StoryEditor

Kaliňák vo veľkom rozhovore pre HN: Ja nie som ako Beblavý. Zomriem ako smerák

24.07.2021, 00:00
Nežijeme v právnom štáte. A každý deň sú o tom nové a nové dôkazy, že sú to vymyslené a nepravdivé výpovede kajúcnikov, tvrdí v rozhovore pre HN exminister vnútra Robert Kaliňák.

Spávate dobre?

Áno.

A kde prespávate?

Doma.

Pýtam sa zámerne, lebo som počula, že po tých nočných nájazdoch NAKA podaktorí politici a podnikatelia prespávajú radšej kade-tade...

Neviem o tom a nemyslím si, že by to bolo pravidlom. Tí, čo majú pocit, že sa ničoho nedopustili, tak, samozrejme, na to nemajú dôvod.

Sedíme v sídle Smeru, znamená to, že vás možno v budúcnosti opäť uvidíme vo vysokej politike?

Hovorí sa, že nikdy nehovor nikdy. Ale zatiaľ som svoj odchod vôbec neoľutoval, naopak, veľmi to pomohlo mne aj rodine. Nikdy som si nemyslel, že si s deťmi vybudujem taký intenzívny vzťah. Ale nemám úmysel kandidovať. Som však jedným zo zakladateľov Smeru, ako smerák asi aj zomriem, lebo ja nie som ako Beblavý, ktorý poletuje z jednej strany do druhej. Momentálne sa plne venujem právnickému „supportu“ Smeru a v strane dávame skôr priestor mladým.

Monika Beňová sa svojho času vyjadrila, že by ste mali vedieť, kedy odísť. Nemal by to vedieť aj Robert Fico?

Určite nie, ak si všimnete posledné vystúpenia Roberta Fica a spôsob, akým naladil Smer, tak nemá dôvod. Po voľbách sme sa vyrovnali so všetkými nepríjemnosťami a v takejto dobrej forme som ho už naozaj dlho nevidel. A dnes vystupuje ako jediný profesionálny politik na slovenskej politickej scéne.

A je podľa vás správne, ak profesionálny politik Fico, ako ste ho nazvali, v majetkovom priznaní okrem vinice nič neuvádza? A po vyše 20 rokoch v politike prespáva akože po hoteloch a podnájmoch?

Myslím si, že ak by bol jeho majetok meraný rovnakým metrom ako u iných politikov, tak by ste sa ma to nikdy nepýtali. Lebo médiá sa ho na to pýtajú len s cieľom jeho škandalizácie a obávam sa, že mu takýto typ hádky aj vyhovuje. Viete, ak sa mu snažia dokázať, že na terase mu môže pristáť vrtuľník, tak to už je absurdné.

Nie je to hanba a klamanie voliča do očí? Je predsa povinnosťou politikov zverejňovať majetkové priznanie s cieľom verejnej kontroly.

Rozhodne to nie je klamanie voličov. A ak tam uvádza vinice, tak ich zjavne vlastní.

Naozaj veríte tomu, že je takmer nemajetný?

Nie, ale to nie je pravda, že je nemajetný. Pravdou je, že v tejto chvíli nevlastní žiaden byt a býva v prenajatom.

Dokonca aj toľko kritizovaný Mečiar priznal vilu Elektra, ale Fico, ktorý jeho majetky dokonca kritizoval, sa tvári, že je takmer nemajetný...

No lebo nemá Elektru.

A veríte tomu, že je odkázaný na to, aby býval v prenajatom byte?

A prečo nie? Pozrite sa do okolitých štátov, aj tam väčšina politikov býva v prenajatých bytoch. To, že na Slovensku máme tradíciu vlastnenia bytov, ešte neznamená, že to tak musia mať všetci. Ale vidíte, že sa stále snažíte niečo nájsť na tom Ficovi, nejakú smietku.

Pokojne ho prirovnám k Matovičovi, ktorý takisto klame voličov tým, že prepísal majetky na manželku, a tvári sa ako nemajetný človek.

Nerozprávajme sa o Matovičovi, jemu sa venovať nebudem. Politik je dovtedy politikom, pokiaľ je objednávka zo strany voličov. A Smer je preto jednou z najsilnejších politických strán, lebo tá objednávka tu je a aj po 20 rokoch tie percentá majú zásadnú výpovednú hodnotu.

Takže podľa vás to voličovi Smeru neprekáža?

Ak sa ho na to volič opýta, rád mu odpovie.

Ak sa už pýtam na odchody z politiky, tak Ján Počiatek odišiel oveľa skôr ako vy. Stretávate sa? Ste v kontakte?

Sme len vo veľmi občasnom kontakte.

Chcete povedať, že ste neboli kamaráti?

To áno, my sme s Jánom Počiatkom spolu podnikali, mali sme spoločné reštaurácie, ale nemali sme taký intenzívny vzťah.

Ale chodili ste predsa spolu na dovolenky...

Áno, chodili sme spolu na motorky, ale naše rodiny spolu na dovolenky nechodievali. Mali sme ten kontakt raz za čas, ale teraz už ani to nie, lebo sme mali lockdown.

Čo ste si pomysleli, keď ste videli povestné video s D. Trnkom, na ktorom Počiatek hovorí o Slotovi a ukradnutých peniazoch, ako oholil Fica...

Hodnotil by som to ako typické krčmové reči.

Krčmové reči z úst ministra u vtedajšieho generálneho prokurátora, ktoré dokazujú, že niekto obral štát o milióny? Spýtam sa celkom naivne, to sa naozaj tak bezbreho kradlo?

Určite nie, nepoznám celkom tú kauzu a tá nahrávka je stará asi 15 rokov, a vyznieva ako aktuálna reakcia na nejaký článok. Tie veci, ktoré spolu súviseli, si už nikto presne nepamätá, ale znie to ako rozhovor s hyperbolizujúcim prvkom, vulgárnymi výrazmi a na tom sa stavať nejaký príbeh nedá.

A čo Marian Kočner, váš dlhoročný kamarát? Dnes je obžalovaný v kauze smrti novinára Jána Kuciaka. Myslíte si, že ten skutok spáchal?

To mi povedzte, prečo si myslíte, že je môj dlhor...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-04-16 07:13:37 - Feat.: 0 - Title: Kaliňák si s manželkou delí majetky. Obáva sa prepadnutia? 02 - Modified: 2021-04-19 21:37:57 - Feat.: 0 - Title: Dedinská firma roztočila miliónový biznis na vnútre za Kaliňáka, Sakovej aj Mikulca. Štát chystá zmenu 03 - Modified: 2021-07-06 13:58:22 - Feat.: 0 - Title: Okrem tajných stretnutí mal Imrecze priznať aj státisíce od Brhela: Poslal ma za ním Kaliňák
01 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 02 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 03 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch 04 - Modified: 2024-03-16 16:30:27 - Feat.: - Title: NAKA zadržala počas protidrogovej akcie 11 osôb aj výrobňu heroínu 05 - Modified: 2024-03-15 07:38:07 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Správa o právnom štáte Slovensko nepoteší
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:57