StoryEditor

Prokurátor mal odísť od prípadu

24.05.2013, 00:00
Kozolka môže byť kvôli bratovi pracujúcom u vojenských tajných zaujatý. No nevylúčil sa.

Prokurátor generálnej prokuratúry Jaroslav Kozolka sa mal nechať vylúčiť z prípadu bývalého šéfa Vojenskej spravodajskej služby Romana Mikulca. Zhodli sa na tom viacerí právnici. Dôvodom je možný konflikt záujmov.

Kozolka má totiž na starosti prípad, kde je Mikulec obvinený z ohovárania a poškodzovania cudzích práv. Kozolkov brat Ján pracuje na právnom oddelení vojenských tajných, v minulosti bol priamo pod Mikulcom. Podľa odborníkov môže byť Kozolka pri vyšetrovaní vecí týkajúcich sa rozviedky zaujatý. Podľa bývalého vyšetrovateľa Petra Vačoka o tom hovorí samotný trestný poriadok. „Z vykonávania úkonov je vylúčený okrem iných prokurátor, u ktorého možno mať pochybnosť o nezaujatosti pre jeho pomer k prejednávanej veci, alebo k osobám, ktorých sa úkon týka.“ To, že sa Kozolka mal vylúčiť, nám potvrdili aj viacerí právnici – odmietli zverejniť svoje meno v súvislosti s touto kauzou. Kozolka to mal podľa nich navrhnúť svojmu nadriadenému – v tomto prípade námestníkovi Dobroslavovi Trnkovi (na snímke).

Trnka problém nevidí
Prečo sa Kozolka z prípadu nevylúčil a či sa necíti v prípade bývalého šéfa svojho brata zaujatý, sme sa nedozvedeli. „K trestnej veci a s ňou súvisiacimi otázkami sa Generálna prokuratúra, ani príslušný prokurátor vyjadrovať nebude, pretože ide o trestné veci, ktoré neboli ukončené,“ reagovala hovorkyňa Jana Tökölyová. Námestník prokuratúry Trnka, ktorý o Kozolkovom bratovi vedel, problém v postupe kolegu nevidí.
„Nemal dôvod sa namietať. Veď on ani nevie, čo jeho brat pre služby robí,“ hovorí napriek tomu Trnka. Podľa neho to, že prokurátorov brat pracuje pre rozviedku, nemá nič spoločné s prípadom, ktorý rieši. „Nie je zaujatý,“ dodal Trnka. Podľa právnikov mohol konať aj Mikulec a namietať zaujatosť prokurátora. To však exšéf rozviedky zatiaľ neurobil. Podľa našich informácií to však zvažuje. „Po týchto informáciách zvážime túto možnosť,“ potvrdil nám Mikulcov advokát Vladimír Mitro.

Nejasné dokumenty
Ako sme už v HN informovali, práve prokurátor Kozolka sa pri vyšetrovaní Mikulcovho prípadu dostal k časti dokumentov, ktoré mali obsahovať informácie o podozreniach o tunelovaní v spravodajských službách. Po preštudovaní ich vrátil rozviedke s tým, že nesúvisia s Mikulcovým prípadom a nie sú relevantné. V rukách však nemal podľa Trnku dokumenty, ktoré by hovorili o vnútornom vyšetrovaní v spravodajských službách.

„My sme nemali materiály, o ktorých sa tu celý čas hovorí. Tú časť, čo sme dostali, posúdil pán Kozolka a vyhodnotil, že tam nevidí trestný čin,“ zdôraznil Trnka. Čo presne Kozolka od Mikulcovho nástupcu Róberta Tibenského dostal, nie je vôbec jasné. Tibenský tvrdí, že šlo o dokumentáciu z evidencie Vojenského obranného spravodajstva, ktorá súvisela s obvinením Romana Mikulca. Čo obsahovala, v odpovedi Tibenský neuviedol. Prokuratúre teda neposlal materiály o podozreniach z tunelu, ako ho o to požiadala po ich zhliadnutí expremiérka a ministerka obrany Iveta Radičová. Tie hovorili o tom, že dvaja exšéfovia tajných služieb – Juraj Šebo a Ľubomír Skuhra fungovali ako organizovaná skupina, pričom mali nakladať s majetkom tajných služieb tak, aby z toho mali osobný prospech oni, alebo tretie osoby.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:28