Richard Sulik.
StoryEditor

Čo bude teraz? Dáme si už sakra pozor, tvrdí Sulík pre HN

06.03.2016, 23:00

Výsledok je fantastický. Pomohol nám silný predvolebný program, ale aj to, že nemáme korupčné kauzy, povedal pre HN Richard Sulík.

Predvolebné preferencie hovorili o výsledku okolo piatich, šiestich percent, získali ste dvojnásobok. Prekvapilo vás to?
Je to fantastické. Sme druhá najsilnejšia strana, k tomu však patrí aj veľká miera zodpovednosti a veľká miera pokory, aby sme naložili s výsledkom správne. Bol som presvedčený, že päť percent dáme, cieľ bol šesť plus, ale dvanásť percent som skutočne nečakal. Som strašne rád a môžem každého ubezpečiť, že si dáme sakra pozor, aby sme s tým naložili zodpovedne.


Hovoríte teda o druhej šanci?
Áno. V roku 2010 nám výsledok doslova spadol z neba, robili sme veľa začiatočníckych chýb, ale poučili sme sa. Pamätám si, ako sme hazardovali s touto dôverou v domnienke, že robíme dobre, dnes to ani nechápem. Dozreli sme a teraz sme dostali druhú šancu.


SaS nebola jediným prekvapením, čo si myslíte o výsledkoch Borisa Kollára a jeho strany Sme rodina?
Sme rodina mala na Facebooku silnú kampaň. Pozorne som to sledoval, pretože som sa tiež snažil týmto spôsobom oslovovať voličov, videl som, ako rýchlo rastie. Tam je to dobre vidieť na počte lajkov jednotlivých príspevkov, celej strany, na počte komentárov. Mal som problém s ním udržať krok. Už celé týždne pre mňa bolo jasné, že sa Boris s veľkou pravdepodobnosťou dostane do parlamentu. Akurát som pripúšťal, že niektorí voliči z Facebooku napokon, obrazne povedané, nevstanú od počítača a neprídu k urnám. Dosiahol však pekný výsledok, skoro sedem percent a vyrovnal iné, zavedené strany.


A čo druhé prekvapenie, Marián Kotleba?
Keď sme chodili po Slovensku, dostával som spätnú väzbu, že si treba dávať pozor, pretože Marián Kotleba plní sály, zaujíma veľa ľudí. Takže viem, že by ma to nemalo prekvapovať. Ale veľmi to skomplikovalo tvorbu možnej koalície. Ale nie len on, ale aj dosť prekvapivé vypadnutie KDH.


Už ste vylúčili spoluprácu s pánom Kotlebom a aj so Smerom. Ako by mohla z vášho pohľadu vyzerať ideálna koalícia?
Je priskoro na odpoveď. Chcem sa najprv s jednotlivými lídrami stretnúť, ale hlavne musíme počkať, čo spraví Robert Fico. Je takmer isté, že prezident poverí Roberta Fica ako prvého zostavením vlády. Ten vyhlásil, že osloví všetkých predsedov parlamentných strán na rozhovory, takže to nechcem narúšať nejakými vyhláseniami. Nechám ten proces prebehnúť, vláda nemusí stáť za tri dni.


Spomínali ste, že si rozumiete s Andrejom Dankom, viete si predstaviť spoluprácu so SNS?
Vylúčili sme Smer a Mariána Kotlebu. Z toho vyplýva, že ostatných sme nevylúčili.


Ako sa pozeráte na vašu predvolebnú kampaň? Pri Borisovi Kollárovi ste za úspechom videli sociálne siete, vy ste sa tam tiež snažili získať voličov. Myslíte si, že pomohlo práve to?
Bola to zmes mnohých vecí. Mali sme najlepší program a po včerajších voľbách mi už nikto nemôže povedať, že program nikto nečíta. To vôbec nie je pravda. Druhá vec, veľmi vierohodne sme vedeli občanom vysvetliť, že nemáme korupčné kauzy. Ďalej, Demagog.sk, nezávislá inštitúcia, nás pravidelne vyhodnocuje ako najpravdovravnejšiu stranu. A po štvrté, je to určite aj silná prezentácia na internete, najmä na Facebooku a tiež to, že významní členovia našej strany si robili vlastnú kampaň. To všetko prispelo k nášmu výsledku.


Spomenuli ste váš predvolebný program. Čo z neho považujete za najdôležitejší bod?
Našou prioritou je agenda 2020, v ktorej je vyše 150 bodov, čo najviac z nich chceme dostať do volebného programu a čo najviac z nich chceme zrealizovať. Výhodou je, že viaceré pravicové strany majú tiež vo svojich volebných programoch nižšie dane, menej byrokracie, lepšie podnikateľské prostredie. Toto hovoríme aj my. Rozdiel je však v tom, že my sme tie otázky konkrétne vypracovali. Preto si myslím, že v tejto oblasti dospejeme k dohode veľmi rýchlo a to je aj našou prioritou.


V predchádzajúcich voľbách ste lákali voličov aj na registrované partnerstvá homosexuálov či legalizáciu marihuany. V tejto kampani išli tieto otázky do úzadia. Považuje ich stále za dôležité?
Stále to máme v programe. Ak bude možnosť niečo z tohto presadiť, tak to presadíme. Ale zároveň tak ako pred voľbami, tak aj dnes vravíme, že prioritou je agenda 2020, aby sa doma oplatilo pracovať, podnikať a žiť.


Stali ste sa lídrom pravice, viete si predstaviť možnosť zostavovať vládu?
Je to pozícia, ku ktorej treba pristúpiť s pokorou a zodpovedne, ale zároveň rozhodne. Pokiaľ ide o vládu, uvidíme, ako dopadne pri zostavovaní Robert Fico. Treba si však uvedomiť, že volebná kampaň sa skončila. Za tým je už hrubá čiara a treba začať spolupracovať. Volič bol ochotný do volieb počúvať, ako sme do seba kopali, teraz to už nechce počuť. Chce vedieť, čo budeme robiť.


Aké ministerstvá by ste si pre SaS vedeli predstaviť?
Pýtate sa priskoro.


V minulosti ste mali záujem o rezort financií.
Áno, vyjadril som sa, že financie, ale to nemá byť kľúčový problém. Môže to byť aj iné ministerstvo.


Výsledky volieb sú roztrieštené, sú špekulácie o možnosti predčasných volieb namieste?
Nie, v tomto by som bol veľmi opatrný. Musíme vyčerpať všetky ostatné možnosti. A je ich tam niekoľko. Z kľúčovú otázku považujem to, či Danko môže s Bugárom.


Momentálne ste na poste europoslanca v Bruseli. Čo bude s vaším mandátom?
Ak bude SaS súčasťou vlády, a teda aj ja osobne budem jej súčasťou, vzdám sa europoslaneckého mandátu.


Zatiaľ ste sa nerozhodli?
Ak vládu zostaví Robert Fico, my budeme razantná opozícia. A už v minulosti sa nám osvedčilo, že keď som ako predseda strany v Bruseli, strane to prospieva.


Anketa
Chápem, čo zažíva KDH
Andrej Danko, predseda SNS

Čo hovoríte na výsledok svojej strany?
Ďakujem za dôveru, ktorú SNS dostala, pretože mojím prvotným snom bolo SNS oživiť a dostať do parlamentu. Musíme sa nadýchnuť a premyslieť, ako s tým naložiť ďalej.

Prekvapil vás výsledok strán ĽS Naše Slovensko a Sme rodina – Boris Kollár?
Výsledky iných strán komunikovať nebudem. Ale určite ma prekvapili trendy a výsledky politických strán naprieč celým spektrom.

Ako vnímate koniec KDH?
KDH má svoju históriu. Úplne chápem, čo zažívajú. Nie je ľahké stranu oživovať a dostať do parlamentu, ale je to aspoň politická strana.

Viete si predstaviť spoluprácu so Smerom?
To sú predčasné otázky.

Viete si predstaviť spoluprácu s ĽS Naše Slovensko?
Tak ako som hovoril, že si vieme predstaviť spoluprácu a sadnúť si po voľbách s relevantnými subjektmi, tak viem teraz povedať, že som absolútne vylúčil akúkoľvek spoluprácu s týmto typom politickej strany.

Aký je podľa vás najrealistickejší model koalície?
Keby som toto vedel, asi dostanem Nobelovu cenu.


Koalíciu som ešte nepočítal

Boris Kollár, predseda hnutia Sme rodina – Boris Kollár

Čo hovoríte na výsledok svojej strany?
Som príjemne prekvapený. Je to vysoké číslo. Na to, že sme vznikli tri týždne pred podaním kandidátky, myslím, že sa to v histórii slovenskej politiky ešte žiadnej politickej strane nepodarilo.

Prekvapil vás výsledok strany ĽS Naše Slovensko?
Áno, prekvapil. Je to výsledok politikov, ktorí tu vládli. To je ich vizitka.

Ako vnímate koniec KDH?
Je mi to veľmi ľúto, lebo je to štandardná pravicová strana, sú vypočítateľní. Aj keď môžem mať výhrady k mnohým veciam, napriek tomu z môjho pohľadu by som bol radšej, keby v parlamente bolo KDH než Kotleba.

Viete si predstaviť spoluprácu so Smerom?
Nie.

Viete si predstaviť spoluprácu s ĽS Naše Slovensko?
Nie.

Aký je podľa vás najrealistickejší model koalície?
Ešte som to nepočítal.


So Smerom nepôjdeme

Daniel Lipšic, poslanec za hnutie OĽaNO-Nova

Čo hovoríte na výsledok svojej strany?
Náš výsledok je povzbudivý. Myslím si, že ľudia ocenili aj záver kampane a jednoznačné stanoviská, ktoré sme dávali. Podľa môjho názoru nie je úplne náhoda, že strany, ktoré sa dokázali vymedziť voči vláde Roberta Fica, uspeli, teda SaS a my. A strany, ktoré vajatali, neuspeli.

Prekvapil vás výsledok strán ĽS Naše Slovensko a Sme rodina – Boris Kollár?
Nikdy som netipoval volebné výsledky. Bolo to síce trochu prekvapenie, ale nie šok. V posledných týždňoch som predpokladal, že obe strany budú atakovať hranicu vstupu do parlamentu.

Ako vnímate koniec KDH?
Je mi to ľúto. V KDH je veľa šikovných a slušných ľudí. Je mi ľúto, že pre takú skostnatenosť vedenia KDH, dlhodobú, pretože to je aj dôvod, prečo som z KDH odišiel, sa strana nevedela naštartovať a nebolo možné nič podstatné zmeniť.

Viete si predstaviť spoluprácu so Smerom?
My do vlády so Smerom nepôjdeme.

Viete si predstaviť spoluprácu s ĽS Naše Slovensko?
To isté platí aj pre Kotlebu. Sú veci, ktoré sú zjavne za čiarou.

Aký je podľa vás najrealistickejší model koalície?
Myslím, že nedeľa ráno je príliš skoro to hodnotiť. Smer získal formálne najviac hlasov, aj keď dve tretiny ľudí povedali, že nechce Roberta Fica za premiéra. Teraz sa treba zamyslieť, ako s tým naložiť. Ľudia nám povedali jednoznačne, že nechceme vládu Roberta Fica. Otázka je, či v tejto konštelácii vieme vytvoriť vládu bez neho. Možné to je, no nechcem o tom v nedeľu špekulovať.

Stratili sme najmenej, ale prežili sme

Lucia Žitňanská, podpredsedníčka Mosta-Híd

Ako hodnotíte svoj volebný výsledok?
Očakávali sme viac, a preto to považujeme za slabý výsledok. Na druhej strane, ak sa pozrieme na iné strany z nám podobného politického priestoru, stratili sme najmenej. Áno, môžeme povedať, že sme prežili plus-mínus na tej úrovni ako v predošlých voľbách. To nie je útecha, len konštatovanie.

Politická mapa strán, ktoré sa dostali do parlamentu, je veľmi pestrá. Viete si prestaviť, že z toho vzíde vláda?
Je to viac než pestrá politická mapa, pretože do parlamentu sa dostali minimálne dve antisystémové strany. To je vážny signál. Hovoríme, že kľúčové je udržať Slovensko na európskej ceste. Strana Most-Híd urobila všetko pre to, aby sme spolupracovali aj pred voľbami či už s KDH, alebo so Sieťou. Tiež sme upozorňovali na nebezpečenstvo šírenia strachu. Všetky ostatné strany si robili body aj na šírení strachu a na migračnej politike. V tomto priestore sa budeme snažiť hľadať spojenca na proeurópsku cestu Slovenska. Neviem vám povedať, či táto cesta má väčšinu v parlamente.

Myslíte si, že proeurópska cesta je možno aj so Smerom-SD?
Neviem na to odpovedať. Príliš veľa ľudí pred voľbami hovorilo, aby sme zatvárali hranice.

KDH je negatívnym prekvapením volieb, keďže vypadli z parlamentu. Ak by sa tam dostali, bola by väčšia šanca na zastavenie proeurópskej vlády?
Ak by sa KDH do parlamentu dostalo, pestrosť by ostala, ale bolo by viac nádeje na zostavenie zmysluplnej vlády.

Je to začiatok novej éry

Marián Kotleba, predseda K – ĽS NS

Ako vnímate výsledok volieb?
Ľudia rozhodli a myslím si, že je to začiatok novej éry pre Slovensko.

Stojíte si za všetkými ľuďmi, ktorí sú na vašej kandidátke a dostali sa do parlamentu?
Som presvedčený, že Ľudová strana Naše Slovensko bude mať najstabilnejší poslanecký klub.

Považujete svoju stranu za štandardnú?
Absolútne za štandardnú. Ak, samozrejme, nepovažujeme za štandardné strany tie, ktoré sú v parlamente dnes. Tie, ktoré rozkrádajú Slovensko a zotročujú jeho obyvateľov.

Ozval sa vám už niekto z pravicových politikov, prípadne zo Smeru?
Mňa osobne určite nie a ani nevidím priestor na takúto vec, pretože dnes sme videli, že to je cirkus.

Nezaujíma vás žiadna koalícia?
Nemám záujem ísť do žiadnej koalície, ktorá by znamenala stratu našich kresťanských, sociálnych a národných hodnôt.

Nezúčastníte sa na koaličných stretnutiach, ak vás oslovia?
Myslím si, že nás nemusia oslovovať.



Jana Tutková

01 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 02 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 03 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-15 15:39:49 - Feat.: - Title: PS a SaS nepodporia schôdzu k odvolávaniu ministerky Dolinkovej. Zvolať ju chcelo Matovičovo hnutie 05 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 19:49