Robert FicoTASR/AP
StoryEditor

Predsednícke Slovensko zažije pre brexit krst ohňom

26.06.2016, 14:10
Slovensko sa vďaka 51,9 percentám Britov, ktorí hlasovali za odchod z únie dostáva do zaujímavej situácie.

Pri svojom historicky prvom predsedníctve preberá Európsku úniu v stave, aký predtým nikdy nezažila. Bola totiž prvýkrát odmietnutá členským štátom.

„Je potrebné rešpektovať toto rozhodnutie. Nejde o žiadnu tragédiu, ale realitu a zostávajúcich 27 krajín musí rýchlo zareagovať. Bol by som však sklamaný, ak by reagovali tak, ako sa doteraz vyvíjala celá európska politika,“ povedal premiér Róbert Fico.

Priznal, že predsedníckemu Slovensku vzniknú nové úlohy, Francúzsku aj Nemecku totiž sľúbil vo všetkých dôležitých rozhodnutiach pomocnú ruku.

Boh vie, čo nás čaká...

Podľa politológa Tomáša Koziaka sa Slovensko dostane k predsedníctvu Európskej únie vo veľmi ťažkej situácii. Naša vláda tak bude musieť rozhodovať aj vo veciach, s ktorými možno doteraz nepočítala.

„Kým krajiny pred nami mali možnosť riešenia úloh len akosi odkopírovať od predchodcov, Slováci to majú skomplikované, lebo takéto predsedníctvo tu ešte nikdy nebolo. Myslím, že sama únia musí najskôr prísť na to, čo všetko skutočne brexit prinesie. Momentálne preto ešte nie sú skúsenosti, aké postupy sú najvhodnejšie,“ vysvetlil Koziak. Zároveň však dodáva, že najdôležitejšie úlohy zostanú aj tak na predstaviteľov silnejších štátov.

Podľa politológa Samuela Abraháma je však možné, že Slovensko bude mať predsa len aj dôležitejšie povinnosti. „Budú sa formovať stratégie, myslím, že na toto nie je Európa vôbec pripravená. Je možné, že sa veľa vecí bude riešiť za pochodu a kvôli obavám bude každý posúvať rozhodnutie na niekoho iného. Potom môžu ukázať na nás, že my sme krajina v predsedníctve a máme rozhodnúť,“ myslí si.

Podľa Lajčáka budeme konať

To, že Európska únia musí zmeniť svoj prístup načrtol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Hovorí tiež o tom, že na rozdiel od Britov vnímajú Slováci Európsku úniu pozitívne. „Slovensko je naďalej presvedčené, že Európska únia je tou najlepšou cestou pre našu krajinu aj pre celú Európu. Priniesla stabilitu a výhody pre občanov,“ zdôraznil.

Podľa neho je momentálne treba zastaviť trend, keď ľudia už únii nerozumejú. To by mala docieliť práve lepšia komunikácia. Slovensko je podľa rezortu zahraničných vecí pripravené v tomto procese pomáhať.

Úplne opačne vidí možnosti rozhodovania Slovenska politológ Ján Baránek. Myslí si, že ako predsednícka krajina budeme riešiť iné záležitosti. „Vyriešiť dopady Brexitu bude úlohou silnejších štátov ako Nemecko,“ dodal.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 04 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 05 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:29