Igor Matovič v parlamenteTASR
StoryEditor

Matovičovi by hrozila mastná pokuta. Pozrite si zmeny, ktoré chcú Danko a spol. v parlamente

29.08.2016, 14:45
Autor:
TASRTASR
Opozícia s navrhnutými zmenami nesúhlasí, žiada návrh stiahnuť a pripraviť zmeny spoločne.

Transparenty, letáky aj mobily by mali zmiznúť z rokovacej sály parlamentu. Poslanci by mali dostať časové limity na vystúpenie. Poverení klubom by mali mať 30 minút, ostatní 20. Vedenie parlamentu, ale aj členovia vlády majú mať výnimku a právo hovoriť neobmedzene. Neposlušní poslanci majú dostávať niekoľkotisícové pokuty. To sú zmeny, ktoré navrhujú koaliční poslanci Andrej Danko (predseda NRSR), Tibor Bernaťák (obaja SNS), Martin Glváč (Smer-SD), Gábor Gál a Andrej Hrnčiar (obaja Most-Híd) v Rokovacom poriadku Národnej rady SR.

"Bežná prax aj v iných demokraciách"

"Obmedzenie dĺžky rečníckeho času je bežnou praxou aj v iných európskych demokraciách a je považované za štandardný nástroj parlamentnej rozpravy," argumentujú predkladatelia. Návrh však niektorým poslancom ponecháva výnimku. Neobmedzene by mohli hovoriť poslanci vo funkciách predsedu a podpredsedov parlamentu, a tiež poslanci, ktorí návrh zákona predložia a ktorí ho spravodajcujú.

Výnimku má mať aj prezident SR, predsedovia ústavného súdu, najvyššieho súdu, najvyššieho kontrolného úradu, ako aj generálny prokurátor, guvernér Národnej banky Slovenska. Neobmedzené vystúpenia majú mať aj členovia vlády, ktorí by v našom systéme parlamentnej demokracie mali byť parlamentu podriadení.

Poslanci by mali prísť aj o možnosť vystúpiť so svojím prejavom k jednému návrhu zákona dvakrát. Po novom by sa mohli hlásiť iba raz, buď písomne alebo ústne. Výnimku majú mať naďalej navrhovateľ zákona, spravodajca a vedenie parlamentu, ale aj členovia vlády či prezident SR, ktorí môžu vystúpiť v pléne kedykoľvek.

Pokuta až 4-tisíc eur

V rokovacej sále majú byť zakázané transparenty, plagáty, letáky a iné obrazové, zvukové a zvukovo-obrazové prezentácie, ale aj materiály propagujúce politickú stranu alebo politické hnutie a reklamu. Poslanci by tiež mali mať zákaz robiť fotky, zvukové záznamy a audiovizuálne záznamy alebo audiovizuálne prenosy. Robiť ich môže kancelária parlamentu a médiá.

Návrh má riešiť aj narúšanie schôdzí. Predsedajúci by mohol urobiť poriadok s neposlušným poslancom. Mohol by ho vykázať z rokovacej sály. Ak neodíde, predsedajúci by mohol prerušiť rokovanie a poslať preč aj ostatných poslancov. Nasledovalo by poslanecké grémium. Výtržnosti, provokácie, inzultácie, iné ohrozenia alebo násilie, ako aj zneužitie rokovania a zámerná obštrukcia by mali byť potrestané. Poslanec, ktorý narúša schôdzu, by mohol dostať pokutu do výšky 2000 eur a pri opakovanom porušovaní pravidiel do 4000 eur.

Opozícia s navrhnutými zmenami nesúhlasí, žiada návrh stiahnuť a pripraviť zmeny spoločne. Bojí sa zneužívania zákona proti opozícii, čo koalícia odmieta. Tá si od zmien sľubuje kultivovanejšie a efektívnejšie schôdze. Než koaliční poslanci návrh predložili, strany sa stretli na poslaneckom grémiu. Dohodli tam možné úpravy návrhu. Otázne tak je, či vedenie parlamentu skutočne bude môcť vystupovať neobmedzene, alebo sa limity dotknú aj jeho. V hre bolo aj to, aby poslancom zostalo právo vystúpiť k jednému bodu dvakrát, ako je to teraz. Do návrhu sa tieto zmeny nedostali. Úpravy sa ešte dajú robiť v druhom čítaní.

"Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne"

Šéf OĽaNO Igor Matovič 30. júna roztiahol v rokovacej sále parlamentu transparent s fotkami ministra Kaliňáka a podnikateľa Ladislava Bašternáka s textom "Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne". Danko Matoviča viackrát vyzval, aby plagát zobral preč, spomínal napríklad, že Kaliňák nedal na zverejnenie fotografie súhlas. Podľa neho nezákonný transparent bol prekážkou v pokračovaní schôdze. Danko nechal Matovičovi čas na jeho odstránenie. Keďže tak šéf obyčajných neurobil, predseda parlamentu schôdzu prerušil.

Krátko na to šéf parlamentu avizoval zmeny v rokovacom poriadku: "Keď som sa stal predsedom parlamentu, chcel som, aby to bolo miesto, ktoré je vizitkou štátu. Preto bude v piatok (1.7.) ráno stretnutie poslaneckého grémia, kde sa bude hovoriť o novom rokovacom poriadku. Ja ako predseda parlamentu nemám takmer žiadne kompetencie konať, ak by aj všetci poslanci doniesli plagáty. Preto je asi najvyšší čas stanoviť pravidlá. Ale som zodpovedný za dôstojný priebeh schôdze a mám právo rozhodnúť, ako ďalej,"

01 - Modified: 2024-04-18 10:04:45 - Feat.: - Title: 13. dôchodok bude plnohodnotnou dôchodkovou dávkou, rozhodol parlament. Platnosť však museli z časti posunúť 02 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 03 - Modified: 2024-04-18 09:46:02 - Feat.: - Title: Samosprávy dostanú v máji celoročný podiel na dani z príjmu firiem, rozhodla Národná rada 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 17:14