Burza New York
StoryEditor

Stojíme na prahu prelomovej zmeny v správe financií

08.09.2016, 07:52

Doba historicky najnižších úrokových sadzieb praje tým, ktorí si potrebujú požičať. Menej priaznivá je však pri zhodnocovaní úspor. Na sporiacich účtoch a termínovaných vkladoch sa totiž zarobiť nedá. Jedinú možnosť, ako dnes zhodnotiť svoje peniaze, ponúka investovanie. Kapitálové trhy rástli sedem rokov v rade až do minulého leta. Ako s úsporami naložiť?

Jednou z najväčších a stále pretrvávajúcich výhrad voči bankovníctvu sú vysoké poplatky za bankové služby. V čase, keď väčšinu úkonov vykonáva počítač, je ich výška neobhájiteľná. Tak ako s bankami je to aj so sprostredkovateľmi a poradcami. Bežná fyzická osoba nemôže priamo vstúpiť na burzu a kúpiť si cenný papier, potrebuje licencovaného obchodníka alebo banku. Medzi klientom a kapitálovým trhom tak musí byť ešte medzičlánok, ktorý však službu predražuje, zdržuje a vďaka dodatočným trhovým rizikám veľakrát aj ohrozuje.

Väčšina Slovákov navyše stále verí tomu, že bez podielových fondov a rôznych druhov sporenia to nejde. Banky to pochopiteľne využívajú a keď už klienti odchádzajú zo sporiacich a termínovaných účtov, chcú ich nahnať do svojich podielových fondov, kde im dokážu zraziť štyri, päť percent na poplatkoch.

Čím ďalej viac ľudí sa však začína obzerať po alternatívach, ktoré ponúkajú fintech spoločnosti. Technologický pokrok nám dnes umožňuje obísť týchto "prehistorických prostredníkov" a starať sa o svoje úspory bez nich. Je to zhruba taký skok, ako keď dokázali ľudia od klasických listov posielaných poštou, prejsť na posielanie
e-mailov, ktoré sú bezplatné, doručené hneď a s vylúčením ľudského faktora chybovosti.

Vďaka fintech firmám je možné nakupovať akcie, komodity, opcie, CFD alebo forex, bez toho aby ste potrebovali akéhokoľvek sprostredkovateľa. Potrebujete len akési clearingové, alebo zúčtovacie, centrum, ktoré vás prepojí s kapitálovými trhmi.

Ak sa budete správe svojich financií venovať osobne, dovolí vám to minimalizovať čas, počas ktorého sú vaše peniaze zbytočne a riskantne exponované na kapitálovom trhu. Zvyšujete tým pravdepodobnosť, že svoje úspory ochránite pred nečakanými výkyvmi vo chvíli, keď ich práve nesledujete. Práve to je častou nevýhodou podielových fondov, kde vás správca pri prepadoch postaví len do úlohy štatistu.

Myslím si, že je lepšie nájsť si čas na prácu s vlastnými peniazmi a vstúpiť s investíciou na trh iba na dobu, ktorú máte pre svoje úspory vyhradenú. Teda krátko a intenzívne a nie dlhodobo a slepo. Hoci len na niekoľko hodín mesačne. Po zvyšok času môžu byť pokojne v bezpečí bankového účtu.

Ak nie ste v investovaní zatiaľ zbehlí, ani tak sa nemusíte spoliehať na banku. Pre začiatočníkov ponúka väčšina fintech spoločností demoverziu, ktorá simuluje reálne obchodovanie na trhoch.

Rovnako ako v minulosti skončili kočiare ťahané koňmi a teraz to vďaka mobilných aplikáciám čaká taxikárov, zanedlho nahradia technológie aj bankových poradcov. Skrátka tieto medzičlánky už nebudeme viac potrebovať. Mobilné aplikácie ponúknu riešenie podľa preferencií klientov.

S využívaním technológií je to rovnaké ako s každou inou inováciou. Jasnozrivci ich začnú využívať hneď v začiatku a získajú tak náskok pred väčšinou, ktorej to dôjde až oveľa neskôr. Aj na tom sa dá zarobiť.

autor je riaditeľ Saxo Bank pre ČR, Slovensko a Maďarsko

01 - Modified: 2024-04-17 16:15:50 - Feat.: - Title: ECB bude mať údaje na verdikt o úrokových sadzbách v júni a júli, tvrdí člen výkonnej rady 02 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 03 - Modified: 2024-04-16 15:27:42 - Feat.: - Title: Lagardová ohlásila dobré správy: Európska centrálna banka čoskoro začne znižovať úrokové sadzby 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-16 07:39:27 - Feat.: - Title: Peter Kažimír: Všetko je pripravené (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:25