StoryEditor

Na východnej hranici je pokoj

04.05.2004, 00:00

Vstup do EÚ prinesie Slovensku v najbližších rokoch nárast počtu žiadateľov o azyl aj keď, paradoxne, počet záujemcov o nelegálny prechod ukrajinskej hranice bude asi klesať. Takýto dôsledok by malo mať podľa Borisa Divinského, spoluriaditeľa pracovnej skupiny pre spravodlivosť a vnútro Národného konventu o EÚ, zvýšenie atraktivity SR ako členskej krajiny únie a na druhej strane sprísnenie stráženia slovenského úseku vonkajšej hranice EÚ.

Staré trendy
Podľa ministerstva vnútra je SR považovaná ešte stále za tranzitnú krajinu migrantov. Väčšina z nich sa bude aj naďalej pokúšať o nelegálny prechod do západoeurópskych krajín, upozornil Divinsky. Podľa informácií HN nezaznamenala Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii v období tesne pred vstupom a ani po ňom na ukrajinskej hranici zvýšenú aktivitu prevádzačských skupín. Prevádzači budú v prvom období pravdepodobne monitorovať nový spôsob pohybu na vnútorných hraniciach únie i sprísnený režim na východnej hranici SR a analyzovať európsku legislatívu v oblasti migrácie a azylovej politiky. SIS predpokladá, že tlak migrantov sa postupne rozdelí na všetky úseky vonkajšej hranice východoeurópskych krajín, v poslednom čase bol najvyšší na Maďarsko. "Výhodou SR bude, že krátky hraničný úsek sa dá efektívnejšie strážiť," povedal riaditeľ kancelárie SIS Vladimír Šimko.

Vyšší štandard
Systém ochrany východnej hranice, podľa zástupkyne riaditeľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície Oľgy Šimorovej, splnil požiadavky Bruselu už pred dátumom vstupu. Takmer stokilometrový hraničný úsek strážia profesionálni policajti tak, aby boli v každom čase služby na každom kilometri prítomní traja hliadkujúci príslušníci polície, pričom cieľový stav je 495 policajtov. Kým sa v roku 2007 SR úplne začlení do schengenského informačného priestoru, vybuduje hraničná a cudzinecká polícia monitorovacie centrum v Sobranciach, kde sa budú zbiehať informácie o aktuálnom stave na zelenej hranici od peších a motorizovaných hliadok, zo strážnych veží i z prístrojov na monitorovanie pohybu inštalovaných v teréne. Šimorová zdôraznila, že toto vybavenie už bude súčasťou vyššieho štandardu stráženia hranice.

Trasy sa nezmenia
Dôležitým opatrením EÚ, ktoré by mohlo ovplyvniť vývoj migrácie, je tzv. dublinský dohovor o vracaní nelegálnych migrantov do krajín prvého kontaktu, teda do hraničných členských krajín. Ani ten však podľa Divinského neovplyvní trasy nelegálnej migrácie. Cestovanie loďou či lietadlom do západnej Európy je totiž drahšie, pretože táto forma migrácie si vyžaduje vystupovanie s falošnými dokladmi.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 22:58