Reuters
StoryEditor

"Sme klamaní bruselskou propagandou." Čo si myslia o brexite slovenskí politici?

18.06.2016, 10:07
Autor:
TASRTASR

Veľkú Britániu potrebujeme vo vnútri Európskej únie. Britské referendum otvorí otázku fungovania únie v budúcnosti. Ak sa Briti rozhodnú opustiť EÚ, spôsobia škody sebe aj celému spoločenstvu. To sú názory viacerých oslovených poslancov koalície, z ktorých väčšina si želá zotrvanie Británie v únii. Britskí občania budú o odchode (brexite) či zotrvaní svojej krajiny v EÚ rozhodovať v referende 23. júna.

"Nech referendum dopadne akokoľvek, otvorí sa téma o tom, ako by mala v budúcnosti fungovať EÚ. Hlasy, aby sa vrátila časť kompetencií národných štátov, silnejú nielen vo Veľkej Británii, ale aj v iných krajinách," povedal Jaroslav Paška z SNS. O posilnenie kompetencií národných parlamentov majú záujem aj krajiny Vyšehradskej štvorky. "Bolo by to na prospech veci," myslí si. Mnohé veci prijaté v Bruseli podľa Pašku veľmi zasahujú do životov našich ľudí a nie sú v súlade s tým, čo potrebujeme.

Paška odmieta argumentáciu, že posilnenie kompetencií členských krajín je začiatok konca únie. "Sme klamaní bruselskou propagandou. Hovoríme stále o tom, že základom vytvorenia únie je Schumanova doktrína. Tá nikdy nehovorila o centrálnom riadení z Bruselu. Hovorila o spolupráci a vytváraní hospodárskeho priestoru EÚ. Centralizácia a sťahovanie kompetencií do Bruselu je ďaleko za rámcom toho, čo naši občania schválili v referende, keď sme vstupovali do únie," vysvetlil Paška.

Fedor: Všetci potrebujeme Britániu vo vnútri únie

Ak by mohol hlasovať v britskom referende Martin Fedor zo #Siete, zvolil by zotrvanie Británie v únii. Ak by nastal brexit, podľa Fedora by to bol mimoriadne zlý signál pre Európu, ktorá teraz potrebuje byť silná a jednotná. "Všetci potrebujeme Britániu vo vnútri únie, a to aj kvôli bezpečnosti. Británia je aj z bezpečnostného hľadiska kľúčovým hráčom v rámci európskej politiky a nemôžeme si dovoliť, aby takýto kľúčový hráč odchádzal," vyhlásil pre TASR Fedor.

Poukazuje aj na politický a ekonomický aspekt prípadného brexitu. "Viaceré analýzy hovoria, že HDP Británie pôjde dole, utrpia veľké straty," povedal s tým, že by sa riešilo usporiadanie voľného trhu medzi EÚ a Britániou. "Vzájomná závislosť je mimoriadne vysoká. Odchodom Británie neutrpí len ona sama, ale všetky členské štáty," poznamenal.

O ekonomických škodách v prípade brexitu hovorí aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý si želá zotrvanie Británie v únii. Poukázal, že škody pri brexite sa spomínajú v desiatkach miliárd eur. Bugár upozornil, že britské referendum významne ovplyvní aj slovenské predsedníctvo v Rade EÚ. "Ak odídu, bude to ťažká robota. Všetko pôjde nabok, budeme musieť rozmýšľať, ako nastaviť vzťahy. Tak alebo onak to zasiahne predsedníctvo. Ale ak sa rozhodnú odísť, tak pre nich aj pre nás to budú škody," povedal Bugár.

Juraj Blanár zo Smeru-SD pripomína radikalizáciu spoločnosti v Británii. "Ťažko povedať, ako to dopadne. My by sme boli najradšej, keby Veľká Británia zostala v EÚ," uviedol pre TASR. Brexit podľa neho bude mať dopad na Britov aj na celú úniu. "Ale dopad na EÚ bude zrejme menší ako na Britániu," myslí si Blanár.

Opoziční poslanci sa zhodli

Veľká Británia by mala zostať v EÚ, jej odchod by úniu oslabil. Zhodujú sa na tom oslovení poslanci z opozície. Britskí občania budú o odchode či zotrvaní svojej krajiny v EÚ rozhodovať v referende 23. júna.

"Britskí voliči držia v rukách osud nielen vlastnej krajiny, ale hlavne osud únie ako celku. Ak sa rozhodnú odísť, môže to veľmi poškodiť ich krajine aj celému projektu EÚ," myslí si poslanec OĽaNO-NOVA Jozef Viskupič. Poukázal, že k hlasovaniu ešte neprišlo a britská libra oslabuje podobne ako euro.

Martin Poliačik z SaS sa nazdáva, že ak bude výsledok referenda tesný, nech sa Briti rozhodnú akokoľvek, bude to veľmi zlé znamenie. "Ja si veľmi želám, aby v únii ostali," povedal pre TASR. Zotrvanie Británie v únii je podľa neho dôležité aj vzhľadom na ekonomický rast krajín ako Čína či India, ale aj vzhľadom na signály, "že Rusko sa nemieni uspokojiť so svojím mocenským postavením". Únia musí byť preto podľa Poliačika silná a jednotná. "A to bez tak silnej ekonomiky a tak silného politického partnera, ako je Británia, bude ťažšie ako doteraz," poznamenal.

Podľa nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého by bol odchod Británie z únie veľmi riskantná udalosť. "Pre Európu a Slovensko by to nebolo dobré preto, že Británia predstavuje spoľahlivého partnera, v ktorom extrémisti nemajú miesto. Odchod Británie by znamenal oslabenie tých síl, ktoré prajú Slovensku v Európskej únii," povedal.

01 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 02 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická 03 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 04 - Modified: 2024-04-08 10:15:03 - Feat.: - Title: Danko je pripravený rokovať o zmenách v koalícii. Politická mapa sa zásadne mení, hovorí šéf SNS 05 - Modified: 2024-04-05 13:11:22 - Feat.: - Title: Keď má prezident slabé právomoci, tak prečo je toľko napätia okolo jeho voľby? (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 16:35