StoryEditor

Určujem, kde treba odpáliť nálože

19.12.2016, 23:00
Slovenská geodetka štátnych laponských železných baní na severe Švédska Zuzana Janovčíková pre HN.

Ak sa niečo pokazí, geodet je okamžite prvý, koho si zavolajú a kto môže za chybu, tvrdí Janovčíková.

Veľa ľudí si asi len ťažko dokáže predstaviť mladú ženu pracovať v bani. Vy máte pracovisko stovky metrov pod zemou. Čo tam robíte?
Mám na starosti vytyčovanie infraštruktúry. Určujem robotníkom, kde a ako majú vŕtať či odpáliť nálože. Ide o 55 aktívnych čelieb, úsekov razenia, ktoré sa odpaľujú každý deň. Je to veľká zodpovednosť. Ak sa niečo pokazí, geodet je okamžite prvý, koho si zavolajú a kto môže za chybu.

Pozoruhodné je aj to, že pracujete v Laponsku. Ako ste sa vôbec za polárnym kruhom ocitli?
Pôvodne som sem prišla pracovať len nakrátko, ako dočasný zástup za chýbajúceho geodeta podniku. Ponuku som dostala prostredníctvom bývalého spolužiaka, ktorý tu pracoval a vlastne ma firme odporučil. Najskôr som si myslela, že mám robiť niekde v Štokholme, a nie za polárnym kruhom. Bola to pre mňa výzva. Predtým som totiž pracovala skôr za počítačom než v teréne, behala po úradoch a riešila pozemkové úpravy. Z troch mesiacov, počas ktorých som tam mala byť, sú už viac ako dva roky.

Skúste nám načrtnúť bežný deň v takej bani...
Od polnoci prebieha odpaľovanie. Samozrejme, vtedy platí prísny zákaz chodenia do bane. Robotníci prichádzajú okolo piatej. Oveľa skôr sa tam ani ísť nedá. Musí sa počkať, kým sa po explóziách usadí prac...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 19:20