StoryEditor

Miliardy na vedu? Únia môže ísť všetkým príkladom

18.11.2013, 19:09
Vladimír Šucha v exkluzívnom rozhovore pre HN hovorí o dôležitosti investícií do vedy a výskumu a ako nám v tomto ide únia príkladom.

V Bruseli sa postaral o mimoriadny úspech Slovenska. Šéf Európskej komisie José Barroso ho minulý týždeň ako prvého Slováka vôbec vymenoval za generálneho riaditeľa Spoločného výskumného centra. „Takto vysoko v nepolitickej funkcii žiadny Slovák v EÚ ešte nebol,“ hovorí pre HN Vladimír Šucha.

Predseda Európskej komisie José Barroso si vás vybral na kľúčový post šéfa Spoločného výskumného centra. Prečo padla voľba práve na vás?
Predpokladám, že Barrosa a komisárov presvedčila moja doterajšia práca zástupcu šéfa výskumného centra, ktorú som vykonával rok a pol. A práve na tento post zástupcu bol veľmi dlhý externý výber, na ktorý sa prihlásilo asi 80 ľudí z celej Európy. Bolo tam päť či šesť výberových kôl vrátane dlhého psychologicko-manažérskeho testovania.

Bol už vôbec niekedy Slovák v Bruseli na takejto vysokej pozícii?
V nepolitickej funkcii ešte nie. Samozrejme, najvyšší post medzi Slovákmi v Bruseli má podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, ale to je politická funkcia. Členmi Európskej únie sme zatiaľ len desať rokov a na čele generálnych riaditeľstiev boli dosiaľ ľudia iba z dvoch nových členských krajín – dvaja Poliaci a jeden z Pobaltia. Tretím štátom sa teda stalo Slovensko.

Na čelo výskumného centra, ktoré v rámci bruselskej hierarchie zohráva úlohu európskeho ministerstva pre vedu, sa postavíte začiatkom budúceho roka. Čo budete mať na tomto poste pod palcom?
Naše centrum pokrýva oblasti výskumu od jadrovej bezpečnosti až po sociálne a ekonomické vedy. Sledujeme veci, ktoré budú určovať život každého jedného človeka v Európe o desať či 15 rokov. Týmto výskumom zároveň pomáhame vytvárať európske zákony. Ak mám byť konkrétny, momentálne sú to napríklad kvantové technológie. Práve tie v budúcnosti výrazne ovplyvnia inovácie a úplne nové technológie. Musíme byť na ne pripravení a prispôsobiť im aj legislatívu.

Celý rozhovor s Vladimírom Šuchom čítajte v utorkových Hospodárskych novinách.

01 - Modified: 2005-09-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trh čaká zvýšenie úrokových sadzieb
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:52