Centrala Kostka.
StoryEditor

NKÚ spustil veľkú kontrolu zdravotníctva. Preverujú aj kliniku Kostka

18.03.2016, 08:36

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) spustil veľkú kontrolu v zdravotníctve. V priebehu 24 mesiacov NKÚ preverí viac ako 40 zdravotníckych zariadení – fakultné, univerzitné, detské nemocnice, centrá pre liečbu drogových závislostí, špecializované ústavy, nemocnice spadajúce pod vyššie územné celky, pod mestá ako aj samotné ministerstvo zdravotníctva. Kontrolóri sa zamerajú na obdobie ostatných 5 rokov (od roku 2011). 

Budú kontrolovať stav nemocníc

Kontrola je zameraná na fungovanie zdravotníckych zariadení. Kontrola patrí k trom kľúčovým oblastiam vychádzajúcim z plánu kontrolných akcií, ktoré sa úrad rozhodol uskutočniť v roku 2016.

Cieľom kontroly je nielen preveriť dodržiavanie všeobecne záväzných právnych predpisov, kontrolóri sledujú aj efektívnosť, hospodárnosť a účinnosť vynaložených prostriedkov pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

V prvej etape prebehne kontrola vo fakultných nemocniciach v Nitre, Banskej Bystrici, Prešove, Nových Zámkoch, Trenčíne, Žiline, Trnave a v univerzitných nemocniciach v Bratislave a Košiciach.

Analýzy poukazujú na opakujúce sa nedostatky v hospodárení, obstarávaní majetku a služieb či správe majetku nemocníc. Kľúčovými oblasťami, na ktoré sa kontrolóri zamerajú, sú stav nemocníc, pripravenosť elektronizácie zdravotníctva (eHealth), zavedenie systému DRG, ktorý má slúžiť na racionálnejšie a transparentné financovanie, ako aj na využívanie zdravotníckej techniky.

Preveria viacero pochybných zmlúv

Úrad si zároveň posvieti na nákup a využívanie zdravotníckych prístrojov nad 200-tisíc eur s tým, že kontrolné skupiny porovnajú ceny prístrojov s bežnými cenami na trhu porovnateľných prístrojov s podobnými parametrami, teda či sú ceny prístrojov a náklady na ich opravu primerané.

Porovnaním jednotlivých zariadení je zámerom zistiť, ktoré zariadenia poskytujú zdravotnú starostlivosť na vyššej a ktoré na nižšej medicínskej úrovni a aké sú na to dôvody. Kontrolóri sa zamerajú aj na trend zadlžovania nemocníc či na investície do majetku (strojov, prístrojov, stavieb). 

NKÚ v súčasnosti vykonáva kontrolu vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP). Úrad s ňou začal v novembri minulého roka, keď vznikol vážny problém so zmluvami s tetou vtedajšieho generálneho riaditeľa VšZP Marcela Foraia Annou Sučkovou.

Kontrolóri preverujú reprezentatívnu vzorku zmluvných vzťahov medzi poisťovňou a štátnymi i neštátnymi poskytovateľmi laboratórnej diagnostiky, počítačovej tomografie, elektromyografie či RTG vyšetrení. NKÚ rozhodol kontrolu rozšíriť o preverenie zmluvných vzťahov medzi VšZP a Klinikou Kostka.

Zároveň úrad reaguje na požiadavku Národnej kriminálnej agentúry preveriť zmluvné vzťahy medzi VšZP a jedným z dodávateľov v otázke možného zvýhodňovania veriteľa vo vzťahu k iným. Výsledky kontroly by mali byť známe v máji.

01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Zrušenie benefitov zubári nevítajú, podľa analytika na to najviac doplatí jedna z poisťovní 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia 03 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 04 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia 05 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 08:39