StoryEditor

KDH: Odmietame pascu znárodňovania, sme za reguláciu zisku zdravotných poisťovní

24.03.2015, 15:23
Autor:
TASRTASR

Opozičné KDH v záujme občanov a pacientov odmieta pascu znárodňovania, lebo môže byť návratom do minulosti. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder kresťanských demokratov Ján Figeľ. Reagoval tak na víkendovú výzvu premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby sa KDH pridalo k vládnej strane a pomohlo schváliť ústavný zákaz zisku zdravotných poisťovní (ZP), na ktorý nemá Smer-SD dosť hlasov.

Figeľ upozornil, že Slovensko už pre zákaz zisku ZP arbitráž prehralo, čo stojí občanov SR asi 50 miliónov eur. "Je Smer-SD pripravený na podobné kroky napriek tejto cene, ktorú už občania platia? Zákaz zisku trval tri roky, až potom ústavný súd rozhodol o jeho protiústavnosti. Pocítil niekto, že za tie tri roky to bolo v zdravotníctve lepšie, kvalitnejšie a dostupnejšie? Ak zakážeme zisk poisťovniam, zakážeme ho aj poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, laboratóriám či výrobcom? Alebo len niektorým z tohto reťazca?" pýtal sa šéf KDH.

Poukázal tiež na skutočnosť, že na konci prvej Ficovej vlády bola verejnoprávna Všeobecná zdravotná poisťovňa vo veľkej strate. "Prečo potom nezakázať aj stratu? Alebo tá je dovolená? Zákaz zisku je protiústavný a proti zdravému rozumu, ak sme už vytvorili priestor pre ekonomickú súťaž. Ale KDH je pripravené na debatu," deklaroval s tým, že hnutie namiesto zákazu zisku ZP preferuje jeho reguláciu.

Najhoršie riešenia sú podľa Figeľa nedomyslené alebo nefungujúce. "Smer-SD je tri roky zodpovedný za projekt jednej zdravotnej poisťovne, doteraz nepredložili riešenie ani rozhodnutie. Množstvo krokov, ktoré za tri roky v zdravotníctve urobili, skôr spôsobujú rastúce zadlžovanie, chaos a problémy. My prehlbovanie takejto línie odmietame a určite nie na základe nejakých rýchlych televíznych výziev," dodal.

Robert Fico v nedeľu v RTVS Figeľa vyzýval, aby dal ruku na to, že KDH bude pri zákaze zisku spolupracovať. "Dajme si teraz ruku na to, že prijmeme ústavný zákon o zákaze zisku zdravotných poisťovní," apeloval viackrát na Figeľa počas televíznej relácie. Podľa premiéra v súčasnosti zostáva súkromným ZP 18 až 20 percent zo zdravotného poistenia, ktoré míňajú na svoje náklady a tiež aj na profity poisťovní. Hoci ústavný súd rozhodol, že ZP nie je možné zakázať zisk z určitých dôvodov, podľa premiéra existuje možnosť, ako tak spraviť a rešpektovať pri tom aj nálezy súdu.

"Dá sa to riešiť len cez ústavný zákon, poďte ho s nami schváliť. Lebo my na to ústavnú väčšinu nemáme, máme 83 poslancov," vyzýval Fico. Figeľ mu však odpovedal s tým, že o tom treba diskutovať, lebo je to väčšia a zložitejšia téma. "Chcem chrániť pacientov a pacientov viac ohrozuje rozkrádanie v zdravotníctve. Poďme riešiť rozkrádanie a s tým môže súvisieť viacero systémových opatrení," reagoval Figeľ. Takým systémovým opatrením môže byť podľa neho aj riešenie vo vzťahu k poisťovniam. "Ale dnes je v zdravotníctve skôr korupcia, netransparentnosť, predraženie, a preto niet peňazí," zdôraznil predseda KDH.

01 - Modified: 2007-04-22 11:04:00 - Feat.: 0 - Title: Pracovníčku daňového úradu obvinili z marenia úlohy verejného činiteľa
01 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 02 - Modified: 2024-04-24 14:13:06 - Feat.: - Title: KDH nesúhlasí s využitím vkladov z druhého piliera na štátne investície 03 - Modified: 2024-04-20 15:00:40 - Feat.: - Title: KDH predstavilo program do Európskeho parlamentu, chce presadzovať silné Slovensko 04 - Modified: 2024-04-19 13:19:16 - Feat.: - Title: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil, reaguje Tomáš na tvrdenia hnutia 05 - Modified: 2024-04-18 07:57:18 - Feat.: - Title: Najsilnejšiu koalíciu nakoniec vytvoril medveď hnedý
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 17:08