StoryEditor

Fico reaguje na tlak rečami o demisii

03.12.2014, 23:00
Poslanci Smeru na odstúpenie nevidia dôvod. Odborník hovorí o snahe vytlačiť pravicu.

Ak budú protesty pokračovať, viem si predstaviť, že podám budúci rok demisiu – povedal na utorkovom HNClube premiér Robert Fico (Smer-SD). „Nech ukáže Lipšic, Matovič, Sulík a Hlina, akú majú alternatívu. Čo tu však bude potom? Nastane tu chaos,“ dodal. Neskôr cez svojho hovorcu spresnil, že vyjadrenie bolo iba teoretické a malo poukázať na to, aká je alternatíva k Smeru.

Tunelovanie bude pokračovať

Protesty v posledných dňoch v Bratislave a Košiciach vyhnali do ulíc tisícky Slovákov. A podľa informácií HN by mali pokračovať. Ľuďom sa totiž nepáči rozrastajúca korupcia. A po páde hlavy šéfa predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) žiadajú aj odstúpenie premiéra.

Protesty sa spustili po prevalení kauzy predraženého nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici, za ktorým na konci reťazca stojí schránková firma. Vláda preto narýchlo pripravila novelu, ktorá by mala účasti schránok na tendroch zamedziť. Podľa opozície je však prijatý návrh zákona deravý a nič nevyrieši. Smer sa preto s poslancami dohodol, že na jar predstaví ďalšie úpravy. Podľa šéfa OĽaNO Igora Matoviča tak však vláda dáva priestor ďalší rok tunelovať verejné financie. „Nebudeme s tým súhlasiť a nenecháme to bez odozvy,“ dodal.

Ani v prípade pokračujúcich protestov však poslanci Smeru nevidia dôvod na demisiu. Ide len o špekulácie a dezinformácie – tvrdia zhodne. „V strane sme takúto tému nikdy nerozoberali,“ tvrdí podpredsedníčka parlamentu a šéfka klubu Jana Laššáková. Dodala, že o odstúpení by mohli začať rokovať až v prípade, že by vláda a parlament prestali plniť svoju funkciu.

Podľa politického analytika Jána Baránka je však Ficov odkaz jasný – potrebuje zámienku, aby vyhlásil predčasné voľby. Opozícia je v rozklade a Smer má v súčasnosti vysoké preferencie. Jeho volebný výsledok by tak podľa Baránka bol momentálne lepší ako v roku 2016.

Predčasné voľby by Smer vyhral

Politológ Tomáš Koziak to vidí inak. Podľa neho by bola hlúposť, ak by vláda s takouto silou podávala demisiu. „Fico chcel len poukázať na rozdrobenosť opozície. Aj protesty ho zaujímajú len to tej miery, do akej sa odrážajú na preferenciách strany. Nateraz sa však zdá, že sa neodrážajú nijako,“ dodal Koziak.

Ak by sa predsa len premiér rozhodol odstúpiť, čakalo by Slovensko viacero scenárov. Buď by nastúpila úradnícka vláda, čiže zložená z úradníkov. Druhou možnosťou je nová vláda, ktorú by mohli zložiť aj ostatné strany. A poslednou možnosťou sú predčasné voľby. Ako to bolo napríklad po páde kabinetu Ivety Radičovej v roku 2011. Podľa Koziaka je však na Slovensku reálny len posledný scenár. S dodatkom, že nové voľby by Smer určite vyhral. „Buď by vládu potom postavil sám alebo s podporou ešte jednej menšej strany,“ dodal.

01 - Modified: 2007-01-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: PPP projekty ešte v hre
01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 03 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-07 14:08:27 - Feat.: - Title: Pôjde v Radičovej šľapajách alebo povedie nové SDK? Korčoka lákajú viaceré strany
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 01:56