StoryEditor

V Afganistane zostaneme roky

11.07.2013, 00:00
Osud vojenskej misie. Naši vojaci by mali v nebezpečnej krajine byť aj po roku 2014.

Až päť rokov by ešte mohli slovenskí vojaci zostať na misii v Afganistane. Dovtedy podľa odborníkov nebude miestna armáda pripravená ochrániť krajinu a vojaci NATO tam budú potrební.

Podľa bývalého šéfa slovenskej armády a exporadcu Slovenska pri NATO Mariána Mikluša by sme si mali svoj záväzok, ktorý nám vyplýva z účasti v severoatlantickej aliancii, plniť.

Tvrdí to napriek utorkovému útoku afganského vojaka zo strážnej veže proti spojencom, pri ktorom zomrel slovenský vojak a šiesti boli zranení.

„Myslím si, že tam zotrvajú minimálne päť rokov, do času, keď budú afganskí vojaci vycvičení a udržia si výcvik, aby mohli prevziať zodpovednosť za krajinu,“ skonštatoval pre HN. Dnes máme v Afganistane 234 vojakov.

Po roku 2014 zostávame
V roku 2014 sa pritom plánuje stiahnutie všetkých bojových jednotiek. Pred pár dňami takéto úvahy ohlásil americký prezident Barack Obama. Misia ISAF by sa mala záverom budúceho roka skončiť. V krajine zostane len minimum spojeneckých síl. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák v utorok zdôraznil, že v Afganistane budeme aj po roku 2014.

Úlohou našich vojakov potom podľa všetkého bude naučiť Afgancov strieľať z rôznych druhov zbraní, riešiť s nimi vojenskú taktiku a ochranu pred použitím zbraní hromadného ničenia. Či inštruktori budú v taktom počte, ako teraz, si Mikluš predpovedať netrúfa.

„Uvidíme, či bude po uplynulých udalostiach politická sila na to, aby sme zvýšili počet inštruktorov.“ Rozhodnúť o tom bude musieť vláda a následne to bude musieť schváliť parlament. 

Závislí od Američanov
Okrem vojakov by mali v krajine zostať aj vojenskí policajti, ktorí majú za úlohu vyškoliť policajtov. Keďže mnohé základne budú fungovať naďalej v riadnom režime, potrebné bude, aby zostali aj strážne jednotky.

Podľa bývalého šéfa českej kontrarozviedky Andora Šándora je rozhodovanie o zotrvaní, alebo odchode z Afganistanu závislé od rozhodnutí Američanov. Obamove úvahy o stiahnutí jednotiek z krajiny podľa odborníkov zásadne ovplyvnia celú misiu.

Američania sú totiž garanti celej operácie. Majú tam 63-tisíc vojakov. „Ak v roku 2014 odídu Američania, ani Slovenská či Česká republika by tam zostávať nemali. Neviem si predstaviť, že by po ich odchode zostali aj ostatné krajiny,“ povedal Šándor. V Afganistane pôsobí takmer 100-tisíc vojakov zo 49 krajín, Česi ich tam majú 250.

Podľa hovorkyne Generálneho štábu Českej republiky Jany Růžičkovej by mali naši susedia ponechať v Afganistane okolo 150 vojakov ako strážnu jednotku. Schváliť to však podľa nej bude musieť aj u nich vláda a parlament.

01 - Modified: 2004-11-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Renault, ktorý sa stal pojmom 02 - Modified: 2004-11-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Meno Wallemberg sa vo Švédsku spája s úspechom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 06:07