StoryEditor

Električku z Bratislavy do Pezinka chcú všetci. Rozhodne sa o nej čoskoro

09.04.2016, 12:11
Električku spájajúcu hlavné mesto s Pezinkom by privítali viacerí starostovia a primátori obcí pri Bratislave.

Električková trať, ktorá by mohla v budúcnosti spájať Bratislavu a Pezinok cez Chorvátsky i Slovenský Grob, bude jednou z tém stredajšieho (13.4.) rokovania na Úrade Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Zúčastniť sa na ňom majú predstavitelia obcí a miest pod Malými Karpatmi, zástupcovia Národnej diaľničnej spoločnosti, ministerstva dopravy i BSK.

"Chceme vedieť, či taký projekt vôbec existuje, či sa s ním do roku 2020 vôbec začne aspoň niečo robiť a kto to zaplatí. Záujem je zo všetkých strán úplne jasný," povedal pre TASR predseda BSK Pavol Frešo. Riešenie tejto otázky je podľa jeho slov na mieste, keďže každá obec i mesto v okolí Bratislavy chce mať lepšie dopravné napojenie.

Obchvat ako negatívny príklad

Frešo však upozornil na prípad diaľnice D4, ktorá vytvorí vonkajší obchvat hlavného mesta. Tá bola podľa jeho slov v územnom pláne nakreslená už najmenej 20 rokov. "Keď som nastúpil do prvého župného obdobia, tak D4 meškala už asi desať rokov a až teraz sa začína stavať, tak aby to s tou električkou neskončilo podobne," skonštatoval predseda BSK.

Električková trať Bratislava-Pezinok má byť témou verejnej odbornej debaty, ktorú BSK zvolalo najmä pre avizované zmeny v projektoch diaľnice D1 Bratislava-Trnava, križovatka Triblavina. Bratislavský kraj chce na rokovaní taktiež otvoriť otázku riešenia dopravy na takzvanej starej seneckej ceste i na ceste medzi Bratislavou, Svätým Jurom a Pezinkom.

Starostovia a primátori sú za

Električku spájajúcu hlavné mesto s Pezinkom by privítali viacerí starostovia a primátori obcí pri Bratislave. Podľa nich by sa aj takýmto spôsobom mohla eliminovať súčasná nepriaznivá dopravná situácia. Starosta Chorvátskeho Grobu Radovan Benčík pre TASR v marci uviedol, že stavba tejto električkovej trate je zatiaľ len v rovine plánov. Je však presvedčený, že prostriedky z fondov Európskej únie poskytujú na takúto realizáciu priestor. "Naším cieľom je dostať autá preč z ciest, dostať ľudí na 'železnicu', čo v prípade vybudovania električkovej trate so zastávkami v Chorvátskom a Slovenskom Grobe ideálne spĺňa naše potreby," podotkol Benčík.

Ministerstvo dopravy pre TASR v marci uviedlo, že sa zaoberá spracovaním podkladov na list starostu obce Chorvátsky Grob - Petícia za výstavbu električkovej trate Vajnory – Pezinok. "Je to petícia starostov okolitých obcí. K ich návrhu na vybudovanie električkovej trate z Bratislavy cez Chorvátsky Grob do Pezinka naše odborné sekcie momentálne vypracovávajú odborné stanoviská," uviedol hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa.

Hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová skonštatovala, že v rámci územného generelu dopravy hlavného mesta sa neráta so žiadnou električkou do Pezinka.

01 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent 02 - Modified: 2024-04-12 05:56:16 - Feat.: - Title: Vodiči sa zdržia na viacerých úsekoch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 04 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 05 - Modified: 2024-04-11 06:41:17 - Feat.: - Title: Doprava v hlavnom meste aj smerom do Bratislavy sa mierne spomaľuje, hlásia viaceré nehody
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 10:30