StoryEditor

Východiskom je samozamestnávanie

26.02.2004, 23:00

Jednou z ciest na zmiernenie nezamestnanosti môže byť podľa sociálnej reformy napríklad aj samozamestnanie súčasných nezamestnaných. Podľa prezidenta Združenia podnikateľov Slovenska Karola Pavlů je táto cesta reálna. Zároveň je presvedčený, že ak sa nezamestnaný stane samoživiteľom, mal by mu štát odpustiť všetky poplatky a daňové povinnosti.
Samozamestnanie súčasných nezamestnaných. Podľa prezidenta Združenia podnikateľov Slovenska Karola Pavlů aj to môže byť cesta na zníženie nezamestnanosti. "Je to síce zložitejšie, ako sa na prvý pohľad zdá, ale pre istý počet ľudí možnosť samozamestnania ešte vždy existuje." Pavlů je zároveň presvedčený, že ak sa nezamestnaný stane samoživiteľom, mal by mu štát odpustiť všetky poplatky a daňové povinnosti. Už fakt, že sa odpojí zo štátneho rozpočtu, je podľa neho taký obrovský posun, že štát by od neho nemal nič chcieť.
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pre HN uviedlo, že samozamestnávanie podporuje, no akceptovalo úzus, že nebude iniciovať návrhy, ktoré by zasahovali do daňového systému. Akoby "daňovou úľavou" je rovná daň, príspevok na samozamestnávanie, pokračovanie vo vyplácaní aktivizačného príspevku dlhodobo nezamestnaným, ak sa im podarí nájsť si prácu a zvýhodnenie zamestnávateľov, ktorí zamestnajú dlhodobo nezamestnaných.
Otáznym pre zamestnávateľov však zostáva vytváranie nových pracovných miest. "Na prácu, ktorú je schopných urobiť desať ľudí, neprijme nijaký rozumný zamestnávateľ o päť ľudí viac," zdôraznil Karol Pavlů. "Nemôže si to dovoliť, lebo by ho zmietla konkurencia. A to by znamenalo ďalšie rozšírenie počtu nezamestnaných." Aktivizáciu sociálne odkázaných však pokladá za dobrý spôsob riešenia problému. Systém treba podľa neho zmeniť tak, aby vznikla deliaca čiara medzi tými, ktorí nerobili, nerobia ani nechcú robiť, a tými, čo by robiť chceli, ale nemajú kde. Keby každý nezamestnaný desať hodín týždenne dával do poriadku obec, vyzeralo by to podľa neho inak.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:20