Miroslav VýbohMafra/Michal Šula
StoryEditor

Kauza Mýtnik: Obvinili Miroslava Výboha označovaného za priateľa Roberta Fica

04.08.2021, 10:23
Autor:
TASRTASRklkl
Obvinenie sa má týkať aj ďalších osôb a súvisieť s kauzou Mýtnik.

Polícia obvinila oligarchu Miroslava Výboha, informuje Denník N. Obvinenie sa má týkať aj ďalších osôb a súvisieť s kauzou Mýtnik.

V súvislosti s kauzou Mýtnik, kde ide o korupciu pri štátnych IT zákazkách, majú aj v súčasnosti podľa Aktualít prebiehať ďalšie zásahy. 

Zadržali aj exšéfku daniarov

Počas akcie zadržali aj bývalú šéfku finančnej správy Lenku Wittenbergerovú. Výboh sa nachádza v zahraničí, takže ho nezadržali. Medzi obvinenými by mal byť aj bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc.

"Úrad špeciálnej prokuratúry môže v tomto štádiu konania potvrdiť, že dnešného dňa bolo v rámci akcie Mýtnik III vyšetrovateľom NAKA vznesené obvinenie celkovo ôsmim osobám, a to výlučne pre korupčnú trestnú činnosť, ktorá má základ v štyroch rôznych skutkoch. Dvom osobám bolo vznesené obvinenie pre trestný čin podplácania a ďalším šiestim osobám bolo vznesené obvinenie pre trestný čin prijímania úplatku. Ďalšie bližšie informácie budú poskytnuté, keď to procesná situácia umožní," uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

​V rámci kauzy Mýtnik boli už skôr obvinení aj Jozef Brhel, podnikateľ v IT Michal Suchoba či bývalý šéf Finačnej správy František Imrecze.

Imrecze je pritom obvinený aj v rámci najnovšej akcie Mýtnik III. Potvrdil to v stredu médiám jeho obhajca Miroslav Ivanovič, ktorý je aktuálne na úkone so svojím klientom.

"Voči môjmu klientovi vzniesli obvinenie v štyroch skutkoch. Trikrát zo zločinu podplácania vo forme pomoci a v jednom skutku tiež z prečinu podplácania vo forme pomoci. Asi sa to dá označiť ako Mýtnik III. Sú to nové skutky, ktoré sme predpokladali, keďže vychádzajú z výpovedí klienta," povedal Ivanovič.

"Väčšina obvinených skutok poprela. Ale boli niektorí, ktorí priznali spáchanie skutku ako takého, nie trestného činu," povedal

Exšéfa finančnej správy len v piatok 30. júla prepustili z väzby na slobodu.

Obvinenie odmieta aj bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko K., ktorý je obvinený z prijímania úplatku. "Klient poprel spáchanie skutku, ktoré sa mu kladie za vinu, v plnom rozsahu. Budeme čakať na ďalšie procesné úkony," povedal jeho advokát Jozef Pojdák. Návrh na väzobné stíhanie zatiaľ podaný podľa neho nebol. Bližšie sa však k celej veci obhajca vyjadriť odmietol.

Spájanie so Smerom

Podnikateľ Výboh odmieta vznesené obvinenia v rámci akcie Mýtnik III. Považuje ich za nepodložené, vykonštruované, nepravdivé a vymyslené. Konštatuje to vo svojom stanovisku pre médiá. O vznesení obvinenia sa podľa svojich vyjadrení dozvedel v stredu ráno z médií, zákonným zástupcom mu na adresu trvalého bydliska zatiaľ doručené nebolo.

"Nateraz však môžem povedať, že obvinenie, ktoré v priebehu dňa prevzal môj právny zástupca, jednoznačne odmietam ako nepodložené, vykonštruované, nepravdivé a vymyslené," uvádza podnikateľ.

Napriek tomu, že sa dlhodobo zo súkromných a pracovných dôvodov zdržiava v zahraničí, ubezpečuje, že je v kontakte s vyšetrovateľkou a je pripravený na súčinnosť s orgánmi činnými v trestnom konaní, a to v rámci zákonných a technických možností, ktoré ustanovuje Trestný poriadok.

"Obvinenie mojej osoby mi tak zapadá do kontextu informácií z posledných dní okolo manipulácií výpovedí kajúcnikov," píše v stanovisku. Zdôraznil, že využije všetky zákonné možnosti obhajoby na očistenie svojho mena. Je tiež presvedčený, že v krátkom čase bude môcť predložiť "nezvratné dôkazy o nezmyselnosti tohto obvinenia".

O Miroslavovi Výbohovi sa v minulosti viackrát hovorilo v súvislosti so stranou Smer. Výboh zvykne byť označovaný za jedného zo skrytých sponzorov Smeru a blízky priateľ Roberta Fica. Niektoré špičky stavebného biznisu ho označujú aj za majiteľa Doprastavu, on to však odmieta.

Výboh v minulosti pôsobil v zbrojárskom priemysle, v posledných rokoch sa preorientoval predovšetkým na nehnuteľnosti a investície. Jeho fond MiddleCap má rozbehnuté projekty v Londýne, Bratislave, najnovšie expandoval do Berlína. 

Spoločnosť MidleCap sa v roku 2018 spojila s realitným holdingom Mayfair Assets Ltd., ktorý vlastní Miroslav Výboh. Vznikol tým MiddleCap Group, ktorý je investičným holdingom so sídlom v Luxemburgu. Angažuje sa v poradenských službách, private equity, real estate a venture capital.

01 - Modified: 2021-02-17 15:41:40 - Feat.: 0 - Title: Obvineného Suchobu z kauzy Mýtnik našiel Interpol. Zatkli ho v Emirátoch 02 - Modified: 2021-03-27 12:26:53 - Feat.: 0 - Title: Suchoba sa priznal v kauze Očistec aj Mýtnik. Zatiaľ zostáva v zahraničí 03 - Modified: 2021-05-14 07:03:07 - Feat.: 0 - Title: Obvinený podnikateľ Suchoba je na Slovensku, má vypovedať na NAKA 04 - Modified: 2021-06-18 09:18:19 - Feat.: 0 - Title: NAKA zasahovala v rámci akcie Mýtnik II, obvinila šesť osôb 05 - Modified: 2021-06-24 15:12:41 - Feat.: 0 - Title: V kauze Mýtnik ide až o 65 miliónov eur. Prokurátor priniesol podrobnosti
01 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 02 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 03 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 04 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 05 - Modified: 2024-03-28 15:02:32 - Feat.: - Title: Štátne zákazky budú podľa PS lahšie skorumpovateľné. Verejné obstarávanie nebude vždy povinné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:45