkom pozemku pod kultúrnym stánkom. Uznesenie dnes schválilo 22 z 38 prítomných poslancov.

Uznesenie navrhol predseda Klubu pre Bratislavu Martin Borguľa zo Smeru-SD. "Iba na začiatku volebného obdobia môžeme určiť smer a taktiku pri riešení tohto problému. Poďme nájsť cestu, ako sa ho raz a navždy zbaviť," vyzval. Výsledkom uznesenia má podľa neho byť, že primátor príde a povie, ako treba postupovať. Borguľa vraví, že chce poznať jeho názor a kreovať plán vraj môžu aj spoločne.

"PKO vyriešim a vyriešim ho tak, že bude súčasťou Dunajskej promenády. Budem rokovať s investorom tak, aby platilo to, čo som povedal," sľuboval Nesrovnal ešte pred voľbami v rozhovore pre TASR. O zachovaní celého PKO nevravel, tvrdil, že zostane zachovaná kultúrna funkcia a architektonicky a urbanisticky cenná časť. Sľuboval tiež, že vyrieši aj žalobu investora.

Na dnešné rokovanie mestského parlamentu plánoval klub Bratislava Inak predložiť návrh, aby sa zrušilo uznesenie o zachovaní celého PKO. Štvorica poslancov tvrdila, že chce takto napomôcť rokovaniam. Nakoniec dnes taký návrh uznesenia nepadol.

Spoločnosť Henbury Development vlani v decembri mestu oznámila, že odstupuje od zmluvy o búraní PKO, lebo mesto si záväzky z nej neplní. So samosprávou sa však chce ešte dohodnúť, a to na takom riešení, ktoré by umožnilo uskutočniť ich projekt Nové PKO. V závislosti od toho, aký bude mať dohoda obsah, by potom zvážila aj "uplatňovanie svojich ostatných nárokov", ktoré z porušovania zmluvy vyplývajú. "Výška nárokov spoločnosti Henbury vyčíslená k dnešnému dňu predstavuje viac ako 30 miliónov eur, čo je násobne viac, ako je hodnota budovy PKO," uviedli konatelia spoločnosti v liste z 8. decembra 2014.

Spoločnosť však dáva mestu termín, dokedy by malo k uzavretiu dohody dôjsť. Chce to najneskôr do 31. marca tohto roku. "Uvedenú ponuku považujeme za poslednú možnú príležitosť na dohodnutie obojstranne prospešného riešenia danej lokality za spolupráce oboch zmluvných strán," uviedli konatelia.

Nesrovnal dnes povedal, že s Henbury sa už stretol. "Bolo dohodnuté, že spoločnosť nám pošle vyjadrenia, čo si predstavuje a aké sú jej plány v tomto území. Čakáme teda na ich vyjadrenie," povedal primátor. Pripomenul, že v súčasnosti je však zaviazaný uznesením zastupiteľstva o zachovaní celého PKO. Takýto návrh ešte ako poslanec podal práve on.

 

01 - Modified: 2007-03-26 19:36:00 - Feat.: 0 - Title: Zákonník práce v parlamente prejde, Jahnátek má podporu
01 - Modified: 2022-05-03 11:23:45 - Feat.: - Title: Vallo skritizoval nový stavebný zákon: Hlavné mesto môže stratiť kontrolu nad rozvojom 02 - Modified: 2022-02-05 13:08:32 - Feat.: - Title: Netradiční účastníci cestnej premávky. Problémy so zverou v meste? 03 - Modified: 2021-10-26 14:09:24 - Feat.: - Title: Búria sa proti nízkym platom. Policajné odbory chystajú protest za lepšiu životnú úroveň 04 - Modified: 2021-10-11 09:21:19 - Feat.: - Title: VIDEO: Bratislavskú ubytovňu zachvátil požiar, plamene pohltili drevenú budovu 05 - Modified: 2021-10-09 12:29:30 - Feat.: - Title: VIDEO Obrovský požiar v Bratislave. Horí historická lisovňa
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 10:03