Robert KaliňákTASR/J. Kotian
StoryEditor

"NAKA visí na Kaliňákovej šnúrke." Nedali nám informácie o prepojení ministra s Bašternákom, sťažujú sa poslanci

20.10.2016, 14:35
Autor:
TASRTASR
Podľa predsedu výboru Poliačika majú všetky relevantné inštitúcie povinnosť spolupracovať.

"NAKA sa vyhýba svojej povinnosti," vyhlásili opoziční poslanci Ľubomír Galko z SaS a Veronika Remišová z OĽaNO. Tvrdia, že NAKA odmieta poskytnúť parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií doklady o povahe majetkového vzťahu ministra vnútra Roberta Kaliňáka so spoločnosťou B.A.Haus.

„Do bodky sa tak napĺňa scenár, na ktorý sme upozornili, keď sa o obchodné aktivity ministra vnútra začali zaujímať orgány činné v trestnom konaní: Kaliňák nemôže zostať ministrom vnútra, lebo je tým z podstaty veci zmarené akékoľvek nezávislé vyšetrovanie. Je to dôsledok hlbokého konfliktu záujmov, v ktorom sa nachádza minister Kaliňák - kriminálna agentúra sa správa ako štát v štáte,“ povedala Remišová.

"Dilemu, či má dať prednosť svojim zákonným povinnostiam alebo svojmu ministrovi, rieši v prospech ministra. Teda v rozpore s verejným záujmom," tvrdia Remišová a Galko v spoločnom vyhlásení s názvom "NAKA visí na Kaliňákovej šnúrke".

"Žiadosť bude vybavená v zákonnej lehote." Tak znie stanovisko NAKA na sťažnosti Galka a Remišovej.

Reagoval aj policajný prezident Tibor Gašpar. Vyjadril poľutovanie nad tým, že poslanci podľa neho vťahujú políciu do politického súboja. "Dehonestujú a znevažujú prácu polície ... na úkor dosiahnutia svojich politických cieľov," píše sa v stanovisku.

Ďalej sa ostro ohradzuje aj voči Galkovým výrokom k svojej osobe. "Na ochranu svojej osobnosti využijem všetky právne prostriedky."

Výbor Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií žiada Národnú kriminálnu agentúru o informácie ohľadom majetkového vzťahu ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) so spoločnosťou B. A. Haus. Dosiaľ ich nedostal.

"Najskôr sme komunikovali s pánom Turčanom z B. A. Haus, ten nám povedal, že všetky doklady, ktoré žiadame, poslali NAKA, my sme si ich od nej vyžiadali a telefonicky nám bolo prisľúbené, že nám prídu dodnes a neprišli," opísal situáciu predseda výboru Martin Poliačik (SaS).

Ak NAKA dokumenty nevydá, jej šéf Peter Hraško môže byť výborom teoreticky potrestaný. "Pretože všetky relevantné inštitúcie majú povinnosť spolupracovať s výborom a v prípade, že tak nekonajú, tak je možné udeliť im pokutu," vysvetlil Poliačik. 

Výbor si na minulom rokovaní žiadal od B. A. Haus dokumenty, na základe ktorých by vedel posúdiť, aký bol vzťah týkajúci sa majetku medzi firmou a Kaliňákom.

Podanie voči Kaliňákovi dali práve Remišová s Galkom. Cieľom je prešetriť podozrenie, že Kaliňák za roky 2013, 2014 a 2015 nepodal kompletné majetkové priznania tak, ako si to vyžaduje zákon.

Polícia a NAKA sa nemôžu tváriť, že nezávisle vyšetrujú svojho šéfa Kaliňáka, povedal v júni v rozhovore pre HNtelevíziu politológ Pavol Baboš. Pozrite si celý rozhovor:

01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:21