StoryEditor

Známe tváre sa prekrúžkovali pred jednotky. Toto sú noví europoslanci

25.05.2014, 10:09
Autor:
tasr, stltasr, stl
Účasť vo voľbách bola podľa predbežných výsledkov slabá, iba trinásť percent.

V novom europarlamente by mali za Slovensko sedieť poslanci strán Smer-SD, KDH, SDKÚ-DS, SaS, NOVA, OĽaNO, Most-Híd a SMK. Vyplýva to z odhadov politických strán po sčítaní približne 97 percent okrskov.

Podľa nich by Smer-SD mal mať okolo 24 až 25 percent, čo znamená štyri mandáty. To je o jeden menej, ako má strana v súčasnosti. KDH by malo mať okolo 13 percent, čo by znamenalo, že obsadí dve, možno až tri kreslá.

 

Nasleduje OĽaNO, ktoré by malo mať osem až deväť percent a vďaka tomu jeden až dva mandáty. SDKÚ-DS podľa odhadov volilo sedem až osem percent, čo by strane mohlo priniesť jeden až dva mandáty. Strany SaS, NOVA, Most-Híd a SMK sa pohybujú medzi piatimi a šiestimi percentami, čo znamená zisk po jednom mandáte.

Podľa odhadov volilo na Slovensku v eurovoľbách opäť rekordne málo ľudí. Účasť bude možno nižšia ako v predchádzajúcich voľbách pred piatimi rokmi. Odhaduje sa okolo 15 percent.

Podľa zistení Hospodárskych novín 13 miest slovenských eurposlancov v Európskom parlamente obsadia: Maroš Šefčovič (Smer), Monika Flašíková Beňová (Smer), Boris Zala (Smer), Vladimír Maňka (Smer), Anna Záborská (KDH), Miroslav Mikolášik (KDH), Ivan Štefanec (SDKÚ), Eduard Kukan (SDKÚ), Branislav Škripek (Obyčajní ľudia), József Nagy (Most-Híd), Richard Sulík (SaS), Pál Csáky (SMK) a Jana Žitňanská (Nova, KDS, OKS).

Oficiálne výsledky volieb do EP sa začnú zverejňovať rovnako ako v ostatných štátoch EÚ v nedeľu 25. mája o 23. hodine, v sídle Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku na bratislavských Palisádach. Priebežné výsledky zverejňované nebudú. Slovensko bude mať v europarlamente 13 poslancov.


SDKÚ-DS: Aj jeden mandát sa dá považovať za úspech

Ak by SDKÚ-DS získala len jeden poslanecký mandát v Európskom parlamente (EP), nebol by to prepadák, aj keď má v súčasnosti v Bruseli dvojčlenné zastúpenie. Pre TASR to dnes uviedol líder eurokandidátky SDKÚ-DS Ivan Štefanec s tým, že je to výzva, aby strana ešte viac pracovala.


Beňová chce diskutovať o podpredsedovi Európskeho parlamentu

Pri nízkej účasti voličov je veľmi ťažké odhadnúť výsledok sobotňajších volieb do Európskeho parlamentu (EP). Cieľom vládneho Smeru-SD v týchto voľbách je obhájiť aktuálnych päť mandátov, ak by sa však podarilo získať aj šiesty, Smer-SD by mohol začať diskusie o zaujatí postu podpredsedu EP.

"Vysnený výsledok je, že udržíme päť mandátov a úplne excelentný by bol, keby sme mali šesť mandátov, pretože potom by sme mali možnosť diskutovať o tom, že by sme obsadili post viceprezidenta EP. Čo by bol nielen pre Smer-SD, ale aj pre Slovenskú republiku úžasný výsledok," odpovedala na otázku TASR ohľadom vysnívaného volebného výsledku europoslankyňa a kandidátka Smeru-SD na tento post aj v ďalšom volebnom období Monika Flašíková Beňová.

Celkovo dúfa, že sa na európskej úrovni v týchto voľbách čo najviac presadia socialistické strany. "Najlepší výsledok pre Smer-SD by bol ten, keby mali v EP väčšinu tie strany, ktoré chcú, aby sociálna politika v EÚ bola stále silnejšia a aby sa nediskutovalo stále len o podnikateľoch a bankách, ale aj o ľuďoch," dodala.

Z predvolebnej kampane Smeru-SD mala dobrý pocit, obáva sa však nízkej účasti. "Účasť bola nízka aj v iných krajinách EÚ, pozerala som odhady v Českej republike, kde bola údajne medzi 15 - 18 percentami. Možno je to trošku vina aj médií," myslí si. Médiá by totiž mohli podľa nej v priebehu volebného obdobia viac informovať o dianí v EP a práci europoslancov. "Keby viac vysvetlili, že potom, ako sa prijala Lisabonská zmluva, EP môže viac vstupovať do rozhodnutí, možno by účasť bola vyššia," poznamenala.

Do centrály vládnej strany dnes prišiel premiér Robert Fico, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, minister vnútra Robert Kaliňák, minister financií Peter Kažimír či viacero poslancov. Eurokandidátku reprezentuje jej líder Maroš Šefčovič, ako aj kandidáti a súčasní europoslanci Vladimír Maňka, Boris Zala a Monika Flašíková Beňová.

01 - Modified: 2006-05-31 06:46:00 - Feat.: 0 - Title: Rusko začalo testovať novú vakcínu proti vtáčej chrípke
01 - Modified: 2024-04-24 13:18:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Eurovoľby by jednoznačne vyhralo Progresívne Slovensko 02 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra 03 - Modified: 2024-04-10 17:31:29 - Feat.: - Title: "Dôležitosť Únie ukázal aj covid" Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách 04 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné 05 - Modified: 2024-03-10 18:13:52 - Feat.: - Title: Strany majú posledné hodiny na podanie kandidátok do eurovolieb
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 15:43