youtube
StoryEditor

„Pitie by som ponechal." Opozícia reaguje na Dankove zmeny v parlamente

02.08.2016, 11:23
Autor:
TASRTASR
Opozícia považuje za znepokojujúci celý balík týchto opatrení, ktorý predkladá Danko a ktorého obsah stále nie je úplne známy.

Poslancovi Národnej rady SR by mohlo pri vystúpení v rozprave na vyjadrenie myšlienky stačiť 20 či 30 minút. Zhodli sa na tom opozičné strany SaS a Sme rodina v súvislosti s návrhom predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS), ktorý by chcel v Rokovacom poriadku NR SR stanoviť maximálny časový rozsah vystúpení zákonodarcov. Dnes môžu rečniť ľubovoľne dlho.

"Na jednej strane si myslím, že politik by mal byť dobrý rétor a malo by mu stačiť 20 až 30 minút na vyjadrenie myšlienky. Napokon do rozpravy sa môže prihlásiť dvakrát, a to písomne a ústne. Ak toto opatrenie prejde, bude to test rétoriky poslancov," uviedla pre TASR podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS).

Kollár: Pitie by som ponechal

Za znepokojujúci však považuje celý balík týchto opatrení, ktorý predkladá Danko a ktorého obsah stále nie je opozícii úplne známy. "Vyzerá ako priamo namierený proti opozícii a jej súčasným aktivitám. Predlžovanie rozpravy bolo jedným z najelegantnejších spôsobov parlamentných obštrukcií. Zaráža ma, že ľudia vo vedení parlamentu, zapletení do káuz, hovoria o potrebe meniť rokovací poriadok ako o najpálčivejšom probléme Slovenska, čím sa snažia odlákať pozornosť od toho, že sú priamymi účastníkmi historicky najväčšej kauzy Bašternák," dodala Nicholsonová s tým, že to považuje za vrchol pokrytectva.

Aj líder hnutia Sme rodina Boris Kollár sa vie stotožniť s časovým limitom počas rozpravy, ak poslanec dostane aspoň 20 či 30 minút. Rovnako si vie predstaviť zákaz jedla v rokovacej sále tak, ako o tom hovorí Danko.

"Ale prekáža mi navrhovaný zákaz pitia. Veď ak niekto diskutuje, potrebuje sa napiť. Dokonca predsedovi a podpredsedom parlamentu nosí do rokovacej sály kávu a pitie priamo čašník. Teda ak bude predsedajúci viesť schôdzu niekoľko hodín, to sa vôbec nenapije? Neviem, či to už nie je príliš, to pitie by som ponechal," uviedol Kollár s tým, že pohár vody je akceptovaný aj v televíznych diskusiách a na rôznych rokovaniach.

Šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič na margo Dankových aktivít odkázal, že máme predsedu parlamentu, ktorý voličom sľúbil nekompromisný boj proti korupcii.

"Miesto toho dnes za najväčší problém Slovenska považuje tričko, transparent a horalku v parlamente či dvojbodku v logu RTVS. A na dôvažok chce zalepiť ústa opozícii len preto, lebo sa mu pravda nepríjemne počúva," uzavrel.

Andrej Danko hovoril na brífingu o zmenách v parlamente:

Absolútny etalón správania

Andrej Danko v pondelok informoval, že zriadil pracovnú skupinu, ktorá pripravuje zmeny rokovacieho poriadku. Tie si podľa jeho slov vyžiadali situácie, ktoré za posledné mesiace vznikali počas rokovacích dní v pléne parlamentu.

"Slušné správanie, čisté a protokolárne oblečenie, to by mal byť absolútny etalón správania sa v pléne parlamentu," povedal Danko s tým, že samozrejmosťou musí byť aj dodržiavanie pravidiel, a to bez rozdielu.

Spomenul napr. zákaz používania mobilného telefónu, konzumácie jedla alebo pitia v pléne parlamentu či natáčania akýchkoľvek videí.

Novinkou bude aj systém presného prideľovania času na diskusiu. Táto myšlienka vychádza podľa Danka najmä z praktických skúseností, a to nielen z rokovania slovenského parlamentu, ale aj z bohatej histórie a praxe súčasných rokovacích systémov vo svete.

"Plánované obmedzenie nemožno v žiadnom prípade vnímať ako zásah do slobody prejavu volených zástupcov. Práve naopak, odstránia sa tým opakované snahy o umelé naťahovanie diskusie či rôzne prieky poslancov. Stanovený limit musí byť dostatočný na vyjadrenie názoru. Poslanec predsa musí byť schopný vyjadriť sa presne a zrozumiteľne k danej téme v určitom časovom rozpätí," dodal Danko.

01 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 04 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 05 - Modified: 2024-04-16 16:09:50 - Feat.: - Title: Gruzínski poslanci schválili návrh sporného zákona o zahraničných agentoch. V uliciach sa protestuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 02:37