parlament nrsrTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Opozícia sa učí spolupracovať, zmení postoj pri predkladaní zákonov do parlamentu

29.05.2016, 16:35
Autor:
TASRTASR
Viskupič pripustil, že v budúcnosti bude opozícia oslovovať predsedov poslaneckých klubov a predsedov strán.

Opozícia zmení prístup k predkladaniu zákonov do Národnej rady SR. V reakcii na výsledok májovej schôdze parlamentu, kde z 57 opozičných návrhov prešiel do druhého čítania jeden, to uviedol poslanec Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA).

V dnešnej diskusnej televíznej relácii RTVS O 5 minút 12 Viskupič pripustil, že v budúcnosti bude opozícia oslovovať predsedov poslaneckých klubov a predsedov strán. „Uvidíme, s akým úspechom. Pre každý jeden legislatívny návrh urobíme nulté čítanie, keď sme oň žiadaní a budeme hľadať politickú podporu,“ uviedol Viskupič.

Poslanec vládneho Smeru-SD Ľuboš Blaha vysvetlil, že legislatívne návrhy opozície odmietla koalícia preto, že viaceré z nich boli zlé. Opozícia ich podľa neho predložila hlavne z politických dôvodov. „Aby sa prekrylo to, v akom totálnom vnútornom rozklade je strana SaS,“ mieni poslanec.

Blaha zdôraznil, že nie je možné, aby legislatívny proces fungoval tak, že sa zákony predložia do parlamentu bez predchádzajúcej diskusie. Kritizoval, že opozícia chcela napríklad otvoriť zákonník práce bez akejkoľvek diskusie so sociálnymi partnermi.

„Je to o úcte k ľuďom, ak môžeme ľuďom pomôcť, je to jedno či je to opozičný alebo koaličný návrh,“ odmietol takúto argumentáciu opozičný poslanec Milan Krajniak (Sme rodina – Boris Kollár). Jeho hnutie nemalo problém podporiť viacero návrhov SaS, aj keď ich strana s nimi neprerokovala, zdôraznil.

Jaroslav Paška (SNS) upozornil, že opozícia predložila na májovú schôdzu iba „recyklované“ zákony, ktoré neprešli v predchádzajúcom volebnom období. „Chcela ich vydávať za svoju prácu a bohužiaľ, tie zákony boli už predtým nepripravené, predtým neprešli a neprešli ani teraz,“ pripomenul s tým, že opozícia sa musí naučiť spolupracovať.

Vláda ani koalícia nemala na štvrtej schôdzi parlamentu v tomto volebnom období ani jediný legislatívny návrh. Ľuboš Blaha to obhajoval tým, že nová vláda postupuje podľa programového vyhlásenia a príprava zákonov si vyžaduje čas. „Musíme tie zákony najprv pripraviť,“ zdôvodnil.

Poslanec Viskupič je presvedčený, že nebol dôvod, aby koalícia odignorovala ich návrhy takmer kompletne. Vysvetlil, že šlo o jednoduché úpravy zákonov, ktoré mohli pomôcť ľuďom na Slovensku. „Prvé čítanie je presne to fórum, kde sa o ideových zámeroch rokuje,“ doplnil.

01 - Modified: 2024-04-16 12:04:40 - Feat.: - Title: V parlamente sa začala aprílová schôdza, na programe majú poslanci vyše sto bodov 02 - Modified: 2024-04-14 12:31:28 - Feat.: - Title: Šéfa parlamentu budeme riešiť pravdepodobne až po eurovoľbách, tvrdí Blaha. Hajko hovorí, že Fico taktizuje 03 - Modified: 2024-04-14 09:10:00 - Feat.: - Title: Poslancov čaká stobodový program vrátane odstrelu medveďov a odvolania Šimkovičovej. O čom budú rokovať? 04 - Modified: 2024-04-15 08:49:33 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko chce odvolávať Dolinkovú. Ministerka odkazuje, že klamú 05 - Modified: 2024-04-11 09:55:29 - Feat.: - Title: SaS navrhuje zmeniť zloženie členov rady školy v reedukačných centrách
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 16:52