StoryEditor

Kauza Bielik -- signál rastúcej sily regionálnych bossov

11.11.2004, 23:00
Starosta Rače Pavol Bielik ostáva vo funkcii predsedu bratislavskej krajskej organizácie KDH. Šéf poslaneckého klubu Pavol Minárik včera tvrdil, že na odvolanie Bielika zatiaľ nenastal čas. Toto vyhlásenie prišlo deň po tom, ako predseda kresťanských demokratov Pavol Hrušovský vyzval predsedu krajskej rady KDH, aby odstúpil z funkcie.

Dôvodom je skutočnosť, že voči Bielikovi vzniesol špeciálny prokurátor obvinenie z korupcie, ktorej sa dopustil ako starosta Rače. Bielik nie je prvým vysokým straníckym funkcionárom na parlamentnej či regionálnej úrovni, ktorý čelí trestnému stíhaniu.

Silnejší než centrály
"Sila niektorých regionálnych bossov zrejme prerástla silu lídrov," upozornil politológ Ľuboš Kubín v súvislosti s kauzou. Riaditeľ odboru boja proti korupcii na Úrade vlády SR Ján Hrubala zdôraznil, že Bielikov prípad "už nie je v štádiu pletiek". V takej situácii by podľa neho mali verejní činitelia viac ctiť etický princíp a sami z funkcie rezignovať. Hrubala upozornil na množstvo signálov o narastaní korupcie aj na regionálnej úrovni. Potvrdil tým názor prezidentky Transparency International Slovensko Emílie Sičákovej-Beblavej, podľa ktorej s decentralizáciou verejnej moci prichádza aj decentralizácia rozhodovania - teda aj pokušení a korupcie. Zároveň s tým sa budú odkrývať aj také podozrenia ako je prípad Bielika.

Otázka autority lídra
"Predseda oficiálne vyzval Bielika na rezignáciu, osobne sa zúčastnil na rokovaní orgánu, ktorý mohol rozhodnúť, a nestalo sa tak," zdôraznil Kubín. Podľa neho preto treba hovoriť o tom, aká je autorita predsedu hnutia - či je dostatočná na to, aby si zaslúžil zotrvanie v kresle šéfa KDH. Hrušovský vyzval členov krajskej rady, aby sa vyjadrili k zotrvaniu Bielika vo funkcii - diskusia však nevyústila do hlasovania. Vedenie KDH označilo tejto postoj rady za "politické zlyhanie a spochybnenie základných princípov politiky KDH". Podľa Minárika KDH nemá nástroje na to, aby sa s problémom vedelo vyrovnať. Najbližšie rokovanie krajskej rady sa bude konať 1. decembra, dovtedy chce vedenie získavať pre svoj názor členov tohto orgánu.


Škandály ostatných strán

Exšéf SIS Ivan Lexa - obvinený z niekoľkých trestných činov, ostal poslancom HZDS až do konca volebného obdobia.
Gabriel Karlin a šéf úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Mráz - obvinení z korupcie. Karlin pôsobí ako poslanec NR SR za ĽS-HZDS.
Gustáv Krajči - obvinený z viacerých trestných činov, neuzavretý je prípad nepriameho úplatkárstva. Zvolený za ĽS-HZDS, je predsedom ĽÚ.
Viliam Soboňa - tunelovanie Sliačskych kúpeľov. Pôsobí ako poslanec za ĽS-HZDS.
Milan Rehák a Igor Pinkava - obvinení zo sprenevery. Rehák pôsobí ako poslanec za ĽS-HZDS, Pinkava je poslancom - členom ĽÚ.
Eugen Čuňa (SDKÚ) - viceprimátor Košíc, obvinený z korupcie. Strana ho vylúčila.
Peter Ďuračka (SDK) - v roku 1999 v opitosti spôsobil nehodu a vulgárne napadol policajtov. Strana ho vylúčila, vytlačila ho tiež z NR SR.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 13:39