Podľa Juraja Šeligu Robert Fico príliš konšpirujeTASR
StoryEditor

Smer sa pre novelu o covid preukazoch obracia na Ústavný súd

17.08.2021, 14:05
Autor:
TASRTASR
Strana Smer požaduje pozastavenie účinnosti novely.

Opozičný Smer-SD sa pre novelu, podľa ktorej môže Úrad verejného zdravotníctva pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz, obracia na Ústavný súd.

Novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia považuje za protiústavnú, lebo vytvára v spoločnosti dve skupiny ľudí a diskriminuje tých, ktorí nie sú zaočkovaní.

Zároveň požaduje pozastavenie jej účinnosti. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval šéf Smeru-SD Robert Fico.

"V tomto okamihu podáva skupina poslancov podanie na Ústavný súd, kde namietame nesúlad zákona s ústavou," vyhlásil Fico.

Zákon umožňuje podmieňovať vstup napríklad do prevádzok na základe potvrdenia o očkovaní proti novému koronavírusu, či na základe negatívneho testu.

"Vytvárajú sa dve skupiny ľudí, tí ktorí majú očkovanie alebo test a tí, ktorí nie. Považujeme to za diskriminačné," vysvetlil Fico.

Problémom podľa neho je aj to, že zákon umožňuje, aby vyhláška Úradu verejného zdravotníctva obmedzila základné práva a slobody ľudí. "Zákon dovoľuje, aby k obmedzeniu dochádzalo na základe právneho predpisu s nižšou právnou silou," dodal Fico.

Poslanci žiadajú okamžité pozastavenie účinnosti zákona a veria, že Ústavný súd skonštatuje nesúlad zákona s ústavou.

"Dúfame, že nám ústavný súd vyjde v ústrety a nedovolí ÚVZ obmedzovať základné práva a tiež diskriminovať neočkovaných," skonštatoval Fico.

Zákon umožňuje Úradu verejného zdravotníctva alebo regionálnemu úradu verejného zdravotníctva pri ohrození verejného zdravia nariadiť dočasné podmieňovanie vstupu do prevádzok a na hromadné podujatia potvrdením o očkovaní proti ochoreniu COVID-19, prekonaní ochorenia alebo o negatívnom výsledku testu.

Parlament o právnej norme rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Prezidentka Zuzana Čaputová novelu zákona podpísala na konci júla.

01 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 02 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 04 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 10:16