StoryEditor

Kto platí pacientske organizácie, sa nevie

03.05.2013, 00:00
Za práva pacientov bojujú aj ľudia s minulosťou vo farmaceutickom biznise.

Vystupuje za práva pacientov, predtým pôsobil vo farmaceutickom biznise. Milan Lopašovský, ktorý je podpredsedom Asociácie na ochranu práv pacientov, tvrdí, že jeho styky z čias, keď bol konateľom Johnson & Johnson, jeho súčasnú prácu nijako neovplyvňujú. „Jedine v pozitívnom význame. Robili sme napríklad konferenciu, pri ktorej sme žiadali o sponzorstvo viaceré organizácie, vrátane ministerstva zdravotníctva, no jediná, ktorá prispela, bola firma Johnson & Johnson,“ povedal Lopašovaský. Pretláčanie záujmov farmafiriem cez pacientsku organizáciu za odplatu odmieta.

Na otázky Transparency International Slovensko, ktorá robila prieskum o finančných tokoch v pacientskych organizáciach a združeniach, asociácia však neodpovedala. Už len kvôli pacientom by pritom podľa Veroniky Pavlíkovej Klindovej malo byť jasné, kto tieto organizácie sponzoruje. „Ak by mala verejnosť prístup k údajom typu, kto koľko dostal a komu koľko venoval, bola by odolnejšia voči manipulácii a mediálnym tlakom,“ odôvodnila na blogu TIS.

Neprehľadné financovanie
Štátny ústav pre kontrolu liečiv registruje 66 pacientskych organizácií, verejne dostupných emailových kontatkov má len 32. Z nich TIS priznali finančné príjmy, len dve. „Nezábudka – združenie na pomoc rodinám so zdravotne postihnutými deťmi a mladistvými (31 900 eur) a Republiková špecifická organizácia SZTP, ťažko telesne postihnutých a vozičkárov (1 000 eur). Nefinančné dary priznala už len Nezábudka (20 353 eur),“ uviedla Klindová. Ako dodala, rovnako málo informácií je aj o financovaní nadácií, ktoré registruje ministerstvo vnútra. Z 32 oslovených ich dotazník vyplnili len štyri nadácie a finančné dary priznali opäť len dve organizácie.

Slabý ohlas bola aj od potenciálnych darcov, teda firiem pôsobiacich v zdravotníctve vrátane veľkých štátnych podnikov. „Dotazník sme zaslali 92 firmám, neodpovedalo až 75 z nich. Polovica štátnych firiem nám neodpovedala napriek tomu, že podľa infozákona sú povinné tak spraviť.“ Sedemnásť firiem, ktoré dotazník vyplnili, celkovo podporilo zdravotnícke organizácie v minulom roku sumou viac ako 400-tisíc eur. Najviac peňažných darov priznala GlaxoSmithKline Slovakia, viac ako 303-tisíc eur. „Pacienti nám pomáhajú lepšie pochopiť ochorenia, ktorými trpia a ich potreby. Naša podpora im pomáha pri iniciatívach, aby bol hlas pacientov vypočutý,“ odôvodnila motiváciu firmy k sponzoringu Katarína Slezáková.

Peniaze od farmafiriem aj poisťovní
Predseda Slovenskej asociácie farmaceutických spoločností Štefan Mesároš odmieta, že za sponzorstvom firiem je vidina osobného prospechu. Farmafirmy sú podľa neho povinné dodržiavať Etický kódex. Ten hovorí aj o povinnosti zverejňovať údaje o daroch. Dostupné sú na web stránkach ich členov. „Niekedy možno stačí menej bulvarizácie a viac informatizácie,“ povedal Mesároš.

Zástupcov pacientov, alebo ich projekty podporujú aj zdravotné poisťovne. Súkromná Dôvera prispieva aj organizáciám ako INEKO a Transparency International, ktoré monitorujú a analyzujú zdravotníctvo. „Pri malých grantoch ide o podporu maximálne do výšky tisíc eur, pri ostatných v rádovo desiatkach tisíc eur. Zdrojom sú prevádzkové náklady poisťovne,“ dodal hovorca Branislav Cehlárik. Všeobecná zdravotná posiťovňa plánuje tento rok vydať na sponzorstvo, nielen pacientskych združení, 35-tisíc eur.

Viaceré pacientske organizácie pripomienkujú zdravotnícke zákony. Dostať sa chcú aj do kategorizačnej komisie, ktorá navrhuje aj úhradu liekov. Ministerstvo zdravotníctva ich však nateraz do tohto procesu zapojiť neplánuje.

„Je dôležité v prvom rade pacientom poskytnúť objektívne informácie a následne sa môže viesť relevantná debata o prípadnej účasti v poradných orgánoch ministerstva,“ povedala Martina Lidinská z komunikačného odboru.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 12:00