StoryEditor

NKÚ: Kandidátov je viac ako kresiel

Situácia okolo voľby nového vedenia NKÚ zostáva neprehľadná. Na post predsedu sú navrhnutí len opoziční kandidáti - Ján Jasovský (ĽS-HZDS) a Pavol Pavlis (Smer).

Problémom sa včera zaoberala Koaličná rada, pričom SDKÚ musela čeliť podozreniam z dohôd s ĽS-HZDS.
SDKÚ ako jediná vládna strana totiž postavila kandidáta na post podpredsedu NKÚ - Zoru Dobríkovú. Ďalších kandidátov postavili Smer a ĽS-HZDS - Vladimíra Císara, resp. Tibora Cabaja. Poslanec NR SR za SMK Lászlo Nagy navrhol v tejto súvislosti Milana Galandu.
Rozpory nastali po krátkom čase v opozícii. Predseda Smeru Robert Fico včera obvinil ĽS-HZDS, že nedodržiava dohody - na poslednom rokovaní opozície sa totiž spolu s komunistami dohodli, že opozícia postaví na post šéfa NKÚ spoločného kandidáta. Pre HN Fico nevylúčil ani možnosť, že v kresle predsedu NKÚ by ostal Jozef Stahl, ak sa parlament nedokáže zhodnúť na mene nového šéfa úradu. "Kreslo by mal dostať nezávislý odborník, ktorého navrhne opozícia," zdôraznila včera šéfka SF Zuzana Martináková. Slobodní mienia podporiť do čela úradu nominanta Smeru.
Gestorský Výbor NR SR pre financie, rozpočet a menu včera prijal uznesenie, že funkčné obdobie súčasného vedenia sa skončí 15. decembra. Opiera sa pritom o názor väčšiny ústavných právnikov vrátane odborníkov z Ústavu štátu a práva SAV. Predseda výboru Pál Farkas však pripustil možnosť, že posledné slovo bude mať Ústavný súd SR. Na ten sa chce obrátiť Stahl, podľa ktorého zvolením nového vedenia NKÚ dôjde k hrubému porušeniu občianskych práv členov súčasného vedenia. Zotrvanie Stahla v čele NKÚ si vie predstaviť aj predseda poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 13:09