StoryEditor

Politológ kritizoval Kisku: Čakal som, že v domácej politike dokáže viac

15.06.2015, 14:38
Autor:
TASRTASR

Rozpačité pocity. Tak nazval ročné pôsobenie vo funkcii prezidenta SR Andreja Kisku politický analytik Ján Baránek. "Čakal som viac hlavne, čo sa týka domácej politiky," zhodnotil pre TASR.

Ako poznamenal, Kiska nenaplnil všetky očakávania, ktoré vyplynuli z jeho predvolebných vyjadrení, a síce, že bude aktívnym prezidentom, ktorý si bude predvolávať ministrov, pomenovávať korupciu a problémy v krajine.

Málo využíva svoje schopnosti

Podľa neho nevyužíva inštitúty, ktoré mu funkcia ponúka a málo využíva svoje možnosti, ktoré ho legitimizujú ako priamo volenú hlavu štátu. Upozornil, že nebol ani raz na zasadnutí vlády a ani nepožiadal o vystúpenie vo verejnoprávnych médiách napríklad k otázke utečencov či k niektorým kauzám.

"Toto všetko sme možno očakávali na základe jeho predvolebných vyhlásení a zatiaľ sa to nenapĺňa. Z tohto pohľadu sa mi jeho doterajší výkon zdá ako nevyužitá možnosť," podčiarkol Baránek.

Za plus považuje jeho nadstraníckosť. Myslí si, že keby ju dokázal skombinovať s objektívnym nadhľadom a pomenovávaním problémov, tak by to bolo na prospech veci. "Ľudia potrebujú politika, ktorý nie je zviazaný s ktoroukoľvek zložkou výkonnej alebo zákonodarnej moci," konštatoval.


Prezident Andrej Kiska. Snímka: SITA

Za najväčšiu chybu jeho ročného úradovania označil podpísanie novely Obchodného zákonníka napriek výhradám k nej. „Bol to nepríjemný precedens, ktorý si mohol odpustiť."

Podpísať zákon a napísať k nemu sprievodný list, prečo s ním nesúhlasí, je podľa Baránka politicky schizofrenické. Politológ Michal Horský pripomenul, že na Kiskovo pôsobenie v najvyššej ústavnej funkcii treba pozerať optikou okolností jeho zvolenia. A hlavným argumentom, prečo sa ľudia pre neho rozhodli, bolo, že dovtedy nemal s politikou nič spoločné.

"Ak jeho učňovský rok vo vrcholnej politike zhodnotíme z tohto pohľadu, môžeme povedať, že učeň-prezident zatiaľ neurobil žiadnu závažnú chybu vo svojom úrade, viacero vecí sľúbil, ako mohol v realizácii dodržať," uviedol pre TASR.

Plusom je medzinárodná politika

Myslí si, že predovšetkým jeho sľuby o tom, že sa zameria na problémy právneho štátu a zdravotníctva, do veľkej miery plní. "Jeho sľub, že bude poukazovať na všetky nešváry spoločnosti, zatiaľ zrejme čaká na naplnenie v druhom, teda tovarišskom roku jeho prezidentskej služby. Aký je naozaj prezident a či siahne aj po druhom funkčnom období, zistíme až v posledných rokoch jeho funkcie," domnieva sa Horský.

K jednoznačnému pozitívu podľa neho patrí pôsobenie v medzinárodnej politike. "Tu podobne ako jeho predchodcovia Michal Kováč, Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič nezaváhali a jasne ukazovali, že naše miesto je v integračných štruktúrach Európskej únii a členstvo v NATO," uzavrel.

01 - Modified: 2007-06-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tab - úroky
01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 08:40